• Σχόλιο Αγοράς

    Στο «κόκκινο» έκλεισε η Wall Street, ανέκαμψαν οι τραπεζικές μετοχές

    χρηματιστές στη wall street


    Με απώλειες ολοκλήρωσαν την Τρίτη οι βασικοί δείκτες της Wall Street, καθώς οι επενδυτές είδαν με απογοήτευση τις αποδόσεις των ομολόγων να παίρνουν ξανά την ανιούσα προς νέα υψηλά αρκετών μηνών.

    Ειδικότερα, η απόδοση του 10ετους αμερικανικού ομολόγου, έφτασε εντός της ημέρας έως το επίπεδο του 1,77%, σε υψηλό 14 μηνών, πριν τελικά υποχωρήσει στο 1,71%. H άνοδος των αποδόσεων συνδέθηκε με τις αισιόδοξες εκτιμήσεις για την πορεία της εμβολιαστικής εκστρατείας αλλά και το νέο άλμα στην ανάπτυξη που αναμένεται να φέρει το νέο πακέτο 3 έως 4 τρισ. δολαρίων που ετοιμάζει ο Τζο Μπάιντεν με έμφαση τα έργα υποδομών. Ένα πακέτο που αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από την αύξηση της φορολογίας στις επιχειρήσεις.

    Την ίδια ώρα η μελέτη από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων έδειξε ότι τα εμβόλια της Moderna και της Pfizer που βασίζονται στο mRNA διέκοψαν όχι μόνο τη μόλυνση, αλλά και τη μετάδοση του Covid-19 στο 90% των περιπτώσεων. Το σχέδιο εμβολιασμού των Ηνωμένων Πολιτειών προχωρά με γρήγορους ρυθμούς, με τα δεδομένα του CDC να δείχνουν ότι έχουν χορηγηθεί περισσότερες από 143 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου, με περισσότερα από 93 εκατομμύρια άτομα να έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση και περισσότερα από 51 εκατομμύρια να έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

    Παράλληλα η αγορά συνεχίζει να παρακολουθεί με αγωνία την υπόθεση του fund Archegos και της αναγκαστικής ρευστοποίησης των θέσεών του, η οποία ασκεί μεγάλη πίεση στις τραπεζικές μετοχές. Μάλιστα, όπως εκτιμά η JPMorgan, οι ζημιές των τραπεζών μπορεί να φτάσουν τα 5 με 10 δισ. δολάρια. Πάντως την Τρίτη οι τραπεζικές μετοχές που κατέρρευσαν τις προηγούμενες ημέρες  κατάφεραν να ανακάμψουν.

    Η αγορά είδε επίσης τον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ να ξεπερνά κάθε προσδοκία, φτάνοντας στο 109,7 τον Μάρτιο.

    Σε αυτό το κλίμα, o Dow Jones έκλεισε στις 33.066,96 μονάδες, με απώλειες -0,31%, ο S&P 500 στις 3.958,55 μονάδες με πτώση -0,32% ενώ ο Nasdaq στις 13.045,39 μονάδες, με πτώση -0,11%.

    Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν αυτές των Goldman Sachs (1,93%), Caterpillar (1,24%) και JPMorgan (1,18%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες αυτές των Amgen (-2,04%), Merck (-1,71%) και Procter & Gamble (-1,54%).



    ΣΧΟΛΙΑ