• Σχόλιο Αγοράς

    Ο «κόκκινος» Οκτώβρης του Χρηματιστηρίου – Φεύγει με πτώση σχεδόν 9%


    Οι κραδασμοί από τον πρωϊνό… σεισμό κατά το άνοιγμα της αγοράς βύθισαν τον Γενικό Δείκτη ακόμα πιο χαμηλά, στις 550 μονάδες. Ενεργοποιήθηκαν εντολές αγορών και stop losses, με τα χαρτιά σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα. Είκοσι μία μονάδες πάνω-κάτω η διακύμανση του γενικού δείκτη, με χαμηλά στις 550 μονάδες και υψηλά ημέρας στις 571.

    Ο Οκτώβριος φεύγει με τραγικές απώλειες 8,84% και στον χρόνο ο γενικός δείκτης σημειώνει μία από τις μεγαλύτερες πτώσεις παγκοσμίως, με απώλειες πάνω από 37%. Η πτώση στην εβδομάδα δε αγγίζει το 7%. Ο καθένας διαλέγει και παίρνει το ποσοστό υποχώρησης που θέλει ανάλογα με το χρόνο που τοποθετήθηκε ή θέλει να τοποθετηθεί.

    Τα καλά στοιχεία για την ανάκαμψη του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο μάλλον στοιχειώθηκε από την επέλαση του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Η μία μετά την άλλη, οι χώρες της ζώνης του ευρώ παίρνουν περιοριστικά μέτρα. Η αρχή έγινε από την Ιρλανδία, την Τετάρτη ακολούθησαν η Γαλλία και η Γερμανία, αύριο η Ελλάδα, διά στόματος του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

    Ο τραπεζικός κλάδος έχει διαλυθεί, στις 236 μονάδες. Μη πειστική αντίδραση από την Πειραιώς, 0,7%, αφού πρώτα έφτασε να χάνει, στο πρώτο ημίωρο, πάνω από 8%. Ίδια εικόνα και για την Alpha, η οποία κατέγραψε, μαζί με την ΕΤΕ, κέρδη πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα. Η Eurobank υστέρησε, με απώλειες μεγαλύτερες του 1,8%. Όσο για τις κεφαλαιοποιήσεις; Από περισσότερο από 10 δισ. ευρώ στο ξεκίνημα της χρονιάς, πλέον στοιχίζουν κοντά στα 2,8 δισ. ευρώ…

    «Ασανσέρ» η μετοχή της Βιοχάλκο που, από τα υψηλά ημέρας στα 3,04 ευρώ, έκλεισε χαμηλότερα, στα 2,80 ευρώ. Διακινήθηκαν 647 χιλιάδες τεμάχια κι έκλεισε με άνοδο πάνω από 2,1%. Κέρδη 9,6% για τη θυγατρική CENERGY και κλείσιμο στα 1,48 ευρώ με όγκο μεγαλύτερο από 600 χιλιάδες τεμάχια, με έντονες φήμες για επιθυμία ξένων  funds να αποκτήσουν πακέτα με τα χαρτιά του ομίλου λόγω της έντονης δραστηριότητάς του στο εξωτερικό. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ παρέμεινε στο κόκκινο με απώλειες 1,7%, στα 5,79 ευρώ. Αντίδραση βγήκε τελικά στη ΔΕΗ, που έκλεισε με άνοδο 1,48%, στα 4,80 ευρώ, αφού πρώτα έστειλε στην… κούλουρη την καρδιά των «οπαδών» της, στο 5,53 χαμηλό ημέρας με όγκο 705 χιλιάδων τεμαχίων και την κεφαλαιοποίηση να επιστρέφει πάνω από το 1,1 δισ. ευρώ.

    Μεγάλο πάνω-κάτω και για την Coca Cola που από τα 20,20 ευρώ βρέθηκε στα 19,35, για να κλείσει με απώλειες 1%, στα 19,60 ευρώ.

    Κέρδη 1,4% για την Ελλάκτωρ στα 1,34 ευρώ και όγκο μεγαλύτερο από 634 χιλιάδες τεμάχια, 2% σταθερή σήμερα η ΕΥΔΑΠ, αντίδραση 2,4% η ΕΧΑΕ που το ταμείο της είναι μισό από  την κεφαλαιοποίησή της, κι αυτό το ξέρει η αγορά, αλλά δεν μπορεί να… δράσει λόγω συγκυρίας.

    Επιστροφή πάνω από τα 8 ευρώ για την ΜΟΗ που πρέπει να πείσει για τη συνέχεια και κέρδη 1,2% για τα ΕΛΠΕ, στα 4,20 ευρώ. Σημειωτέον ότι τα ξένα μέσα καταγράφουν τις μεγάλες περικοπές θέσεων στις διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες.

    Κέρδη 1,46% για τον Μυτιληναίο, στο 9,38 ευρώ με 552 χιλιάδες τεμάχια, με 70 χιλιάδες αγοραστές στο κλείσιμο. Κέρδη 1,9% για τον ΟΤΕ, αλλά απώλειες κάτω από 1% για τον ΟΠΑΠ, στα 6,93 ευρώ, ενώ κατώτερη των προσδοκιών η σημερινή άνοδος στην Τέρνα Ενεργειακή που ενισχύθηκε 1,24%, στα 11,44 ευρώ.

    Κέρδη για 62 «χαρτιά».



    ΣΧΟΛΙΑ