• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Άλμα για Nasdaq και S&P 500 παρά την απογοήτευση για τον δείκτη πληθωρισμού που προτιμά η FED – Απογειώνονται Snap και Alphabet

    • NewsRoom
    Wall Street


    Οι φόβοι της αγοράς των ΗΠΑ για την επιμονή του υψηλού πληθωρισμού επιβεβαιώθηκαν για μια ακόμα φορά, καθώς τα στοιχεία για τον δείκτη καταναλωτικών προσωπικών δαπανών για τον Μάρτιο, ένα μέτρο που παρακολουθεί στενά η FED, κινήθηκε υψηλότερα του αναμενόμενου.

    Παρά ταύτα, η Wall Street κατάφερε να ξεπεράσει την απογοήτευσή της στο άνοιγμα της Παρασκευής, βρίσκοντας ισχυρή στήριξη στα αποτελέσματα των μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών, Alphabet και Microsoft, αλλά και στην θετική έκπληξη που επεφύλασσαν οι ανακοινώσεις της Snap για την πορεία της το πρώτο τρίμηνο του έτους.

    Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης  προσωπικών καταναλωτικών δαπανών  για τον μήνα Μάρτιο έκλεισε με ετήσιο ρυθμό 2,7%, επιταχύνοντας από το 2,5% του Φεβρουαρίου. Η άνοδος μάλιστα ήταν μεγαλύτερη από αυτό που εκτιμούσε η αγορά, η οποία ανέμενε να φτάσει στο 2,6%.

    Ταυτόχρονα, ο δομικός δείκτης, που δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες συνιστώσες των τροφίμων και της ενέργειας, διατηρήθηκε αμετάβλητος στο 2,8% σε ετήσια βάση, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν να αποκλιμακωθεί στο 2,7%.

    Σε επίπεδο μήνα, η αύξηση του γενικού δείκτη ήταν 0,3%, όσο και αυτή του δομικού, συγκλίνοντας με την εκτίμηση της αγοράς.

    Πάντως, η αγορά είχε ήδη προεξοφλήσει τα άσχημα αποτελέσματα, με τα στοιχήματα γύρω από τη μείωση των επιτοκίων από τη FED να δίνουν πλέον πιθανότερες πιθανότητες για μια κίνηση μέσα στο 2024.

    Έτσι, το ενδιαφέρον στράφηκε κυρίως στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων. Πρωταγωνίστρια της ημέρας είναι η μετοχή της Snap, η οποία κινείται με άλμα 27%, καθώς ξεπέρασε άνετα τις εκτιμήσεις των αναλυτών οι οποίοι ανέμεναν προσαρμοσμένες ζημιές 5 σεντ ανά μετοχή στο τρίμηνο, με την εταιρεία να ανακοινώνει προσαρμοσμένα κέρδη 5%.

    Μεγάλη στήριξη στις τεχνολογικές μετοχές δίνει και η μετοχή της Alphabet, η οποία κινείται στο +10%, καθώς όχι μόνο ξεπέρασε τις εκτιμήσεις της αγοράς για το πρώτο τρίμηνο, αλλά ανακοίνωσε για πρώτη φορά τη διανομή τριμηνιαίου μερίσματος αλλά και την επαναγορά μετοχών.

    Άνοδο άνω του 2% σημειώνει και η Microsoft η οποία ανακοίνωσε επίσης καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα, χάρη στην επίδραση των νέων προϊόντων τεχνητής νοημοσύνης αλλά και των υπηρεσιών cloud.

    Αντίθετα, απώλειες σημειώνουν οι πετρελαϊκές Chevron και ExxonMobile οι οποίες επίσης ανακοίνωσαν απογοητευτικά αποτελέσματα τριμήνου την Παρασκευή.

    Κάπως έτσι, δύο ώρες μετά το άνοιγμα των δεικτών στη Wall Street, o Dow Jones κινείται στις 38.219 μονάδες με άνοδο 0,35%, ο S&P 500 στις 5.100 μονάδες με κέρδη 1,03% και ο Nasdaq στις 15.922 μονάδες με άλμα  1,99%.

    Διαβάστε επίσης

    Ebury: Απογοητευτικά για την Fed τα στοιχεία για τις προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες

    Alphabet: Δίνει για πρώτη φορά μέρισμα μετά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα τριμήνου

    Snap: Εξέπληξε την αγορά με καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα και αύξηση χρηστών



    ΣΧΟΛΙΑ