• Σχόλιο Αγοράς

    Πετρέλαιο: Μικρά κέρδη αναμένοντας τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ

    • NewsRoom

    FILE PHOTO: A 3D printed oil pump jack is seen in front of displayed stock graph in this illustration picture, April 14, 2020. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration


    Μικρά κέρδη παρουσίασε το πετρέλαιο WTI την Πέμπτη. Ο λόγος που εμφάνισε μικρά κέρδη το πετρέλαιο είναι η αναμονή για τα στοιχεία για την απασχόληση στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

    Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο του Νοεμβρίου του πετρελαίου του WTI κέρδισε 69 σεντ, ή 0,8% για να διαμορφωθεί στα 88,45 δολάρια το βαρέλι. Το συμβόλαιο Δεκεμβρίου του Brent ανέβηκε κατά 1,14% και διαμορφώθηκε στα 94,42 δολάρια το βαρέλι.

    Τι ανέφεραν οι αναλυτές

    Οι τιμές του πετρελαίου διατηρήθηκαν κοντά στα υψηλά τριών εβδομάδων την Πέμπτη, αφού ο OPEC+ συμφώνησε να συσφίξει την παγκόσμια προσφορά αργού με μια συμφωνία για μείωση των στόχων παραγωγής κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd), τη μεγαλύτερη μείωση από το 2020. Η συμφωνία μεταξύ του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και συμμάχων, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, μιας ομάδας γνωστής συλλογικά ως OPEC+, έρχεται πριν από το εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ρωσικό πετρέλαιο και θα συμπίεζε τις προμήθειες σε μια ήδη στενή αγορά, αυξάνοντας τον πληθωρισμό.

    «Πιστεύουμε ότι ο αντίκτυπος στις τιμές των ανακοινωθέντων μέτρων θα είναι σημαντικός», δήλωσε ο Jorge Leon, ανώτερος αντιπρόεδρος της Rystad Energy. «Μέχρι τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους το Brent θα έφτανε πάνω από 100 $/βαρέλι, από την προηγούμενη έκκλησή μας για 89 $».

    Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν είπε ότι η πραγματική μείωση της προσφοράς θα είναι περίπου 1 εκατομμύριο έως 1,1 εκατομμύριο bpd. Το μερίδιο της Σαουδικής Αραβίας στη μείωση είναι περίπου 0,5 εκατομμύρια bpd. Αρκετά μέλη του ΟΠΕΚ+ δυσκολεύονται να παράγουν σε επίπεδα ποσοστώσεων λόγω υποεπενδύσεων και κυρώσεων.

    Ο Λευκός Οίκος είπε ότι θα συμβουλευτεί το Κογκρέσο σχετικά με πρόσθετους τρόπους για να μειώσει τον έλεγχο που διατηρεί ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του στις τιμές της ενέργειας σε μια προφανή αναφορά στη νομοθεσία που θα μπορούσε να εκθέσει τα μέλη της ομάδας σε αγωγές αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας. «Αυτή η μείωση της ποσόστωσης είναι κάπως αντίθετη με τα παγκόσμια αποθέματα αργού πετρελαίου που είναι ήδη χαμηλά, και κυρίως εξακολουθούν να τείνουν προς τα κάτω», δήλωσε η αμερικανική τράπεζα Morgan Stanley.

    Τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ της περασμένης εβδομάδας στήριξαν επίσης τις τιμές. Τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 1,4 εκατ. βαρέλια στα 429,2 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας.

    Διαβάστε επίσης

    Αμετάβλητος ο χρυσός αναμένοντας τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ

    Ευρωαγορές: Συνεχίζονται οι απώλειες στους δείκτες λόγω της ύφεσης

    Wall Street: Απώλειες στο άνοιγμα μετά τις νέες δηλώσεις αξιωματούχων για συνέχιση των αυξήσεων των επιτοκίων



    ΣΧΟΛΙΑ