ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Federal προχώρησε στην αύξηση των παρεμβατικών επιτοκίων της στο 4% για την άντληση νέας ρευστότητας από τις εμπορικές τράπεζες και ο Κέβιν Γουόρς επιβεβαίωσε ότι η φρασεολογία του που έθετε την καταπολέμηση του πληθωρισμού ως προτεραιότητα εναρμονίζεται με τις ομόφωνες αποφάσεις της 16ης Σεπτεμβρίου.
Διατηρώντας την αξιοπιστία της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας σε μια περίοδο που η κυβέρνηση αρνείται να πάρει μέτρα τιθάσευσης του ελλείμματος του προϋπολογισμού που εκτρέφει το ύψους $40 τρις χρέος, με τον Αμερικανό Υπουργό Οικονομικών να δηλώνει ότι η υποχώρηση της ύψους 120% σχέσης χρέους/ΑΕΠ θα συντελεστεί με την ανάπτυξη!
Την ίδια ώρα, η αύξηση των ιαπωνικών επιτοκίων από την BoJ στο 1,25% δεν αποτρέπει την περαιτέρω υποτίμηση του γιεν σε σχέση με το δολάριο καθώς ούτε η Ιαπωνική κυβέρνηση δρομολογεί μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, με τον Economist να συστήνει στις πλούσιες χώρες (τις ΗΠΑ κυρίως) να ακολουθήσουν το ελληνικό παράδειγμα στη δημοσιονομική διαχείριση που οδηγεί σε συνεχή υποχώρηση της σχέσης χρέους/ΑΕΠ που κατά την Moody’s θα φτάσει το 120% το 2030!
Από την άλλη πλευρά, η Γ.Σ. του ΟΗΕ που διεξάγεται εν μέσω των συνεχιζόμενων πολέμων στη Μ. Ανατολή και στην Ουκρανία, ανεβάζει τον πήχη των προσδοκιών της διεθνούς κοινότητας, καθώς εκτιμάται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ επιθυμεί να δώσει πάλι μια ευκαιρία στη διπλωματία, αφού στη Ν. Υόρκη θα είναι παρών ακόμη και ο Ιρανός Πρόεδρος ! Οι αγορές υιοθετούν το αισιόδοξο σενάριο και οδηγούν την τιμή του πετρελαίου brent κάτω από τα $100/βαρέλι παρά τα προβλήματα εφοδιασμού από τη Σ. Αραβία.
Παράλληλα, χαμηλότερα κινούνται και οι αποδόσεις των ομολόγων, ενώ η συνάντηση των Προέδρων Τραμπ και Σι της Παρασκευής προσδοκάται ότι μπορεί να βγάλει «λευκό καπνό» σε πολλά ακανθώδη ζητήματα των σχέσεων ΗΠΑ και Κίνας, ανάμεσά τους εκείνο της πρωτοκαθεδρίας στην Τεχνητή Νοημοσύνη που για τις ΗΠΑ είναι κορυφαίας σημασίας!
Σαν αποτέλεσμα, οι δείκτες των αγορών κινούνται ανοδικά με εκείνους στη Wall Street να καθοδηγούνται από τους τεχνολογικούς κολοσσούς καθώς, προσώρας, οι αγοραστές πετυχαίνουν να καταγράφουν υπεροπλία με τους επενδυτικούς κινδύνους να υποτιμώνται παρά την προφανή διατήρηση των «μαύρων κύκνων» στο περιβάλλον και τη χαμηλή ορατότητα στις αγορές.
Στο Euronext Athens, καταγράφηκε τζίρος ύψους €3,7 δις. ρεκόρ στο rebalancing της Παρασκευής με την αναταξινόμηση στις ανεπτυγμένες αγορές σύμφωνα με τους οίκους Stoxx και FTSE Russell να διενεργείται με σχεδόν βελούδινο τρόπο, καθώς η μεταβλητότητα ήταν λιγότερο από 80 μονάδες σε σχέση με το υψηλό του ΓΔ της 11η Σεπτεμβρίου των 2726,49 μονάδων.
Η αποχώρηση δηλαδή των passive funds που κατείχαν ελληνικούς τίτλους ως αναδυόμενη αγορά συγχρονίστηκε σε ικανοποιητικό βαθμό με την έλευση των funds που επενδύουν σε ανεπτυγμένες. Σε αυτό συνέβαλλε η στάση τόσο των διεθνών οίκων που καθημερινά αναφέρονται θετικά για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και των εισηγμένων blue chips, με τη Goldman Sachs μάλιστα να βλέπει το ΓΔ στις 2900 μονάδες το επόμενο 12μηνο.
Παράλληλα, η βελτίωση της βαθμολογίας από τον οίκο αξιολόγησης Scope Ratings και το θετικό outlook από τη Moody’s διευκολύνουν τις αποφάσεις για δρομολόγηση νέων εισροών για ελληνικούς τίτλους, παρά τη συνεχιζόμενη αναφορά στην ανάγκη επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων για να συνεχιστούν οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης. Αξιοσημείωτη τέλος είναι η νέα επιτυχής εισαγωγή ναυτιλιακής εταιρείας στο Euronext Athens, της Sea Bulk, ενθαρρύνοντας τη διάθεση για νέα IPOs ομοειδών εταιρειών ώστε σύντομα να εκπληρωθεί ο στόχος για κλάδο ναυτιλιακών στο ελληνικό χρηματιστήριο, κλάδου όπου καταγράφεται ελληνική πρωτιά διεθνώς στην κατοχή πλοίων για την διενέργεια του παγκόσμιου εμπορίου!
Διαβάστε επίσης:
Βιοχάλκο: Παρά το ράλι απέχει 22% από τα υψηλά της
Πετρέλαιο: Έπεσε κάτω από τα 99 δολάρια μετά το «άνοιγμα» της Τεχεράνης για το Ορμούζ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Wall Street: Άνοδος με τον Nasdaq να καταγράφει νέο ενδοσυνεδριακό ρεκόρ – Ώθηση από την ΤΝ και την πτώση του πετρελαίου
- Goldman Sachs: Σε συνομιλίες για την εξαγορά της Palmer Square με assets ύψους $37 δισ.
- Χατζηβασιλείου από Βρυξέλλες: Η ΕΕ χρειάζεται έναν φιλόδοξο και αξιόπιστο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό
- Τασούλας για τον πυροσβέστη που πέθανε στη Ρόδο: «Βαρύτατο τίμημα στον βωμό του καθήκοντος»
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.