• Σχόλιο Αγοράς

    Πετρέλαιο: Βουτιά 3% για το WTI λόγω των ανησυχιών για υψηλή προσφορά

    • NewsRoom

    FILE PHOTO: A 3D printed oil pump jack is seen in front of displayed stock graph in this illustration picture, April 14, 2020. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration


    Πτώση της τάξεως του 3,1% σημείωσε το αργό πετρέλαιο τύπου WTI την Τρίτη. Ο λόγος είναι οι φόβοι για υψηλότερη προσφορά στις ΗΠΑ εν μέσω οικονομικής επιβράδυνσης και χαμηλότερης ζήτησης καυσίμων στην Κίνα.

    Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο εκπλήρωσης του Νοεμβρίου του πετρελαίου WTI κατέγραψε πτώση 2,64 δολαρίων ή 3,1% για να διαμορφωθεί στα 82,82 δολάρια το βαρέλι. Το συμβόλαιο εκπλήρωσης του Δεκεμβρίου του Brent κατέγραψε πτώση 1,17% και η τιμή διαμορφώθηκε στα 90,03 δολάρια το βαρέλι.

    Τι ανέφεραν οι αναλυτές

    Η προοπτική της ζήτησης καυσίμων της Κίνας επιβάρυνε το κλίμα αφού ο κορυφαίος εισαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο καθυστέρησε την κυκλοφορία των οικονομικών δεικτών που αρχικά είχε προγραμματιστεί να δημοσιευθούν την Τρίτη. Δεν δόθηκε ημερομηνία για αναπρογραμματισμένη κυκλοφορία.

    Η τήρηση της πολιτικής του «μηδενικού COVID-19» από την Κίνα συνέχισε να αυξάνει την αβεβαιότητα σχετικά με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, δήλωσε η αναλύτρια της CMC Markets, Tina Teng.

    Στο επίκεντρο ήταν επίσης το σχέδιο της Τράπεζας της Αγγλίας να ξεκινήσει την πώληση των τεράστιων κρατικών ομολόγων που συγκέντρωσε κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού. Αυτό οδήγησε τις μακροπρόθεσμες αποδόσεις υψηλότερες, υποδηλώνοντας αυξημένους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

    Τι ισχύει για την προσφορά

    Από την πλευρά της προσφοράς, η φημολογία της αγοράς για την ανακοίνωση αποδέσμευσης αποθεμάτων πετρελαίου των ΗΠΑ επιβάρυνε το κλίμα, δήλωσε ο αναλυτής της UBS Giovanni Staunovo.

    Η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει να πουλήσει πετρέλαιο από τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να μειώσει τις τιμές των καυσίμων πριν από τις εκλογές για το Κογκρέσο του επόμενου μήνα, ανέφεραν πηγές στο Reuters τη Δευτέρα. Επιπλέον, τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ αναμενόταν να αυξηθούν για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με προκαταρκτική δημοσκόπηση του Reuters τη Δευτέρα.

    Η παραγωγή στη λεκάνη Permian του Τέξας και του Νέου Μεξικού, τη μεγαλύτερη λεκάνη σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ, προβλέπεται να αυξηθεί κατά περίπου 50.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) σε ένα ρεκόρ 5,453 εκατομμύρια bpd αυτόν τον μήνα, δήλωσε η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών.

    Αρκετά μέλη του ομίλου παραγωγών πετρελαίου έχουν επικυρώσει την περικοπή αφού ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε τη Σαουδική Αραβία ότι εξαναγκάζει ορισμένα έθνη να υποστηρίξουν την κίνηση, μια κατηγορία που το Ριάντ αρνείται. «Αν και η μείωση της παραγωγής δεν είναι πιθανό στην πραγματικότητα να είναι ούτε κατά το ήμισυ υψηλότερη, η κυβέρνηση των ΗΠΑ το βλέπει ως προσβολή… Το ερώτημα τώρα είναι πώς θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ, καθώς αυτό θα μπορούσε να έχει εκτεταμένο αντίκτυπο στην αγορά πετρελαίου», ανέφερε η Commerzbank σε σημείωμα.

    Διαβάστε επίσης

    Μικρές απώλειες σημείωσε ο χρυσός με το βλέμμα στραμμένο στην Fed

    Ευρωαγορές: Τέταρτη ημέρα κερδών για τους ευρωπαϊκούς δείκτες

    Wall Street: Συνεχίζεται η ανάκαμψη – Salesforce και Goldman Sachs οδηγούν την άνοδο για τον Dow Jones



    ΣΧΟΛΙΑ