• Σχόλιο Αγοράς

    Ευρωαγορές: Τέταρτη ημέρα κερδών για τους ευρωπαϊκούς δείκτες

    • NewsRoom


    Άνοδο σημείωσαν οι ευρωαγορές για τέταρτη διαδοχική ημέρα, βοηθούμενες και από την συνέχιση της αντίδρασης στη Wall Street λόγω των θετικών ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων των ΗΠΑ.

    Ακόμη ένας παράγοντας για την θετική κίνηση των χρηματιστηρίων της Ευρώπης ήταν η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να εγκαταλείψει το δημοσιονομικό σχέδιο που προκάλεσε τις προηγούμενες εβδομάδες έντονους κλυδωνισμούς τα ομόλογα της χώρας.

    Σε αυτό το κλίμα, ο κύριος ευρωπαϊκός δείκτης, STOXX 600 σημείωσε άνοδο 0,3% κι  έκλεισε στις 399,84 μονάδες. Τη Δευτέρα ο δείκτης σημείωσε άλμα 1,8% μετά τις ανακοινώσεις του νέου υπουργού Οικονομικών της Βρετανίας, Τζέρεμι Χαντ, με τις οποίες αντιστράφηκε το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιονομικών διακηρύξεων της πρωθυπουργού Λιζ Τρας.

    Τι αναφέρουν οι αναλυτές

    Στη Βρετανία, η Λιζ Τρας ζήτησε  συγγνώμη για τα “λάθη” που έγιναν στις πρώτες έξι εβδομάδες της θητείας της ως επικεφαλής της κυβέρνησης.

    Το δημοσιονομικό σχέδιο που είχε παρουσιάσει αρχικά η Τρας προέβλεπε μεγάλες περικοπές φόρων και νέο δανεισμό για την κάλυψη της τρύπας που θα δημιουργούσε στον προϋπολογισμό η μείωση των φορολογικών εσόδων. Τα βρετανικά ομόλογα κατρακύλησαν μετά την παρουσίαση του σχεδίου αναγκάζοντας την Τράπεζα της Αγγλίας να παρέμβει.

    Ώθηση στην επενδυτική ψυχολογία έχουν δώσει και οι ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα τριμήνου, με τους αμερικανικούς τραπεζικούς κολοσσούς Bank of America και Bank of New York Mellon χθες και Goldman Sachs Group σήμερα να ξεπερνούν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

    Πώς κινήθηκαν οι δείκτες

    Ο γερμανικός DAX σημείωσε άνοδο 0,9% και έκλεισε στις 12.765,61 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε 0,4% στις 6.067,00 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε 0,2% στις 6.936,74 μονάδες.

    Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 0,9%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε άνοδο 0,7%. Στην Ευρώπη, η γαλλική Publicis Groupe σημείωσε άλμα 2,3% μετά την ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων της για το σύνολο του έτους, για δεύτερη φορά φέτος.

    Ράλι 12% σημείωσε εξάλλου ο τίτλος της σουηδικής Avanza Bank μετά την ανακοίνωση ισχυρών κερδών και εσόδων για το γ’ τρίμηνο. Η Nordnet στη Δανία σημείωσε άλμα 8,3%.

    Ισχυρά κέρδη 6,4% κατέγραψε εξάλλου η Telecom Italia εν μέσω δημοσιευμάτων ότι το fund CVC ενδεχομένως να παρουσιάσει μια προσφορά για την πλήρη εξαγορά της ιταλικής τηλεπικοινωνιακής εταιρείας.

    Διαβάστε επίσης

    Wall Street: Συνεχίζεται η ανάκαμψη – Salesforce και Goldman Sachs οδηγούν την άνοδο για τον Dow Jones

    Χρηματιστήριο: Στο +4,5% η Πειραιώς και +3% η Eurobank, οδήγησαν τον δείκτη πάνω από τις 850 μονάδες

    Goldman Sachs: Αυξάνονται οι κίνδυνοι για βαθύτερη ύφεση το 2023 στην Ευρώπη



    ΣΧΟΛΙΑ