• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Απώλειες στο άνοιγμα μετά τις νέες δηλώσεις αξιωματούχων για συνέχιση των αυξήσεων των επιτοκίων

    • NewsRoom
    Wall street


    Με απώλειες ξεκίνησε η Πέμπτη για τη Wall Street, με τους επενδυτές να συνεχίζουν να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στα στοιχεία από την αγορά εργασίας.

    Μετά τα στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, τα οποία έδειξαν αύξηση κατά 208.000 θέσεις τον Σεπτέμβριο, η αγορά είδε την Πέμπτη τα εβδομαδιαία στοιχεία για τον αριθμό των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτημα για έναρξη καταβολής επιδόματος ανεργίας να αυξάνεται σε υψηλό πέντε εβδομάδων. Ειδικότερα, ο αριθμός των νέων αιτήσεων επιδομάτων ανεργίας την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 1η Οκτωβρίου αυξήθηκε κατά 29.000 στις 219.000 αιτήσεις. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν διαμόρφωση του αριθμού των νέων αιτήσεων ανεργίας στις 203.000.

    Η αγορά αναμένει πάντως με ενδιαφέρον τις αυριανές ανακοινώσεις για την ανεργία τον Σεπτέμβριο, στοιχεία σημαντικά για την διαμόρφωση της στρατηγικής της FED. H Ομοσπονδιακή Τράπεζα θεωρεί πως το ποσοστό ανεργίας θα ανέλθει στο 4,4% μέχρι το τέλος του 2023 από το τρέχον επίπεδο του 3,7%.

    Την ίδια ώρα, η αγορά προβληματίζεται καθώς  ο πρόεδρος της Fed της Μινεάπολης Neel Kashkari προειδοποίησε ότι η κεντρική τράπεζα δεν είναι σε θέση να συμβιβαστεί σταματώντας τις αυξήσεις των επιτοκίων της λόγω του πεισματικά υψηλού πληθωρισμού, την ώρα που η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα του ΔΝΤ επεσήμανε πως οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να συνεχίσουν την πολιτική σύσφιξης, παρά τον κίνδυνο ύφεσης.

    Σε αυτό το κλίμα, ο Dow Jones κινείται στις 30.048,69 μονάδες με πτώση -0,74%. Ο S&P 500 κινείται στις 3.754,76 μονάδες με απώλειες -0,75% ενώ ο  Nasdaq στις 11.073,76 μονάδες με πτώση -0,67%.

    Την ίδια ώρα η απόδοση του 10ετούς κρατικού αμερικανικού ομολόγου κινείται στο +3,77% ενώ του 2ετούς τίτλου στο +4,17%.

    Ο κλάδος της ενέργειας σημειώνει αυτή την ώρα τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των 11 του S&P 500, με άνοδο κοντά στο 2%. Αντίθετα ο κλάδος των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας υποχωρεί μα πτώση άνω του 2%.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, τις μεγαλύτερες πιέσεις στον δείκτη σημειώνουν οι 3M (-1,60%) και η Intel (-1,79%). Από την άλλη, κέρδη άνω του 1% σημειώνει η μετοχή της Chevron.



    ΣΧΟΛΙΑ