• ΑΓΟΡΕΣ

    Πολεμική εκεχειρία και αγορές: Ο άθλος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής και οι μετοχές που ξεχωρίζουν

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    χρηματιστήριο

    Γιώργος Περιστέρης, επικεφαλής ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τέρνα Ενεργειακή


    Οι διαπραγματεύσεις για την εκεχειρία στην Ουκρανία είναι το «χαρτί» που παίζουν οι αγορές. Όπως τουλάχιστον φάνηκε χθες, τα διεθνή χαρτοφυλάκια πριμοδότησαν την άνοδο των ευρωπαϊκών τραπεζών. Με τον θετικό απόηχο να φτάνει και στο χρηματιστήριο της Αθήνας, οδηγώντας τις τραπεζικές μετοχές σε ένα ισχυρό  ανοδικό ριμπάουντ, που πλαισιώθηκε με μια αντίστοιχη κίνηση και σε άλλους τίτλους της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

    Το αν και κατά πόσο όλα αυτά θα έχουν μια βιώσιμη συνέχεια θα κριθεί πρωτίστως από το πώς θα… διαβάζονται οι εξελίξεις στο «μέτωπο» των διαπραγματεύσεων από την πλευρά των διαχειριστών κεφαλαίων. Οι οποίες, όπως έχει αποδειχθεί μέχρι  τώρα, εύκολα μεταβάλλονται.

    Μέσα σε αυτό το σκηνικό που παραμένει εύθραυστο, ο ελληνικός «ναός» του χρήματος επιχειρεί να ορθώσει το δικό του ανάστημα. Στηριζόμενος κατά κύριο λόγο στις πρωτοβουλίες των ξένων funds που έχουν την συναλλακτική πρωτοκαθεδρία.

    Από την ημέρα που έγινε η στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία (24 Φεβρουαρίου) η ελληνική αγορά μετράει απώλειες 9,2% με όρους τιμών Γενικού Δείκτη, οι οποίες μεταφράζονται σε ζημιές 7,3 δισ. ευρώ από τη χρηματιστηριακή αξία όλων των εισηγμένων εταιρειών.

    Μέχρι και τις 8 Μαρτίου οι απώλειες ήταν πολύ μεγαλύτερες (-16,8% για το βασικό χρηματιστηριακό δείκτη και 11,9 δισ. σε κεφαλαιοποίηση) αλλά στη συνέχεια οι επιπτώσεις απομειώθηκαν, καθώς έχει μεσολαβήσει η ανοδική αντίδραση.

    Στις 21 συνεδριάσεις που έχουν γίνει από το ξέσπασμα του πολέμου οι 12 συνεδριάσεις ήταν πτωτικές για την ελληνική αγορά, έναντι των 9 ανοδικών.

    Η μέση καθαρή αξία των συναλλαγών (χωρίς «πακέτα») για τις 60 μετοχές που συνθέτουν τον Γενικό Δείκτη έχει διαμορφωθεί στα 104,4 εκατ. ευρώ, για τις πτωτικές συνεδριάσεις.

    Και είναι κατά 17,6% μεγαλύτερη σε σύγκριση με τον μέσο συναλλακτικό τζίρο των 88,8 εκατ. ευρώ, των ανοδικών συνεδριάσεων.

    Γεγονός που κατά τα φαινόμενα δείχνει την επιφυλακτικότητα που μέχρι ενός βαθμού διακατέχει και τις τάξεις των αγοραστών.

    Ορισμένοι από τους επαγγελματίες της αγοράς εκτιμούν ότι οι περισσότερες από τις τοποθετήσεις των τελευταίων ημερών, έχουν βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα. Από «παίκτες» που ποντάρουν στην προσδοκία για τη λήξη του πολέμου, με στόχο να ρευστοποιήσουν με κέρδη στο γεγονός…

    Σε κάθε περίπτωση όμως, εστία μέγιστου προβληματισμού για την επενδυτική κοινότητα, αποτελεί το εκρηκτικό μείγμα της αύξησης του ενεργειακού κόστους, της έξαρσης του πληθωρισμού και της αναμενόμενης περιστολής στην κατανάλωση. Στοιχεία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα αρχίσουν να γίνονται ορατά στα μεγέθη των εισηγμένων επιχειρήσεων, που θα αποτυπωθούν στα οικονομικά αποτελέσματα του εφετινού, πρώτου τριμήνου. Που εκ των πραγμάτων μπορεί να αναθεωρήσουν επί τα χείρω τα όσα προβλέπει η αγορά.

    Στην αντιπέρα όχθη, υπάρχει όμως και η αισιόδοξη «σχολή σκέψης» που θεωρεί ότι οι όποιες παρενέργειες θα έχουν βραχύβιο χρονικό ορίζοντα και δεν θα επηρεάσουν τις μεσομακροπρόθεσμες βλέψεις των επενδυτών.

    Οι 5 μετοχές με κέρδη και τα πιο αμυντικά «χαρτιά»

    Όπως και να ’χει, εκείνο που δείχνουν τα χρηματιστηριακά στοιχεία είναι ότι επί του συνόλου των 60 μετοχών που απαρτίζουν τον Γενικό Δείκτη, 5 πάνε κόντρα στο ρεύμα. Παρουσιάζοντας άνοδο στις τιμές τους από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Άλλες 34 εμφανίζουν αμυντικά χαρακτηριστικά, καθώς οι απώλειές του είναι μικρότερες από αυτές του… Δείκτη.

    Από εκεί και πέρα, τα υπόλοιπα 31 «χαρτιά» είναι αυτά που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες πιέσεις.

    Σε θέση αδιαφιλονίκητου πρωταγωνιστή είναι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η τιμή της οποίας έχει ενισχυθεί κατά 21,7% στις 21 τελευταίες, χρηματιστηριακές συνεδριάσεις.

    Έχοντας καταστεί πόλος έλξης επενδυτικών κεφαλαίων, που πιστεύουν στις προοπτικές της εταιρείας , με «όπλο» την ολοένα και αυξανόμενη δραστηριότητά της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

    Χωρίς να λείπουν και τα σενάρια που εξυφαίνει η αγορά, για ενδεχόμενη, σημαντική επιχειρηματική κίνηση…

    Από εκεί και πέρα ακολουθεί κατά πόδας η μετοχή της μικρής Κέκροψ, που έχει καταγράψει άνοδο 18,6%.

    Παιζόμενη μετ’ επιτάσεως από αμιγώς ελληνικά χαρτοφυλάκια.

    Έπεται με άνοδο 9,5% η Epsilon Net, που δείχνει ενισχυμένα οικονομικά μεγέθη, ενώ η Τεχνική Ολυμπιακή (+4,7%) και τα ΕΛ.ΠΕ (+3%) συμπληρώνουν την πεντάδα των κερδοφόρων μετοχών.

    Ανάμεσα στα πλέον αμυντικά «χαρτιά» μέσα στην περίοδο του πολέμου, συγκαταλέγονται η Πετρόπουλος ( σε σταθερό επίπεδο τιμής) όπως επίσης ο ΟΛΠ (-0,8%), η Jumbo (-1,1%) και ο ΟΠΑΠ (-1.1%) που έδειξε εξαιρετικά στιβαρές οικονομικές επιδόσεις για την περσινή χρήση, προχωρώντας παράλληλα και σε γενναία χρηματική διανομή προς τους μετόχους.

    Ελεγχόμενες πιέσεις από 1,5% έως και 4,9% έχουν οι μετοχές των εταιρειών Παπουτσάνης, Ideal Συμμετοχών, Ιντρακόμ, Τιτάν, Ο.Λ.Θ, ΕΥΔΑΠ, Γέκ ΤΕΡΝΑ και Μυτιληναίος.

    Απώλειες μικρότερες από εκείνες του Γενικού Δείκτη, έχουν μεταξύ των άλλων και οι Quest Συμμετοχών, Μότορ Όιλ, Πλαίσιο, Βιοχάλκο, Σαράντης και Ελλάκτωρ.

    Για τη Eurobank, καθώς επίσης και για τον ΟΤΕ  η πτώση ( 9,3% και 9,8% αντίστοιχα) είναι από οριακά έως λίγο μεγαλύτερη από αυτήν του Γενικού Δείκτη.

    Από τις άλλες τράπεζες η Πειραιώς είναι 11,2% πιο κάτω, η Εθνική βρίσκεται στο -12% και η Alpha Bank στο -19%.

    Επίσης η ΔΕΗ χάνει 16,6%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία καταγράφει η Coca Cola (-28%). Ακολουθούμενη από τη Cenergy που έχει χάσει το 20,1% της αξίας της.

    Διαβάστε επίσης

    Wall Street: Σε θετικό έδαφος με ράλι στα τελευταία λεπτά – Στο +1,31% ο Nasdaq

    Ebury: Η εβδομάδα που αρχίζει στις αγορές

    Άμεση ανάλυση: Τι θα συμβεί σε Eurobank, ΔΕΗ, ΟΤΕ και Φουρλή



    ΣΧΟΛΙΑ