• Σχόλιο Αγοράς

    Ράλι στις αγορές και άλμα 3,25% για τον Γενικό Δείκτη έφερε η προοπτική εκεχειρίας στην Ουκρανία (upd)

    Γιώργος Στάσσης (ΔΕΗ) - Βαρδής Βαρδινογιάννης (Motor Oil) - Φωκίων Καραβίας (Eurobank) - Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank)

    Γιώργος Στάσσης (ΔΕΗ) – Βαρδής Βαρδινογιάννης (Motor Oil) – Φωκίων Καραβίας (Eurobank) – Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank)


    Η βάσιμη προοπτική ειρηνευτικής συμφωνίας, όπως αυτή διαμορφώνεται μετά από την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου των διαπραγματεύσεων Ρωσίας και Ουκρανίας, πυροδοτεί το ράλι ανόδου στα Χρηματιστήρια. Στην ελληνική αγορά, ο  Γενικός Δείκτης  έκλεισε με άλμα 3,25%.

    Ο Γενικός Δείκτης αναρριχήθηκε στις 889,98 μονάδες με ενισχυμένο τζίρο συναλλαγών που διαμορφώθηκε στα 99,15 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 11,7 σε πακέτα.

    Οι πρώτες θετικές πληροφορίες για τη διαφαινόμενη εκεχειρία του πολέμου στην Ουκρανία έχει οδηγήσει τον ευρωπαϊκό δείκτη Euro Stoxx 600 σε άνοδο 1,7% όταν την ίδια στιγμή τα κέρδη για την αγορά της Γερμανίας ξεπερνούν το 2,8%  και της Γαλλίας το 3%, ενώ στη Wall Street ο Dow Jones κινείται με άνοδο 0,45%.

    O επικεφαλής της ρωσικής αποστολής Βλαντιμίρ Μεντίνσκι υπογράμμισε ότι θα εξετασθούν οι προτάσεις του Κιέβου και θα υπάρξει σχετική αναφορά στον Βλαντιμίρ Πούτιν. Οσον αφορά σε ενδεχόμενη συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι, σημείωσε ότι κάτι τέτοιο θα είναι δυνατόν μόνο αν υπάρχει ήδη συμφωνία σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών.

    Ο κ. Μεντίνσκι υπογράμμισε, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIΑ, ότι η Μόσχα δεν είναι αντίθετη στο να ενταχθεί η Ουκρανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  Εξάλλου όπως αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Ουκρανίας δεν θα συνεχιστούν την Τετάρτη.

    Επί ελληνικού εδάφους η μετοχή της Coca Cola ΕΕΕ 1,63% 29,94 έκλεισε με άνοδο 4,49% περιορίζοντας τις σημαντικές ζημιές που είχε υποστεί η εταιρεία μετά από τη στρατιωτική εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία.

    Σε ισχυρό ανοδικό τέμπο βρέθηκε η μετοχή της ΔΕΗ ΔΕΗ 1,59% 11,48 που έκλεισε με κέρδη 6,44% στα 7,77 ευρώ.

    Η μετοχή της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ ΜΟΗ 0,08% 26,62 έκλεισε με άλμα +5,11%.

    Ισχυρή άνοδος και στον ΟΤΕ ΟΤΕ 0,84% 14,34 που κέρδισε 4,39%, ενώ η μετοχή της Mytilineos ολοκλήρωσε με άνοδο 3,81%.

    H ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ έκλεισε στο +3,43% , ενώ με άνοδο άνω του 3% ολοκλήρωσε την ημέρα και η  Titan. Κέρδη άνω του 2% σημείωσαν οι ΑΔΜΗΕ, Viohalco και Aegean.

    Το «μέτωπο» των τραπεζών η Eurobank ΕΥΡΩΒ 1,51% 2,02 κατέγραψε άνοδο 5,45%, η Alpha Bank ΑΛΦΑ 1,23% 1,65 ενισχύθηκε κατά 5,22%, η Εθνική ΕΤΕ 1,85% 7,70 βρέθηκε στο +4,95%, ενώ για την Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,53% 3,98 τα κέρδη ήταν 3,65%.

    Σε αδρές γραμμές οι μετοχές που είχαν υποχωρήσει περισσότερο στη μέχρι τώρα διάρκεια του πολέμου είναι αυτές που επιχειρούν να ανακτήσουν με ισχυρότερο ρυθμό ένα σημαντικό τμήμα από τις απώλειές τους.

    Όπως όλα δείχνουν η αισιοδοξία αρχίζει να επιστρέφει στις τάξεις των διαχειριστών χαρτοφυλακίων γεγονός που αναπτερώνει τις προσδοκίες για ακόμα καλύτερη συμπεριφορά της ελληνικής αγοράς.

    Διαβάστε επίσης:

    Ράλι στα χρηματιστήρια από την πρόοδο των συνομιλιών για την Ουκρανία – «Τρέχουν» ΔΕΗ, ΕΕΕ, Alpha Bank, ΟΤΕ



    ΣΧΟΛΙΑ