• Σχόλιο Αγοράς

    Βαριές απώλειες στη Wall Street – Βουτιά 622 μονάδων για τον Dow Jones στη χειρότερη συνεδρίαση του 2022

    • NewsRoom
    Χρηματιστής στη Wall Street κρατά απογοητευμένος το κεφάλι του μπροσά από πίνακες που δείχνουν ισχυρή πτώση των μετοχών


    Με ισχυρότατες απώλειες έκλεισε την Πέμπτη η Wall Street, με τον Dow Jones να πραγματοποιεί τη χειρότερή του συνεδρίαση μέσα στο 2022, καθώς ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε πως η Ρωσία θα μπορούσε να εισβάλει στην Ουκρανία μέσα στις επόμενες ημέρες.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις  34.312,03 μονάδες, υποχωρώντας κατά 622,24 μονάδες (-1,78%).

    S&P 500 έκλεισε στις 4.380,26 μονάδες με πτώση 2,12%, ενώ ο Nasdaq στις 13.716,72 μονάδες με βουτιά 2,88%.

    Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου υποχώρησε στο 1,98% κατά 6,6 μονάδες βάσης.

    Γεωπολιτικές ανησυχίες πάνω από την αγορά

    Οι διεθνείς αγορές συνεχίζουν να κινούνται στους ρυθμούς της γεωπολιτικής, καθώς το NATO συνεχίζει να κατηγορεί την Μόσχα πως παραπλάνησε τον κόσμο σχετικά με την απόσυρση στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία, την ώρα που η Ρωσία εξακολουθεί να επιμένει πως πράγματι αποσύρει τις δυνάμεις της και πως δεν έχει σχέδιο εισβολής.

    Την ίδια ώρα, η Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για βομβαρδισμούς στην ανατολική Ουκρανία, ενώ διαψεύδουν κάθε δική τους εμπλοκή. Η Ουκρανία κατηγόρησε τους ρωσόφωνους αυτονομιστές πως βομβάρδισαν νηπιαγωγείο, ενώ οι ρωσόφωνοι κατηγόρησαν το Κίεβο πως άνοιξε πυρ εναντίον τους. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία πως σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει ψευδείς αναφορές για επιθέσεις κατά αυτονομιστών ως πρόσχημα για εισβολή.

    Από την άλλη, η Wall Street Journal ανέφερε την Πέμπτη ότι η Ρωσία κατέθεσε έκθεση στα Ηνωμένα Έθνη υποστηρίζοντας ότι ο στρατός της Ουκρανίας έχει διαπράξει «εγκλήματα» εναντίον κατοίκων της ανατολικής περιοχής του Ντονμπάς.

    Η αγορά της Νέας Υόρκης άκουσε με ανησυχία τον Τζο Μπάιντεν, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, να αναφέρει πως μια ρωσική επέμβαση θα μπορούσε να συμβεί τις επόμενες «αρκετές ημέρες». Οι αναλυτές ανησυχούν πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα επιχειρήσει να διατηρήσει τις ρωσικές δυνάμεις  στα σύνορα, συντηρώντας για ένα διάστημα ένα παιχνίδι «γάτας με το ποντίκι», την ώρα που οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές θα επιχειρούν να ωθήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις σε ένα θερμό επεισόδιο.

    Η μάχη ΗΠΑ – Ρωσίας συνεχίστηκε στο Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ, κατά το οποίο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά του και να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις για λόγους ασφαλείας.

    Η αγορά τις προηγούμενες ημέρες είχε αντιδράσει με μεγάλη νευρικότητα. Αρχικά, την περασμένη Παρασκευή, η Wall Street είχε σημειώσει ισχυρές απώλειες, μετά τις μαζικές οδηγίες κρατών για απόσυρση των πολιτών τους από την Ουκρανία, ενώ στη διάρκεια της εβδομάδας επιχείρησε ανάκαμψη, μετά από κάποιες ενδείξεις αποκλιμάκωσης, για να επανέλθει αρνητικά. «Το γεωπολιτικό ζήτημα μπορεί να παραμείνει η πηγή σημαντικής αστάθειας της αγοράς, ειδικά ενόψει του Σαββατοκύριακου εάν οι εντάσεις κλιμακωθούν ξανά σήμερα ή αύριο», ανέφεραν οι αναλυτές της Saxo Bank.

    Πώς κινήθηκαν οι μετοχές στη Wall Street

    Από τις μετοχές του Dow Jones, μόλις 5 έκλεισαν σε θετικό έδαφος. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Walmart  η οποία μάλιστα έκλεισε στο +4,01%, μετά τα θετικά αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου και την αύξηση του μερίσματός της. Ακολούθησε η  Cisco με άνοδο 2,80%, καθώς τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε ήταν ελαφρώς καλύτερα από τις εκτιμήσεις, ενώ και οι οδηγίες της για το επόμενο τρίμηνο ήταν ενθαρρυντικές, παρά τις ανησυχίες της αγοράς για τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας.

    Η μετοχή της Coca-Cola έκλεισε με άνοδο 2%, της P&G με κέρδη 1,15% και της Verizon  με άνοδο 0,34%.

    Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι Salesforce (-5,53%) και Caterpillar (-4,37%) ενώ οι  Goldman Sachs, ΙΒΜ και έκλεισαν με απώλειες άνω του 3%.

    Από τις υπόλοιπες μετοχές, αυτή της Tesla υποχώρησε κατά -5,09% μετά την είδηση ​​ότι οι αρχές ασφαλείας των αυτοκινητοδρόμων των ΗΠΑ άνοιξαν έρευνα μετά τις καταγγελίες για «ξαφνικό φρενάρισμα» στα αυτοκίνητά της. Στις καταγγελίες αναφέρεται ότι τα οχήματα της Tesla φρενάρουν σε κανονική κυκλοφορία στον δρόμο, χωρίς να υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος ή εμπόδιο.

    Πτώση 15,75% σημείωσε η μετοχή της Palantir Technologies, παρά το γεγονός ότι αύξησε τα έσοδα πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν το τελευταίο τρίμηνο, αν και τα κέρδη ανά μετοχή ήταν κατώτερα των προσδοκιών.

    Οι μετοχές της Fastly Inc. υποχώρησαν κατά 33,63%, καθώς η εταιρεία λογισμικού cloud αργά την Τετάρτη προέβλεψε ότι η αύξηση των εσόδων του 2022 θα επιβραδύνει περισσότερο από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές.

    Τέλος, η Nvidia παρά τη θετική πρόβλεψη για την επόμενη περίοδο και τον διπλασιασμό των κερδών της στο προηγούμενο, καταγράφοντας μάλιστα ρεκόρ πωλήσεων, είδε τη μετοχή της να υποχωρεί κατά 7,56%.

    Διαβάστε επίσης

    Η Ουκρανική κρίση στέλνει ξανά στο… κόκκινο τα χρηματιστήρια σε Ευρώπη και ΗΠΑ – Ανοδικά το φυσικό αέριο στην Ευρώπη

    Χρηματιστήριο: Παραφωνία Jumbo με απώλειες 3,7%, προβλέψιμη διόρθωση στις τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ