• ΑΓΟΡΕΣ

    HSBC: Οι τιμές στόχοι και το επενδυτικό στόρι των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) – Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) – Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) – Φωκίων Καραβίας (Eurobank)

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) – Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) – Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) – Φωκίων Καραβίας (Eurobank)


    Με σύσταση overweight για την εγχώρια αγορά και με συστάσεις αγοράς για τις ελληνικές τράπεζες συνεχίζει η βρετανική τράπεζα HSBC.

    Η ομάδα του John Lomax και ο τραπεζικός αναλυτής της HSBC Cihan Saraoglu επισημαίνουν τα ακόλουθα:

    • Eurobank (σύσταση αγοράς και τιμή στόχος τα 1,95 ευρώ): 

    Η HSBC στέκεται στον ισχυρό ισολογισμό της και το διαφοροποιημένο επιχειρηματικό μοντέλο που παράγει περίπου το 35% των κερδών του ομίλου εκτός Ελλάδας. Χάρη στα περιθώρια κέρδους που προκύπτουν από την αύξηση των επιτοκίων, αναμένει ότι ο δείκτης RοTE της τράπεζας θα φτάσει το 15% το 2023, βάσει του οποίου η αποτίμησή της φέτος είναι 0,83 φορές τον δείκτη P/TBV που φαίνεται ελκυστικός.

    Σημειώνεται ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) κατέχει το 1,4% της Eurobank και η τελευταία βρίσκεται σε διαδικασία επαναγοράς αυτών των μετοχών.

    Η ολοκλήρωση αυτής της συναλλαγής θα πρέπει να ανοίξει το δρόμο για πληρωμές μερισμάτων από τα κέρδη του 2023 και να άρει τυχόν ανησυχίες. Η ΕΤΕ και η Πειραιώς, θα εξακολουθούσαν να αντιμετωπίζουν κινδύνους λόγω των σημαντικών συμμετοχών και των σχεδίων εξόδου του ΤΧΣ.

    Η HSBC επισημαίνει τον ισχυρό ισολογισμό και το βασικό καταθετικό franchise της Εθνικής Τράπεζας που τη βοηθά να ξεχωρίζει μεταξύ των ανταγωνιστών της. Παράγει τον υψηλότερο βιώσιμο δείκτη RοTE μεταξύ των τραπεζών, το οποίο έχει περαιτέρω ανοδική πορεία, λαμβάνοντας υπόψη τα περιθώρια βελτίωσης στη δημιουργία προμηθειών και στα λειτουργικά έξοδα.

    Η ισχυρή δυναμική του καθαρού εσόδου από τόκους (NII) της ΕΤΕ κατά τα τρία τελευταία τρίμηνα έχει υποτιμηθεί και το 2023 με δείκτη 14% ROTE και 18% δείκτη κεφαλαίων CET1 αξίζει μια αποτίμηση πιο κοντά στη λογιστική αξία σε σύγκριση με τις 0,82 φορές σε όρους δείκτη P/TBV.

    Η διοίκηση άνοιξε επίσης την πόρτα κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης για τα κέρδη του α’ τριμήνου για τη χρήση των πολύ υψηλών κεφαλαίων της τράπεζας σε εξαγορές, κάτι που είναι ενθαρρυντικό από την άποψη της ανάπτυξης, της βελτιστοποίησης του κεφαλαίου και του ROE.

    Οποιοσδήποτε πιθανός κίνδυνος που σχετίζεται με την πιθανή έξοδο του ΤΧΣ από τη συμμετοχή του 41% μέχρι το 2025 φαίνεται να είναι το κύριο εμπόδιο κατά της περαιτέρω επαναξιολόγησης.

    Οι ισχυρότερες ανοδικές τάσεις του καθαρού εσόδου από τόκους (ΝΙΙ) της Πειραιώς, η μείωση του κόστους και η βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού έχουν φέρει την αποδοτικότητα των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RοTE) της τράπεζας κοντά σε αυτή των ομοειδών τραπεζών, μειώνοντας έτσι το discount αποτίμησης.

    Ο δείκτης αποτίμησης P/TBV είναι στις 0,70 φορές για φέτος με 13% δείκτη ROTE, χωρίς πιεστικές κεφαλαιακές ανησυχίες. Οι μετοχές της Πειραιώς συνεχίζουν να φαίνονται με έκπτωση σε σχέση τόσο με τις αναδυόμενες, όσο και με τις ευρωπαϊκές ομοειδείς, αν και δεν είναι πλέον οι φθηνότερες με βάση το δείκτη P/BTV.

    Παρόλο που η δυναμική του NII της Πειραιώς μπορεί να επιβραδυνθεί μεσοπρόθεσμα, δεδομένου ενός ευρύτερου κενού MREL που πρέπει να καλυφθεί και της απουσίας εσόδων από TLTRO, βλέπουμε χώρο για μείωση του κόστους και εξομάλυνση του κόστους κινδύνου (CoR) από το υψηλό του 2023, διατηρώντας το δείκτη ROTE κοντά σε αυτό της Eurobank και της ΕΤΕ.

    Ως εκ τούτου, η HSBC υποστηρίζει ότι το discount στην αποτίμηση της Πειραιώς θα πρέπει να υποχωρήσει περαιτέρω για να αντανακλά μόνο τη χαμηλότερη κεφαλαιοποίησή της.

    • Alpha Bank (σύσταση αγορά και τιμή στόχος τα 2,20 ευρώ):

    Η HSBC την τοποθετεί ως την κορυφαία επιλογή της μεταξύ των ελληνικών τραπεζών. Η μετοχή της τράπεζας είναι διαπραγματεύσιμη με discount στην αποτίμηση της για φέτος με 0,58 φορές σε όρους P/TBV και έχει ανθεκτικές προοπτικές σε σχέση με τις αντίστοιχες των ομοειδών εταιρειών.

    Η HSBC αναμένει ότι η το αυξανόμενο χαρτοφυλάκιο τίτλων και η καλύτερη αύξηση των δανείων από τα διεθνή υποκαταστήματα θα στηρίξουν τα NII, παρά την αύξηση του beta των καταθέσεων και το μεταβαλλόμενο μείγμα, επιτρέποντάς της να αποφύγει τη συρρίκνωση του NII το 2024 σε αντίθεση με τους ομότιμους της.

    Πιστεύει, επίσης, ότι η σχετική έκπτωση αποτίμησης της Alpha (που προκαλείται από τα υψηλότερα λειτουργικά έξοδα, το υψηλό CoR και τη χαμηλή μόχλευση) θα “πιάσει πάτο”, πλησιάζοντας τις ομότιμες εταιρείες με τον καλύτερο του αναμενόμενου έλεγχο του κόστους, την ισχυρή πορεία στα έσοδα από τις διεθνείς δραστηριότητες και τα υψηλά έσοδα από αμοιβές.

    Διαβάστε επίσης:

    HSBC: Γιατί ΟΠΑΠ, Aegean Airlines & Jumbo είναι κορυφαίες επιλογές στην Ελλάδα

    Ευκαιρίες και παγίδες της διόρθωσης σε 15 από τις πιο hot μετοχές της ελληνικής αγοράς

    Άμεση ανάλυση: Τι συμβαίνει με Aegean, ΑΔΜΗΕ, Viohalco, Mytilineos, ΟΠΑΠ, Motor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Intracom και τραπεζικές μετοχές



    ΣΧΟΛΙΑ