• Σχόλιο Αγοράς

    Πολύ κοντά στα υψηλά Wall Street και DΑΧ, σε «καραντίνα» οι αγοραστές στο Χρηματιστήριο Αθηνών

    Χρηματιστήριο: Επιστροφή πάνω από τις 900 μονάδες χωρίς τζίρο, με ΕΤΕ, Eurobank, OTE και ΟΠΑΠ


    Με τον Dow Jones να βρίσκεται πάλι μία ανάσα από τις 31.000 μονάδες, τη στιγμή που ο γερμανικός DAX κατακτά και πάλι στα ιστορικά του υψηλά που εντοπίζονται πέραν των 14.000 μονάδων, το Χρηματιστήριο της Αθήνας βυθίζεται στην απαξίωση.

    Οι 760 μονάδες μπορεί να κρατήθηκαν και οι απώλειες στο κλείσιμο να περιορίστηκαν σε 0,46%, αλλά ο τζίρος είναι ανησυχητικά χαμηλός, θυμίζοντας κάτι από Δεκαπενταύγουστο ή συνεδρίαση λίγο πριν από εορτή που είθισται να επικρατεί ραστώνη.

    «Ο τζίρος δεν προσελκύει τους επενδυτές. Το αντίθετο μάλιστα. Οι επιπτώσεις της πανδημίας στο ταμπλό και οι συνέπειες στην οικονομία είναι προφανείς», σχολιάζει ο διευθυντής επενδύσεων στην Beta ΑΧΕΠΕΥ κ. Τάκης Ζαμάνης. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 33,65 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,3 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα, σε ΜΟΗ, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ. Που σημαίνει ότι οι καθαρές συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα όρια των 30 εκατ. ευρώ.

    Το «πολεμικό κλίμα» από την άλλη που αποδίδουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου στη διαχείριση της πανδημίας, σε συνδυασμό με την εκτίμηση από την Fitch ότι η χώρα δεν πρόκειται να λάβει επενδυτική βαθμίδα τα επόμενα ένα με δύο χρόνια, δεν «αρέσει’ στην αγορά, κρατώντας τους επενδυτές εκτός χρηματιστηρίου.

    Βεβαίως, στην αγορά των ομολόγων το κλίμα είναι τελείως διαφορετικό, με το ελληνικό 5ετές, να βρίσκεται λίγο πριν γράψει το αρνητικό πρόσημο, με το επιτ5όκιο στο 0,001%, νωρίτερα την Πέμπτη!

    Το κλίμα είναι τόσο απαξιωτικό, σχολιάζουν οι χρηματιστές, καθώς τα καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα του Μυτιληναίου «κάηκαν», με το χαρτί να υποχωρεί στα 12,16 ευρώ.

    Ο τραπεζικός κλάδος διατηρήθηκε πάνω από τις 450 μονάδες, με την Alpha ωστόσο να υποχωρεί στα 0,729 ευρώ, η Eurobank, στα 0,578 ευρώ και η Πειραιώς στα 0,845 ευρώ. Εξαίρεση το οριακά θετικό πρόσημο της Εθνικής, με το «χαρτί» να ενισχύεται ελαφρώς στα 2,06 ευρώ.

    Ενδιαφέρον γύρισμα στην Aegean, που από τα 4,12 ευρώ έκλεισε στα υψηλά ημέρας τα 4,35 ευρώ. Ίδια γεύση και στον ΟΤΕ που από τα 12,23 που ήταν τα χαμηλά ημέρας βρέθηκε στα 12,48.

    Θετικό το πρόσημο και για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, στα 14,20 ευρώ, ενώ βρέθηκε στα 14,12, ενώ μέσα στην μέρα βρέθηκε και στα 14,48.

    Από εκεί και πέρα απώλειες πάνω από 2,7% για την Βιοχάλκο, στα 3,34 ευρώ, σχεδόν 45 η πτώση για την Ελλάκτωρ, στο 1,30 ευρώ, ενώ απώλειες πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα κατέγραψαν η ΕΥΔΑΠ, η Μότορ Όιλ και ο ΟΛΠ.



    ΣΧΟΛΙΑ