• Σχόλιο Αγοράς

    Πώς και γιατί η Εθνική ανέβηκε ξανά στην πρώτη θέση της κεφαλαιοποίησης των τραπεζών μετά από 4 χρόνια

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Παύλος Μυλωνάς, CEO Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ)

    Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας


    Έπειτα από 4 χρόνια και 3 μήνες η Εθνική ανέβηκε ξανά στην πρώτη θέση της κλίμακας των κεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών. Ρίχνοντας από το «βάθρο» τη Eurobank.

    Στο ιδιότυπο αυτό μπρα-ντε-φέρ μέτρησε περισσότερο το ισχυρότερο ενδιαφέρον για τη μετοχή της Εθνικής, που κινείται με εντονότερους ανοδικούς ρυθμούς σε σύγκριση με αυτούς που έχει το «χαρτί» της Eurobank. Όλα αυτά για δύο τράπεζες με θετικές οικονομικές επιδόσεις στο πρώτο εξάμηνο της εφετινής χρονιάς. Αλλά παράλληλα και με τα ποιοτικότερα στοιχεία στους ισολογισμούς τους.

    Η τελευταία φορά που η Εθνική κατείχε τα σκήπτρα στις κεφαλαιοποιήσεις ήταν στις 17 Μαΐου του 2019. Τότε η χρηματιστηριακή της αξία ήταν 1,91 δισ. ευρώ, ενώ στα 1,571 δις ήταν αυτή της Eurobank  που βρισκόταν στην τρίτη θέση , πίσω από την Alpha Bank.

    Στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση της 20ης Μαΐου επήλθαν ανακατατάξεις. Με την απορρόφηση της Grivalia η κεφαλαιοποίηση της Eurobank  αναρριχήθηκε στα 2,637 δισ.. Δίνοντάς της έτσι την πρωτιά για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.

    Από την αρχή της εφετινής χρονιάς η Εθνική άρχισε να ψαλιδίζει τη διαφορά και εν τέλει στις 14 Αυγούστου πέρασε πρώτη. Χθες κι έπειτα από πέντε μέρες συναλλαγών, η χρηματιστηριακή αξία της Εθνικής διαμορφώθηκε σε 5,927 δισ., ενώ αυτή της Eurobank σε 5,805 δισ. ευρώ.

    Η ολοκλήρωση της χθεσινής συνεδρίασης βρήκε τη μετοχής της Εθνικής να κλείνει στα 6,48 ευρώ, έχοντας καταγράψει άνοδο 72,9% από το ξεκίνημα της εφετινής χρονιάς.

    Από την άλλη πλευρά το «χαρτί» της Eurobank έκλεισε χθες στα 1,5645 ευρώ, ενισχυμένο κατά 48,3% από την αρχή του έτους.

    Αυτή η διαφορά των αποδόσεων είναι που έχει δώσει την πρωτοκαθεδρία στην Εθνική τράπεζα, με 122 εκατ. ευρώ παραπάνω, τώρα. Γεγονός που μεταφράζεται ποσοστιαία σε μια υπεροχή της τάξεως του 2,1%. Πιστοποιώντας τα αμφίρροπα χαρακτηριστικά της ιδιόμορφης «μάχης». Η έκβαση της οποίας θα κριθεί από τον τρόπο που θα προσεγγίσουν από εδώ και πέρα τις δύο μετοχές τα ισχυρά διεθνή χαρτοφυλάκια κατά πρώτο λόγο.

    Στην τρίτη θέση των τραπεζικών κεφαλαιοποιήσεων βρίσκεται η Πειραιώς, που από τα τέλη του περασμένου Απριλίου υπερκέρασε την Alpha Bank.

    Χθες η αποτίμηση της Πειραιώς διαμορφώθηκε σε 4,163 δισ. ευρώ με τη μετοχή να κλείνει στα 3,33 ευρώ. Έχοντας κάνει ένα ράλι ανόδου 131,1% από την αρχή του έτους.

    Η Alpha Bank που ακολουθεί έχει κεφαλαιοποίηση 3,593 δις με τη μετοχή που είναι τώρα στα 1,53 ευρώ να καταγράφει άνοδο 53% από την αρχή του έτους.

    Υπεραξίες 8 δισ. στις τράπεζες από την αρχή τού έτους

    Συνολικά η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της χώρας ανέρχεται σε 19,488 δισ. ευρώ. Με τις συσσωρευμένες υπεραξίες να ανέρχονται σε 8 δισ. ευρώ, καθώς στο ξεκίνημα του 2023 η αποτίμηση των τεσσάρων τραπεζών ήταν 11,478 δισ..

    Η ραγδαία βελτίωση της κερδοφορίας τους σε συνάρτηση και με την ανθεκτικότερη βάση που έχει αποκτήσει το οικονομικό τους υπόβαθρο, κάνει τους αναλυτές να βλέπουν περεταίρω άνοδο των τιμών των μετοχών τους.

    Με βάση τον μέσο όρο των τριών τελευταίων εκθέσεων ( από Deutsche Bank, Euroxx και HSBC) οι τιμές στόχοι διαμορφώνονται σε 7,85 ευρώ για την Εθνική, 2,1 για τη Eurobank, 3,97 για την Πειραιώς και 2,1 ευρώ για την Alpha Bank.

    Σε σχέση με τις χθεσινές αποτιμήσεις οι μέσες αυτές τιμές-στόχοι παραπέμπουν σε άνοδο 37,3% για την Alpha Bank, 34,2% για τη Eurobank, 21,1% για την Εθνική και 19,2% για την Πειραιώς.

    Τι περιμένουν Μυλωνάς και Καραβίας

    Πέραν τούτων οι Παύλος Μυλωνάς και Φωκίων Καραβίας, CEO της Εθνικής και της Eurobank έχουν αναθεωρήσει ανοδικά τα επίπεδα της εφετινής κερδοφορίας των δύο τραπεζών σε άνω του 15% επί των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων. Δηλαδή άνω τους ενός δις ανά τράπεζα.

    Στο πρώτο εφετινό εξάμηνο οι δύο τράπεζες ήταν αυτές με τα περισσότερα καθαρά κέρδη. Η έχουσα ενεργητικό 81,5 δις Eurobank έδειξε κερδοφορία 684 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 111 εκατ. ευρώ ήταν η επίδραση που άσκησε η επένδυση στην Ελληνική τράπεζα.

    Την ίδια στιγμή τα καθαρά κέρδη της Εθνικής που έχει ενεργητικό 72,8 δις  ήταν 530 εκατ. ευρώ. Επίσης στο εφετινό πρώτο εξάμηνο η Εθνική πέτυχε να αυξήσει τα έσοδα από τόκους κατά 75% με «όπλο» τη πλεονάζουσα φθηνή ρευστότητα που διαθέτει, έναντι του 56,2% της Eurobank.

    Σε ότι αφορά τους κεφαλαιακούς αριθμοδείκτες, ο μεν εκείνος του κεφαλαίου κοινών μετοχών είναι στο 17,3% για την Εθνική και στο 16,3% για τη Eurobank, ενώ ο συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας στο 18,4% και 19% αντιστοίχως.

    Η εν γένει σημαντική άνοδος των οικονομικών επιδόσεων της Εθνικής που την έφεραν σε… θέση βολής από τη Eurobank, είναι αυτή που πριμοδότησε και τη χρηματιστηριακή της αξία.

    Η τρέχουσα αποτίμηση της Εθνικής αντιστοιχεί στο 90,4% των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων της, ενώ αυτή της Eurobank στο 82,3%. Δείγμα του ότι η Εθνική ενσωματώνει μεγαλύτερες προσδοκίες από τους επενδυτές για τη μελλοντική πορεία της.

    Διαβάστε επίσης

    HSBC: Οι τιμές στόχοι και το επενδυτικό στόρι των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών

    Deutsche Bank: Οι νέες τιμές στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες – H Alpha Bank η κορυφαία επιλογή της

    Euroxx Χρηματιστηριακή: Οι νέες τιμές στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες – Συστάσεις υπεραπόδοσης



    ΣΧΟΛΙΑ