• Σχόλιο Αγοράς

    Βαριές απώλειες για το πετρέλαιο – Βουτιά 3,8% για το WTI

    • NewsRoom
    τρεις γεωτρήσεις πετρελαίου στο ηλιοβασίλεμα


    Βαριές απώλειες σημείωσαν τη Δευτέρα τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου, με τις τιμές του αμερικανικού αργού να  διαμορφώνονται στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 25 Νοεμβρίου.

    Η αγορά είδε την Κυριακή της χώρες του OPEC+ να διατηρούν την μειωμένη – κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως – παραγωγή, την ώρα που στην Κίνα υπάρχουν νέες ενδείξεις για πιθανή συνέχιση της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία τις μεγάλες πόλεις. Παράλληλα στην ΕΕ τέθηκε σε ισχύ το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο  καθώς και η επιβολή πλαφόν 60 δολάρια το βαρέλι στις θαλάσσιες μεταφορές του σε τρίτες χώρες. Κάτι που ωστόσο δεν έχει σημαντικό αντίκτυπο, καθώς το ρωσικό πετρέλαιο συνεχίζει να οδηγείται στην Ινδία και την Τουρκία με χαμηλότερες του πλαφόν τιμές.

    Ωστόσο, το ενδιαφέρον της αγοράς τράβηξαν τα στοιχεία για τον PMI υπηρεσιών του  Institute for Supply Management στις ΗΠΑ, ο οποίος αυξήθηκε στο 56,5 τον Νοέμβριο, παρά τις προσπάθειες της Federal Reserve να μειώσει τον πληθωρισμό. Κάτι που σε συνδυασμό με τα πρόσφατα στοιχεία από την αγορά εργασίας, η οποία παραμένει ιδιαίτερα σφιχτή, δίνει περιθώρια στη FED για μια συνέχεια της σύσφιξής της, οδηγώντας σε ύφεση την αμερικανική οικονομία.

    «Η συνέχιση της σύσφιξης της Fed μπορεί μόνο να μειώσει τη ζήτηση για πετρέλαιο», δήλωσε ο Manish Raj, οικονομικός διευθυντής της Velandera Energy Partners.

    Σε αυτό το κλίμα το  συμβόλαιο WTI παράδοσης Ιανουαρίου υποχώρησε κατά 3,05 δολάρια, ή -3,8%, για να διαμορφωθεί στα 76,93 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

    Το Brent Φεβρουαρίου διαμορφώθηκε στα 82,68 δολάρια το βαρέλι.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρυσός: Υποχώρησε 1,6% στα 1.781,30 δολάρια ανά ουγγιά



    ΣΧΟΛΙΑ