• Σχόλιο Αγοράς

    Μικρές απώλειες σημείωσε ο χρυσός με το βλέμμα στραμμένο στην Fed

    • NewsRoom
    ΡΑΥΔΟΙ ΧΡΥΣΟΥ


    Αν και  ο χρυσός προσπάθησε να επιστρέψει σε θετικό έδαφος οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις της αύξησης των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών στην παγκόσμια οικονομία, οδήγησαν το πολύτιμο μέταλλο σε μικρή πτώση. Μάλιστα, η πτώση ήρθε παρά την μείωση της αξίας του δολαρίου.

    Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο εκπλήρωσης Δεκεμβρίου του χρυσού σημείωσε πτώση κατά 8,20 δολάρια ή 0,5% για να διαμορφωθεί η τιμή στα 1.655,80 δολάρια την ουγγιά.

    Πώς κινήθηκαν τα υπόλοιπα μέταλλα

    • Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του ασημιού Δεκεμβρίου διαμορφώθηκαν στα 18,60 $ ανά ουγγιά, σημειώνοντας πτώση 12 σεντς ή 0,6%, μετά από άνοδο 3,6% τη Δευτέρα.
    • Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του παλλαδίου τον Δεκέμβριο σημείωσαν άνοδο 14 $ ή 0,7%, στα 2.013,90 $ ανά ουγγιά,
    • Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πλατίνας Ιανουαρίου σημείωσαν πτώση 6,30 $ ή 0,7% στα 907,30 $ η ουγγιά.
    • Ο χαλκός Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά 5 σεντς, ή 1,6%, στα 3,362 δολάρια ανά λίβρα.

    Τι ανέφεραν οι αναλυτές

    Οι αναλυτές στρατηγικής για πολύτιμα μέταλλα επεσήμαναν ότι ο χρυσός και το ασήμι δεν επωφελήθηκαν ιδιαίτερα από το χαμηλότερο δολάριο ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι έμποροι έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στις προοπτικές για τα επιτόκια.

    Ως αποτέλεσμα, ο χρυσός έχει αποδυναμώσει πολλά νομίσματα, συμπεριλαμβανομένου του ευρώ, όπως τόνισαν αναλυτές πολύτιμων μετάλλων από την Commerzbank σε σημείωμα προς τους πελάτες. Όμως, καθώς τόσο η Fed όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υπαινίσσονται πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, αναμένουν ότι η πίεση θα συνεχίσει να αυξάνεται στον χρυσό και το ασήμι.

    «Η σχετική αδυναμία του χρυσού πιθανότατα αποδίδεται στις υψηλές και ουσιαστικά αμετάβλητες προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων, οι οποίες έχουν τροφοδοτηθεί από επίμονα επιθετικά σχόλια εκπροσώπων της Fed και της ΕΚΤ», ανέφεραν.

    Ο δείκτης ICE US Dollar DXY, 0,02%, ένας δείκτης της δύναμης του δολαρίου έναντι των υπόλοιπων νομισμάτων, σημείωσε μικρή μεταβολή στις 112,045 μονάδες, αλλά είχε σκαρφαλώσει έως και τις 112,455, ασκώντας πίεση στις τιμές των πολύτιμων μετάλλων που εκφράζονται σε δολάρια.

    Διαβάστε επίσης

    Ευρωαγορές: Τέταρτη ημέρα κερδών για τους ευρωπαϊκούς δείκτες

    Wall Street: Συνεχίζεται η ανάκαμψη – Salesforce και Goldman Sachs οδηγούν την άνοδο για τον Dow Jones

    Χρηματιστήριο: Στο +4,5% η Πειραιώς και +3% η Eurobank, οδήγησαν τον δείκτη πάνω από τις 850 μονάδες



    ΣΧΟΛΙΑ