• Σχόλιο Αγοράς

    Προς νέο ρεκόρ στα ομόλογα, ξήλωμα των υψηλών για τις μετοχές

    • Στ. Κ. Χαρίτος
    Wall Street


    Στο 1,98% υποχωρεί η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, όπως καταγράφεται αυτή την ώρα στα μόνιτορς των διαχειριστών κεφαλαίων. Την ίδια στιγμή, οι απώλειες για το Χρηματιστήριο, που υπερβαίνουν το 1,6%, οδηγούν τον Γενικό Δείκτη στα όρια των 870 μονάδων, εξέλιξη που δεν φέρνει αισιοδοξία για ανατροφοδότηση της κίνησης προς τις 900 μονάδες.

    Η πτώση που συντελείται στο Χρηματιστήριο την Δευτέρα, δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από τις παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις, κάτι που αποτυπώνεται άλλωστε στη νέα μεγάλη πτώση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Τα συμβόλαια στην Wall Street δείχνουν πτώση την Δευτέρα μεγαλύτερη της μίας ποσοστιαίας μονάδας.

    Πτώση σχεδόν 1,5% στη Φραγκφούρτη, 1,5% στο Λονδίνο και σχεδόν 1,8% στο Παρίσι. Ενώ οι αγορές προεξοφλούσαν ότι οι ΗΠΑ θα τα βρουν με την Κίνα για τους δασμούς, ο Τραμπ επέβαλε νέους. Η μείωση των επιτοκίων της Fed για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια, αντί να οδηγήσει τους επενδυτές στα χρηματιστήρια, απέχουν. Οι εκ νέου απειλές Τραμπ για δασμούς στην Ευρώπη, προκαλεί εκνευρισμό στα διεθνή κεφάλαια, που, παράλληλα, ακόμα προσπαθούν να υπολογίσουν το κόστος ενός άτακτου Brexit μέσα στον Οκτώβριο.

    Μέσα σε αυτό το δυσμενές οικονομικό κλίμα, η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με την αγορά, φέρνει στη Βουλή νομοσχέδια για μειώσεις φόρων, τη στιγμή που οι Βρυξέλλες έχουν αποσαφηνίσει ότι δεν θέλουν να διακυβευθεί ο στόχος 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος. Τα capital  controls δεν έχουν αρθεί ακόμα στην Ελλάδα, κάτι στο οποίο πάτησε η Fitch και δεν αναβάθμισε ούτε το αξιόχρεο, αλλά ούτε και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Και γενικότερα, στα desks των ξένων διαχειριστών υπάρχει μία αγωνία ως προς το αν θα βγουν τα νούμερα του ελληνικού προϋπολογισμού, τόσο φέτος, όσο και του χρόνου, δεδομένου ότι τα έσοδα τον Ιούνιο δεν ήταν τα αναμενόμενα, σημειώνουν χρηματιστές.

    Αυτό ήταν αρκετό για να ενεργοποιηθούν ανοικτές πωλήσεις που έχουν ανοίξει το τελευταίο διάστημα στις τράπεζες. H Lansdowne έχει ανοικτές θέσεις 2,83% στην Πειραιώς, 1,02% στην Eurobank και 0,72% στην Alpha Bank. Στο 0,90% παραμένουν οι ανοικτές θέσεις της Blackrock UK στην Alpha, fund το οποίο έχει ταυτόχρονα τοποθετηθεί επισήμως  και στην μετοχή με ποσοστό άνω του 5%. Από εκεί και πέρα ανοιχτό παραμένει στην Εθνική το Marshall Wace, το Oceanwood στην Eurobank και στην Εθνική.

    Σχεδόν στο 3% οι απώλειες για την Alpha, πάνω από 3% η πτώση για την Εθνική, 6,58% για την… Πειραιώς και 2,9% για την Eurobank. Ότι ανέβαινε το προηγούμενο ή βρισκόταν σε νέα υψηλά αποκαθηλώνεται. Πτώση, ευτυχώς λελογισμένη στον ΟΛΠ περίπου 1%, άνω του 3% στην ΕΥΔΑΠ, πάνω από 2% στην ΔΕΗ, 2,7% στην MIG.

    Εξαίρεση η Ελλάκτωρ, που ενισχύεται πάνω από 2% με τις φήμες για αύξηση της θέσης του Roggeborgh στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης κατασκευαστικής.  Όλα αυτά δε, συντελούνται με τζίρο περί τα 30 εκατ. ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ