• Σχόλιο Αγοράς

    Τραπεζικό «σφυροκόπημα» στο Χ.Α. με απώλειες άνω του 6% για τον τραπεζικό δείκτη

    • NewsRoom


    Σε ισχυρό κλοιό πιέσεων βρίσκεται και σήμερα, Τρίτη, το Χρηματιστήριο της Αθήνας, με τις τράπεζες να καταγράφουν σημαντικές απώλειες, με αποτέλεσμα ο κλαδικός δείκτης να υποχωρεί κοντά στο 6%.

    Την ώρα που ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου καταγράφει απώλειες 2,24%, ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης είναι στο «κόκκινο», με μοναδική εξαίρεση τη μετοχή του ΟΛΠ και ουραγούς τις τράπεζες.

    Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες στον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρώντας κατά 6,98% και ακολουθούν Eurobank με απώλειες 6,71%, Alpha με πτώση 6,45% και Πειραιώς με πτώση 4,41%.

    Την ίδια ώρα, βαριές απώλειες καταγράφουν επίσης MIG, Τιτάν, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, Βιοχάλκο και ΔΕΗ.

    Σε αρνητικό έδαφος κινούνται και τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, διαμορφώνοντας ένα διόλου ευνοϊκό κλίμα για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, η οποία, σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές, είναι δύσκολο να διαφοροποιηθεί καθώς η φύση των κεφαλαίων που δραστηριοποιούνται στις γειτονικές χώρες ή σε χώρες ανάλογου προφίλ λειτουργούν ομοιόμορφα σε ό,τι αφορά τη στάση τους και απέναντι στην Ελλάδα.

    Πέραν, όμως, της ανησυχίας που εξακολουθεί να επικρατεί για τις εξελίξεις στην Ιταλία, την Τουρκία, το δημοψήφισμα στην FYROM, αλλά και την άνοδο των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων (η απόδοση του 10ετούς τίτλου του ελληνικού Δημοσίου έχει ενισχυθεί στο 4,48%), αρνητικό αντίκτυπο στην πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου έχουν και τα τελευταία στοιχεία που δείχνουν επιβράδυνση της ανάπτυξης, με αποτέλεσμα να μην πείθουν τους επενδυτές να τοποθετηθούν δυναμικά στην ελληνικά αγορά.

    Για άλλη μία φορά γίνεται εμφανές ότι το «αφήγημα» της εξόδου από τα μνημόνια όχι μόνο δεν είναι επαρκές, αλλά, αντιθέτως, λειτουργεί μάλλον ανασταλτικά, καθώς μεγάλη μερίδα επενδυτών εμφανίζεται δύσπιστη σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, από τη στιγμή που εξαρτάται πλέον σχεδόν αποκλειστικά από την ελεύθερη αγορά.

    Οι τράπεζες εμφανίζονται δέσμιες του αρνητικού κλίματος, δεδομένου ότι έχουν να αντιμετωπίσουν επίσης και το πρόβλημα των βεβαρημένων με «κόκκινα» δάνεια χαρτοφυλακίων τους. Πρόβλημα που με τη σειρά του δημιουργεί αμφιβολίες σε ό,τι αφορά την ικανότητά τους να στηρίξουν την οικονομία, την ανάπτυξη και τις επιχειρήσεις της χώρας.

    Χθες, Δευτέρα, ο τραπεζικός κλάδος κατέγραψε απώλειες 3%, ενώ ο ΓΔ έκλεισε στις 726,13 μονάδες με πτώση 0,48%.



    ΣΧΟΛΙΑ