• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Ανοδικό άνοιγμα για τους βασικούς δείκτες – Άλμα για το ασήμι με στήριξη από το… Reddit

    χρηματιστές στη wall street


    Με θετικό πρόσημο και ήπιες μεταβολές κινούνται στο άνοιγμα της Δευτέρας οι βασικοί δείκτες της Wall Street, στην πρώτη συνεδρίαση για τον μήνα Φεβρουάριο.

    Ο Ιανουάριος έκλεισε με μηνιαίες απώλειες για τους Dow Jones και S&P 500, με την αγορά να βρίσκεται σε κατάσταση αβεβαιότητας τις τελευταίες ημέρες παρακολουθώντας τις εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο των μικρομετόχων με τα μεγάλα hedge funds. Στο προσκήνιο συνεχίζει να βρίσκεται τo subreddit «wallstreetbets», του διαδικτυακού ιστότοπου Reddit, και οι επενδυτικές επιλογές των μελών τους.

    Ο επόμενος μεγάλος στόχος των μελών του «wallstreetbets», το οποίο κατάφερε τις τελευταίες ημέρες να αυξήσει τα μέλη του πάνω από τα 6 εκατομμύρια χρήστες, φαίνεται πως είναι το ασήμι.

    Η τιμή του ασημιού στα πιο ενεργά Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης έφτασε να σημειώνει άνοδο έως και 13%, στα 30,35 δολάρια ανά ουγγιά στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, ενώ αυτή την ώρα κινείται με άνοδο 9.20% στα 29.39 δολάρια η ουγγιά. Ήδη από την Παρασκευή, όταν και οι χρήστες του «wallstreetbets» ξεκίνησαν να αναφέρονται σε αυτό, το iShares Silver Trust της BlackRock, το μεγαλύτερο χρηματιστηριακώς διαπραγματευόμενο προϊόν που παρακολουθεί το μέταλλο, κατέγραψε την Παρασκευή πρωτοφανείς καθαρές εισροές 944 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Το ενδιαφέρον γύρω από τις επιλογές των επενδυτών-χρηστών του Reddit ξεκίνησε μετά την γιγάντωση της υπόθεσης της μετοχής της GameStop. Οι χρήστες του του Reddit, εκμεταλλεύτηκαν τα υπερβολικά υψηλά επίπεδα shorting στη μετοχή της αλυσίδας λιανικής πώλησης βιντεοπαιχνιδιών, ξεκίνησαν να αγοράζουν μανιακά μετοχές και να αρνούνται να πουλήσουν, οδηγώντας το short squeeze σε απίστευτα επίπεδα.

    Η κερδοσκοπική τους προσέγγιση, μάλιστα, έλαβε και στοιχεία εκδίκησης των hedge funds που είχαν ποντάρει στην χρεωκοπία της μετοχής, ειδικά μετά την παρέμβαση της πλατφόρμας Robinhood, μέσω της οποίας πραγματοποιούνται πολλές από τις κινήσεις των μελών του «wallstreetbets». Η Robinhood, αποφάσισε την περασμένη Πέμπτη, να προχωρήσει σε περιορισμούς της ελεύθερης διαπραγμάτευσης, επιτρέποντας μόνο την πώληση των μετοχών της GameStop, προς όφελος των hedge funds. Οι αντιδράσεις για την κίνηση της Robinhood ήταν έντονες, με την SEC αλλά και τις εισαγγελικές αρχές να αναγκάζονται να παρέμβουν.

    Πάντως σήμερα το ενδιαφέρον για την μετοχή της GameStop όπως και αυτή της AMC Entertainment έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα. H μετοχή της αλυσίδα κινηματογράφων, που και αυτή στηρίχθηκε από τους μικροεπενδυτές της κοινότητας του Reddit, σημειώνει άνοδο 9,65%. Αντίθετα η μετοχή της GameStop σημειώνει ισχυρές απώλειες 29,23%.

    Από εκεί και πέρα η αγορά έχει στραμμένο το βλέμμα στην υπόθεση των εμβολίων και την πολιτική κρίση στην ΕΕ που φέρνουν οι καθυστερήσεις παράδοσης. Πάντως σήμερα οι φαρμακοβιομηχανίες υποσχέθηκαν αύξηση της παραγωγής και των παραδόσεων μέσα στο επόμενο διάστημα.

    Στην αμερικανική πολιτική, o Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρόκειται να διεξαγάγει συνομιλίες με Ρεπουμπλικάνους νομοθέτες αργότερα τη Δευτέρα, αφού του δημοσίευσαν επιστολή που υποδηλώνει ότι θα κλιμακώσει την πρόταση ανακούφισης 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων του για να λάβει διακρατική υποστήριξη.

    Στα μάκρο της ημέρας, η παραγωγική δραστηριότητα των ΗΠΑ επιβραδύνθηκε ελαφρά τον Ιανουάριο, με τον δείκτης εθνικής εργοστασιακής δραστηριότητας μειώθηκε σε 58,7 τον περασμένο μήνα από 60,5 τον Δεκέμβριο.

    Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο υψηλότερα τη Δευτέρα, με τη βοήθεια νέων ειδήσεων που ανέφεραν ότι μέλη του ΟΠΕΚ τηρούν επί του παρόντος τους συμφωνημένους στόχους παραγωγής τους, περιορίζοντας την προσφορά παρά τις τιμές που διαπραγματεύονται πάνω από τα επίπεδα των 50 δολαρίων το βαρέλι.

    Σε αυτό το κλίμα, με την συμπλήρωση της πρώτης ώρας από το άνοιγμα, ο Dow Jones κινείται στις 30.114,46 μονάδες με άνοδο 0,44%, ο S&P 500 στις 3.745,83 μονάδες με άνοδο 0,85% ενώ ο Nasdaq στις 13.241,07 μονάδες με κέρδη 1,30%.

    Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφει η μετοχή της Visa (2,04%) ενώ τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχεται προς το παρόν η μετοχή της Home Depot  (-0,88%).



    ΣΧΟΛΙΑ