• Σχόλιο Αγοράς

    Ευρωαγορές: Συνεχίζονται οι απώλειες στους δείκτες λόγω της ύφεσης

    • NewsRoom


    Οι ευρωαγορές έκλεισαν την Πέμπτη με πτώση των κύριων ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών δεικτών. Ο λόγος που επηρεάστηκαν οι δείκτες είναι κυρίως οι φόβοι για την εκδήλωση νέου κύματος ύφεσης στην Ευρώπη.

    Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 0,52%, στις 396,86 μονάδες, έχοντας φτάσει μέσα στη συνεδρίαση να ενισχύεται έως και κατά 0,8%. Όλα τα βασικά χρηματιστήρια και η πλειονότητα των μετοχών έκλεισαν “στο κόκκινο”, με εκείνες του κλάδου κοινής ωφέλειας να ηγείται των απωλειών, στο -1,9%. Ο έτερος πανευρωπαϊκός δείκτης, Eurostoxx 50, υποχώρησε κατά 0,48%, στις 3.431,15 μονάδες. Οι κλάδοι της τεχνολογίας και της αυτοκινητοβιομηχανίας ήταν οι μόνοι που έκλεισαν με κέρδη, 1,3% και 1,1% αντίστοιχα, ενώ ο κλάδος ταξιδίου και αναψυχής έκλεισε με οριακή μεταβολή.

    Τι ανέφεραν οι αναλυτές

    Το αρχικά θετικό κλίμα στην συνεδρίαση «γύρισε» μετά από τα στοιχεία για την οικονομία της Ευρωζώνης, με τις λιανικές πωλήσεις και την επιχειρηματική δραστηριότητα στον κλάδο των κατασκευών για τις χώρες του ευρώ να σηματοδοτούν περαιτέρω επιβράδυνση της οικονομίας προς το τέλος του 2022.

    Οι προβολείς του ενδιαφέροντας στρέφονται στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Πράγα της Τσεχίας την Παρασκευή, απ’ όπου αναμένονται εξελίξεις σχετικά με την ενεργειακή θωράκιση της ΕΕ τους επόμενους μήνες, εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

    Στο επίκεντρο βρίσκεται η πρόταση για την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, με πληροφορίες να αναφέρουν πως τόσο η γερμανική όσο και η ισπανική πλευρά έδειξαν να μην είναι πλέον κατηγορηματικά αντίθετες σε μία παρέμβαση στις τιμές του αερίου, προς την κατεύθυνση ενός «δυναμικού πλαφόν».

    Εξάλλου, η Fitch υποβάθμισε του outlook της βρετανικής οικονομίας, σε ένα ακόμα «ράπισμα» που δέχεται από τις αγορές η πρωθυπουργός, Λιζ Τρας, σχετικά με τις πολιτικές μείωσης της φορολογίας που θέλει να εφαρμόσει.

    Πώς κινήθηκαν οι δείκτες

    Ο γερμανικός DAX απώλεσε 0,40%, στις 12.467,39 μονάδες, με τον γαλλικό CAC 40 να χάνει 0,82%, στις 5.936,42 μονάδες και τον βρετανικό FTSE 100 να καταγράφει πτώση 0,82%, στις 6.994,50. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB υποχώρησε ισχυρότερα, κατά 1,04%, στις 21.139 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έχασε 0,93%, στις 7.509,61 μονάδες.

    Σε μεμονωμένες μετοχές, η σουηδική εταιρεία εμπορικών ακινήτων Castellum κατέγραψε “άλμα” 12,05%, στην κορυφή του Stoxx 600. Η εκτίναξη ήρθε καθώς η εταιρεία επέτρεψε στην μέτοχό της, M2 Asset Management, να αποεπενδύσει από συνολικά 40 εκατ. μετοχές.

     

    Διαβάστε επίσης

    ΕΚΤ: Για μεγάλο διάστημα θα είναι εκτός στόχου ο πληθωρισμός

    ESM: Τέλος εποχής για τον Κλάους Ρέγκλινγκ, προσωρινός αντικαταστάτης του ο Κριστόφ Φρανκέλ

    Τράπεζα της Αγγλίας: Η παρέμβαση για τη διάσωση των συντάξεων -Πώς σταθεροποίησε τις αγορές ομολόγων



    ΣΧΟΛΙΑ