• Σχόλιο Αγοράς

    Κίνηση και σταθεροποίηση πάνω από τις 600 μονάδες επιχειρεί το Χρηματιστήριο

    Stock


    Κίνηση και σταθεροποίηση άνω των 600 μονάδων επιχειρεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, το μεσημέρι της Τετάρτης, προσπαθώντας να διαφύγει της πικρίας που άφησε σε όλους η χτεσινή συνεδρίαση.

    Ο Γενικός Δείκτης τιμών αντιδρά με κέρδη 1,5% στις 602,46 μονάδες, ωθούμενος κυρίως από μη τραπεζικούς τίτλους (πλην της Alpha Bank που έχει τη μεγαλύτερη βαρύτητα), όπως  είναι οι ΟΠΑΠ (+4,06%), ΔΕΗ (+3,19%), Φουρλής (+4,09%), ΟΤΕ (+2,34%), Jumbo (+2,81%) ενώ σημαντικά κέρδη σημειώνουν και οι Motor Oil (+1,81%), ΕΛΠΕ (+1,43%) και Βιοχάλκο (+1,2%).

    Οι τραπεζικές μετοχές ανακάμπτουν με κύριο πρωταγωνιστή τη μετοχή της Alpha Bank (+3,27%) στην οποία έχει διακινηθεί και ο μεγαλύτερος τζίρος συμπεριλαμβανομένου και ενός πακέτου 1 εκατ. μετοχών στα 1,08 ευρώ. Ακολουθούν η Eurobank (+2,27%), η ΕΤΕ (+1,8%) και η Τράπεζα Πειραιώς (+0,32%).

    Ωστόσο το κλίμα παραμένει επιφυλακτικό καθώς η χτεσινή κατάληξη της εγχώριας αγοράς σε συνδυασμό με τις υπολειπόμενες ημέρες για να ολοκληρωθεί το rebalancing κρατούν σε ετοιμότητα τους επενδυτές. Αυτό φαίνεται και στους μικρούς όγκους συναλλαγών, ενώ ο τζίρος δεν ξεπερνά τα 13 εκατ. ευρώ.

    Καθησυχαστικά λειτουργεί και η έκθεση του ΟΟΣΑ καθώς αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «οι καταθέσεις επιστρέφουν σταδιακά, καθώς έχουν χαλαρώσει οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων. Η έκτακτη χρηματοδοτική βοήθεια (ELA) στις τράπεζες έχει σχεδόν εξαλειφθεί. Οι τράπεζες επιτυγχάνουν τους στόχους τους για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, κυρίως μέσω πωλήσεων ή διαγραφών. Τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια εκκαθαρίζονται ταχύτερα από τα στεγαστικά δάνεια, καθώς τα τελευταία έχουν μεγαλύτερη νομική προστασία». Ωστόσο… «Οι τιμές των τραπεζικών μετοχών παραμένουν άστατες λόγω ανησυχιών για την ικανότητά τους να αντλήσουν νέα κεφάλαια, αν χρειασθεί», σημειώνει ο ΟΟΣΑ.

    Το ελληνικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν προβλέπεται να αυξηθεί 2,2% το 2019 και 2,1% το 2020, όταν το διεθνές οικονομικό περιβάλλον θα είναι πιο αδύναμο, ενώ εκτιμάται ότι φέτος θα αυξηθεί 2,1%.

    Στον αντίποδα βρίσκονται οι Γεκτέρνα (-1,01%) και Τιτάνας (-0,41%).

    Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, μικρές πιέσεις δέχεται η μετοχή του Ελλάκτωρ (-0,33%) ενώ η Ιntralot κινείται 1,27% χαμηλότερα.

    Μικρή αποκλιμάκωση παρατηρείται στην αγορά ομολόγων, με την απόδοση στο 10ετές να διαμορφώνεται στο 4,648%.

    Σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών θα καταθέσει για ψήφιση στη Βουλή τον προϋπολογισμό, χωρίς την περικοπή των συντάξεων και τα αντίμετρα. Το ενδεχόμενο δημοσιονομικού εκτροχιασμού έχει αρχίσει να αποτυπώνεται έντονα στις τιμές των ελληνικών χρεογράφων, με την καμπύλη αποδόσεων χτες να ενισχύεται σημαντικά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Καπνός» το στοίχημα της Somerset Capital Management στην Alpha Bank

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ