• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Παραφωνία Jumbo με απώλειες 3,7%, προβλέψιμη διόρθωση στις τράπεζες

    Απόστολος Βακάκης, Ιδιοκτήτης της Jumbo

    Απόστολος Βακάκης, Ιδιοκτήτης της Jumbo


    Από μία κλωστή, όπως όλα δείχνουν, κρέμεται η ειρήνη στην Ανατολική Ευρώπη. Ανεξάρτητα από το γεγονός αν οι σημερινοί βομβαρδισμοί κοντά στο αεροδρόμιο του Ντόντσεκ  αποδίδονται σε προβοκάτσια ή σε θερμόαιμους Ρώσους μειονοτικούς, η κατάσταση τείνει να εξελιχθεί επικίνδυνη, όσο χάκερς χτυπούν το Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών και οι Αμερικανοί θεωρούν ότι οι στρατιώτες της πρώην ΕΣΣΔ μπορούν ανά πάσα στιγμή να επιτεθούν στην Ουκρανία.

    Οι αγορές όμως, ομόλογα και μετοχές, μάλλον ψύχραιμα παίρνουν την όλη κατάσταση, με τον Dow Jones να υποχωρεί σχεδόν 500 μονάδες, λόγω των μάκρο που ανακοινώνονται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αλλά το 10ετές  κινείται πλέον κάτω του 2%.

    Η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά παρακολουθεί τα τεκταινόμενα διεθνώς, μάλλον εκ του ασφαλούς, ειδικά όταν η Goldman Sachs σπεύδει να αναβαθμίσει όλες τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές – εκτός ΕΤΕ ΕΤΕ 0,28% 7,09. Ο αμερικανικός οίκος δίνει σύσταση αγοράς για τις μετοχές των Alpha Bank ΑΛΦΑ 1,29% 1,57 και Eurobank ΕΥΡΩΒ 0% 1,83 με τιμές στόχους 1,68 ευρώ από 1,12 ευρώ πριν και 1,40 ευρώ (από 0,65 ευρώ πριν) αντίστοιχα.

    Για την Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,53% 3,78 προτείνει “ουδέτερη” σύσταση, αλλά με υψηλότερη τιμή στόχο στα 1,70 ευρώ από 1,47 ευρώ πριν.

    Στο μεταξύ, η ελληνική Alpha Finance χαράσσει την επενδυτική στρατηγική για φέτος που θα πρέπει, κατά την άποψή τους, να ακολουθήσουν οι Έλληνες επενδυτές. Όπως γράφει η θυγατρική της Alpha Bank σε έκθεσή της, για το 2022, προτείνεται η έκθεση σε τράπεζες (ευνοημένες από την αύξηση των yields και την πρόοδο όσον αφορά στην μείωση των ΜΕΑ), με βασική επιλογή την Εθνική Τράπεζα (ισχυρά κεφάλαια, μείωση δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε μονοψήφιο ποσοστό σύντομα), ενώ από τις υπόλοιπες εταιρείες συστήνονται ως top picks o Μυτιληναίος (ισχυρό προφίλ ανάπτυξης κερδοφορίας, υψηλές τιμές αλουμινίου), ο ΟΠΑΠ (προφίλ παραγωγής ισχυρών ελεύθερων ταμειακών ροών), καθώς και ο Φουρλής ΦΡΛΚ 2,26% 4,08 (επένδυση σε logistics και ηλεκτρονικό εμπόριο, νέες δραστηριότητες, νέο μοντέλο IKEA, πιθανή εισαγωγή στο ΧΑΑ της Trade Estates REIC). Δυνητικά, επισημαίνεται επίσης η ΔΕΗ (στροφή στις ΑΠΕ, η αποτίμηση έγινε πιο ελκυστική μετά την πρόσφατη διόρθωση) και τα Ελληνικά Χρηματιστήρια ΕΧΑΕ 1,21% 5,02 (νέο Management, προσδοκίες για αύξηση αξίας συναλλαγών) ως εναλλακτικές επιλογές.

    Οι συναλλαγές την Πέμπτη έπαθαν καθίζηση και διαμορφώθηκαν στο μισό σε σχέση με χθες, πραγματοποιώντας τζίρο περί τα 56 εκατ. ευρώ, όταν τις προηγούμενες μέρες, οι αγοραστές απογείωναν το ταμπλό με 100 και 130 εκατ. ευρώ τζίρο.

    Προφανώς, όταν η κατάσταση παραμένει ρευστή στο εξωτερικό, οι ξένοι, που ελέγχουν το 63% της αγοράς, «άνουν πίσω», «οπισθοχωρούν».

    Ταμπλό

    Ο γενικός δείκτης του Χρηματιστήριο Αθηνών επέστρεψε σε αρνητικό πρόσημο και απώλειες 0,55%, υποχωρώντας στις 955 μονάδες και πτώση 0,85%. Το αρνητικό πρόσημο η αγορά είχε να το δει από τις 8 Φεβρουαρίου.

    Η πτώση στις τράπεζες διαμορφώθηκε σε 1,5%, αν και από πολλούς θεωρήθηκε και προβλέψιμη και αναμενόμενη μετά το +30% από την αρχή του χρόνου,  με την ΕΤΕ να καταγράφει τις μικρότερες απώλειες 0,7%, ακολούθως η Eurobank 1,3%, ενώ Alpha και Πειραιώς υποχώρησαν πάνω από 2,4%. Ο ρυθμός των πωλήσεων δεν ήταν έντονος. Απλώς, η σημερινή  συνεδρίαση έδειξε ότι οι επενδυτές παραμένουν στις θέσεις τους, μέχρι νεωτέρας.

    Πάνω από 3,7% οι απώλειες στο Jumbo ΜΠΕΛΑ 2,87% 27,26, το οποίο δείχνει σημάδια αδυναμίας διάσπασης των 14 ευρώ. Πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα, οι απώλειες που βγήκαν στον Μυτιληναίο ΜΥΤΙΛ 1,15% 37,04, την ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ 1,97% 5,69, την ΕΧΑΕ ΕΧΑΕ 1,21% 5,02, την Βιοχάλκο ΒΙΟ 4,88% 5,59, την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 1,12% 16,24 και την Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 0,79% 2,54.

    Οι αγορές στον ΟΤΕ ΟΤΕ -1,22% 13,81 συνεχίζονται με 452 χιλιάδες κομμάτια και τη μετοχή αμετάβλητη στα 17,84 ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Alpha Finance: Αυτά είναι τα 6 top picks για το Χρηματιστήριο το 2022



    ΣΧΟΛΙΑ