• Σχόλιο Αγοράς

    Νέο τραπεζικό sell off στο χρηματιστήριο λόγω Societe Generale – Πτώση έως και 7% στις τράπεζες

    • NewsRoom
    Wall Street


    Ραγδαία μεταβολή παρουσίασε το σκηνικό στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά την έκθεση Societe Generale για τις ελληνικές τράπεζες, που ανέκοψε την ανοδική αντίδραση που επιχείρησε ο τραπεζικός δείκτης στο ξεκίνημα της συνεδρίασης.

    Συγκεκριμένα η γαλλική τράπεζα, σε νέα της έκθεση, εκτιμάει ότι Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς θα τεθούν εκτός του δείκτη MSCI Αναδυόμενων Αγορών, κατά την επικείμενη αναθεώρηση, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 13 Νοεμβρίου.

    Όπως ήταν φυσικό, αυτή η πρόβλεψη έφερε αναταραχή στο Χρηματιστήριο, με τον τραπεζικό δείκτη να καταγράφει απώλειες κοντά στο 5%, καθώς η Εθνική Τράπεζα διολισθαίνει κατά 7%, η Eurobank κατά 6,50%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 5% και η Alpha Bank κατά 2,50%.

    Σύμφωνα με τη Societe Generale, η έξοδος των ελληνικών τραπεζών θα πραγματοποιηθεί λόγω του μεγέθους της κεφαλαιοποίησής τους, ενώ στην περίπτωση της Eurobank λόγω της υποβάθμισης του ρόλου του τραπεζικού κλάδου στον δείκτη MSCI.

    Εκτός από τις τραπεζικές μετοχές, πιέσεις δέχεται και ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος υποχωρεί κατά 0,54% και διαμορφώνεται στις 616 μονάδες, με τον τζίρο των συναλλαγών να εκτιμάται στα 18,3 εκατομμύρια ευρώ.

    Ο τίτλος της Motor Oil, ο οποίος δέχθηκε ισχυρό σφυροκόπημα την Πέμπτη, εμφανίζει σημαντικά κέρδη της τάξης του 3,25%, ενώ την ίδια ώρα, η μετοχή της Jumbo εξακολουθεί να παρουσιάζει απώλειες, αυτή τη φορά μεγέθους 0,80%, δίνοντας συνέχεια στην έντονη μεταβλητότητα των τελευταίων ημερών.

    Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, παράλληλα, ξεχωρίζει η μετοχή της Coca-Cola, η οποία παρουσιάζει άνοδο κατά 1,21%, αλλά και η μετοχή του ΟΠΑΠ, η οποία ενισχύεται άνω του 2,20%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Grivalia Properties υποχωρεί κατά 3,00% και του Σαράντης ΑΒΕΕ κατά 2,30%.



    ΣΧΟΛΙΑ