• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Ανάκαμψη με άνοδο 1% για τον Dow Jones μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

    Χρηματιστές στη Wall Street


    Σε ανοδικό έδαφος επέστρεψαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street, αφήνοντας πίσω τις ανησυχίες για την τραπεζική κρίση που προκάλεσε η πτώση της Silicon Valley Bank, με τους επενδυτές να στρέφουν το ενδιαφέρον τους στα στοιχεία για τον πληθωρισμό.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 32.155,40 μονάδες με άνοδο 1,06%, ο S&P 500 στις 3.920,56 μονάδες με κέρδη 1,68% ενώ ο Nasdaq στις 11.428,15 μονάδες με άνοδο 2,14%.

    Ωστόσο την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου ενισχύθηκε κατά 3,682% ενώ η απόδοση του 2ετούς εκτοξεύθηκε έως το 4,39%, σε μια από τις μεγαλύτερες ημερήσιες ανόδους.

    Η αγορά είδε τις προβλέψεις των οικονομολόγων για την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ να επιβεβαιώνονται, με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για τον μήνα Φεβρουάριο να υποχωρεί  στο 6%, έναντι 6,4% τον Ιανουάριο. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης κινήθηκε με ρυθμό 0,4%, έναντι 0,5% τον προηγούμενο μήνα.

    Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό δείχνουν αποκλιμάκωση για όγδοο συνεχή μήνα, με την ανησυχία να παραμένει για τον λεγόμενο δομικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ασταθείς τιμές των τροφίμων και της ενέργειας. Συγκεκριμένα, ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε ελαφρώς στο 5,5% ετησίως από το 5,6% του Ιανουαρίου, στα επίπεδα που εκτίμησαν οι αναλυτές. Ωστόσο, επιταχύνθηκε οριακά σε επίπεδο μηνιαίας μεταβολής με ρυθμό 0,5% έναντι του 0,4% που είχε προηγηθεί και που προέβλεπε ότι θα παραμείνει η αγορά.

    Τα στοιχεία του πληθωρισμού έρχονται μία μέρα μετά από ένα ακόμα τραπεζικό sell-off και τον τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ να αντιμετωπίζει κρίση εμπιστοσύνης από τους πελάτες του. Η κρίση αυτή πυροδοτήθηκε από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank την περασμένη Παρασκευή, με τους τριγμούς να συνεχίζονται και να επηρεάζουν τις παγκόσμιες αγορές.

    Πάντως πολλοί αναλυτές βλέπουν υποχώρηση της Fed, παρά τον επίμονο πληθωρισμό, στη σκιά της τραπεζικής κρίσης. Η Goldman Sachs έχει ήδη εκτιμήσει ότι η Fed δεν θα προχωρήσε σε νέα αύξηση τον Μάρτιο, ενώ πολλοί αναλυτές αναφέρουν ότι ίσως θα προχωρήσει σε μικρότερη κίνηση. Οι πρόσφατες εξελίξεις αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα η Fed να απέχει από την αύξηση των επιτοκίων την 22η Μαρτίου», ανέφεραν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της Wells Fargo.

    Κάποιοι ωστόσο εφιστούν την προσοχή: «αυτοί που νομίζουν πως η Fed θα βάλει τέλος στον κύκλο της περιοριστικής πολιτικής της νωρίτερα από το αναμενόμενο λόγω των τρεχουσών αναταράξεων στον τραπεζικό τομέα μπορεί να απατώνται», επισήμανε ο Γκρέγκορι Ντάκο, οικονομολόγος της EY Parthenon, σε σημείωμά του. Καθώς μολονότι «οι πρόσφατες εξελίξεις πιθανόν θα ευνοούσαν αύξηση των επιτοκίων» κατά 25 μονάδες βάσης, «ας μη βιαστούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης», πρόσθεσε.

    Ποιες μετοχές ξεχώρισαν

    Ισχυρή ανάκαμψη γνώρισαν οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου, με την First Republic Bank να κλείνει στο +26,98%, τη μεγαλύτερη άνοδο για μετοχή του S&P 500. Μεταξύ των κερδισμένων τραπεζικών μετοχών ήταν η KeyCorp (6,94%) και  η Citigroup ( 5,95%).

    Ισχυρή ήταν και η άνοδος για τη Meta η οποία έκλεισε στο +7,25%, ενώ στο +6,63% έκλεισε η AMD.

    Από την άλλη, η Signature Bank υποχώρησε κατά -22,87%, ενώ η United Airlines Holdings έκλεισε στο -5,37%.

    Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι Salesforce (4,20%),  Intel (3,93%) και American Express (3,93%). Στον αντίποδα τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε η Amgen κλείνοντας στο -1,12%.

     



    ΣΧΟΛΙΑ