• Σχόλιο Αγοράς

    Βαριές απώλειες στη Wall Street – Πτώση 1,4% για τον Dow Jones – Κάτω από τις 4.000 μονάδες ο S&P 500

    • NewsRoom
    χρηματιστής της wall street


    Τη χειρότερη συνεδρίαση εδώ κι έναν μήνα σημείωσε τη Δευτέρα η Wall Street, καθώς επανήλθαν οι ανησυχίες για μια συνέχιση της πολιτικής σύσφιξης από τη FED, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ύφεση την αμερικανική οικονομία.

    Ειδικότερα, ο  Dow Jones έκλεισε στις 33.947,10 μονάδες με απώλειες -1,40%, ο S&P 500 υποχώρησε στις 3.998,84 μονάδες με πτώση -1,79%, ενώ βουτιά 1,93% σημείωσε ο Nasdaq κλείνοντας στις 11.239,94 μονάδες.  Την ίδια ώρα, άλμα 8.7% σημείωσε ο δείκτης φόβου VIX  στις 20,73 μονάδες, ενώ η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς αυξήθηκε έως και το 3,612%, πριν περιοριστεί στο 3,59%.

    Οι  ανησυχίες για την συνέχιση της πολιτικής σύσφιξης της FED επέστρεψαν πάνω από την αγορά καθώς μετά την «απογοητευτικά» ισχυρή εικόνα από την αγορά εργασίας την Παρασκευή, οι επενδυτές είδαν τη Δευτέρα τον δείκτη ISM Services Νοεμβρίου να ενισχύεται στο 56,5%, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ διαμορφώθηκε 2,1 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από το 54,4% τον Οκτώβριο. Ο Δείκτης Επιχειρηματικής Δραστηριότητας διαμορφώθηκε στο 64,7%, σημαντική αύξηση 9 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με το 55,7% τον Οκτώβριο.

    Συνολικά 13 κλάδοι ανέφεραν ανάπτυξη. Ο σύνθετος δείκτης, μάλιστα, έδειξε ανάπτυξη για 30ο συνεχόμενο, μήνα μετά από συρρίκνωση δύο μηνών τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2020. Η ανάπτυξη συνεχίζεται με ταχύτερους ρυθμούς για τον τομέα των υπηρεσιών (τιμή άνω του 50%), παρουσιάζοντας μάλιστα ενίσχυση της ανάπτυξης τον Νοέμβριο, μετά την μικρή επιβράδυνση τους προηγούμενους δύο μήνες. Ο ρυθμός ανάπτυξης αυξήθηκε τον Νοέμβριο λόγω της αύξησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της απασχόλησης.

    Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος της FED, την περασμένη εβδομάδα, είχε αφήσει ξεκάθαρα ανοιχτό η επόμενη αύξηση επιτοκίων τον Δεκέμβριο να γίνει με μικρότερο «βήμα» σε σχέση με τις προηγούμενες τέσσερις αυξήσεις κατά 75 μονάδες βάσης. Ωστόσο, στην ίδια ομιλία του είχε σπεύσει να προειδοποιήσει πως το  «τελικό επιτόκιο» – το σημείο όπου η FED θα σταματήσει τις αυξήσεις –  πιθανότατα «θα χρειαστεί να είναι κάπως υψηλότερο» από αυτό που υποδείχθηκε στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ένα επιτόκιο Fed άνω του 5%.

    Σε επίπεδο μετοχών, από τις 30 μετοχές του Dow Jones μόνο μια, αυτή της Boeing, κατάφερε να κλείσει σε θετικό έδαφος και μάλιστα με άνοδο 1,22%. Αντίθετα, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι Salesforce (-7,35%) – καθώς συνεχίζεται η απογοήτευση για την αποχώρηση του CEO της – και Walt Disney (-3,52%).

    Γενικότερα, οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών όπως και αυτές των εταιρειών καζίνο που συνδέονται με το Μακάο βρέθηκαν να είναι ιδιαίτερα ενισχυμένες, καθώς ενισχύθηκαν οι ελπίδες για χαλάρωση των περιορισμών στην  ειδική διοικητική περιοχή της Κίνας, ένα από τα πιο γνωστά τουριστικά και επιχειρηματικά θέρετρα της χώρας.

    Αντίθετα, οι μετοχές της Tesla υποχώρησαν περίπου 6,4% μετά από αναφορές για μείωση της παραγωγής στο εργοστάσιό της στη Σαγκάη. Οι μετοχές τεχνολογίας όπως η Amazon και το Netflix υποχώρησαν 3,3% και 2,4%, αντίστοιχα, λόγω ανησυχιών για την ανάπτυξη.

    Από τις μετοχές του S&P 500 τη μεγαλύτερη υποχώρηση σημείωσε η  VF Corp, που έκλεισε στο -11,2% μετά τη μείωση των προοπτικών της .

    Διαβάστε επίσης:

    Βαριές απώλειες για το πετρέλαιο – Βουτιά 3,8% για το WTI

    Χρυσός: Υποχώρησε 1,6% στα 1.781,30 δολάρια ανά ουγγιά



    ΣΧΟΛΙΑ