ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Αίγυπτος εξέφρασε την Τετάρτη την έντονη αντίδρασή της στην επικύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης, ακολουθώντας το Ισραήλ. Πρόκειται για τη συμφωνία που είχαν συνάψει το 2019 η Τουρκία και ο τότε επικεφαλής της λιβυκής κυβέρνησης, Φαγέζ αλ Σάρατζ, σχετικά με την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο.
Σε επίσημη ανακοίνωσή της, η αιγυπτιακή κυβέρνηση επαναβεβαιώνει ότι δεν αναγνωρίζει τη συγκεκριμένη συμφωνία, χαρακτηρίζοντάς την «απολύτως άκυρη» και στερούμενη οποιασδήποτε νομικής ισχύος. Παράλληλα, διευκρινίζει ότι η απόφαση του λιβυκού κοινοβουλίου να την επικυρώσει δεν δημιουργεί έννομες συνέπειες για την Αίγυπτο.
Το Κάιρο επισημαίνει ακόμη ότι το μνημόνιο αντιβαίνει στις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου της θάλασσας και στις προβλέψεις της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας. Ειδικότερα, επικαλείται τους κανόνες που διέπουν την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και της υφαλοκρηπίδας, με γνώμονα τη δικαιοσύνη και την ευθυδικία.
Κατά την αιγυπτιακή πλευρά, η συμφωνία μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης επηρεάζει άμεσα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στις θαλάσσιες περιοχές που αντιστοιχούν στην ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα της.
Η αιγυπτιακή κυβέρνηση υπενθυμίζει ότι είχε εκφράσει εξαρχής την πλήρη αντίθεσή της στο τουρκολιβυκό μνημόνιο και επαναλαμβάνει ότι απορρίπτει τόσο τη συμφωνία όσο και κάθε ενέργεια ή απόφαση που στηρίζεται σε αυτήν, εφόσον συγκρούεται με τα επισήμως καθορισμένα και ανακοινωμένα θαλάσσια όρια της Αιγύπτου.
Καταλήγοντας, το Κάιρο διαμηνύει ότι επιφυλάσσεται να ασκήσει κάθε δικαίωμα που του αναγνωρίζει το διεθνές δίκαιο, προκειμένου να διαφυλάξει τα κυριαρχικά του δικαιώματα και να αποτρέψει ή να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε προσπάθεια παραβίασής τους.
Διαβάστε επίσης:
Δένδιας: Μια κυβερνοεπίθεση σε μια κρίσιμη υποδομή αποτελεί ζήτημα εθνικής ασφάλειας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κάγια Κάλας σε Χακάν Φιντάν: Το τουρκολιβυκό μνημόνιο παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών
- Κρεμλίνο: Ανοιχτός ο Πούτιν σε συνομιλίες με ΗΠΑ και Ουκρανία τον Νοέμβριο
- CNL Capital: Έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου έως €150.000
- Πάρος: 21χρονη σε κώμα μετά τη χορήγηση ναρκωτικής ουσίας – Συνελήφθη ο 23χρονος σύντροφος της
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.