• Σχόλιο Αγοράς

    Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές – Τέταρτη σερί άνοδος για τον Stoxx 600

    • NewsRoom


    Μικτά είναι τα πρόσημα στους κύριους ευρωπαϊκούς δείκτες των ευρωαγορών, με τον Stoxx 600 να φτάνει στην τέταρτη σερί άνοδο. Ο λόγος της ανόδου είναι ενθαρρυντικά στοιχεία από τις ΗΠΑ για την πορεία των τιμών.

    Σε αυτό το κλίμα, ο STOXX 600 σημείωσε άνοδο 0,4% και έκλεισε στις 434,44 μονάδες καθώς τα καλύτερα των εκτιμήσεων στοιχεία για τις τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ τροφοδότησαν τις ελπίδες ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να επιβραδύνει τους επόμενους μήνες.

    Τι ανέφεραν οι αναλυτές

    Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στις ΗΠΑ έδειξαν ότι οι τιμές χονδρικής αυξήθηκαν μόλις 0,2% τον Οκτώβριο από τον προηγούμενο μήνα, έναντι της εκτίμησης των αναλυτών για άνοδο 0,4%. Ο ετήσιος δείκτης στο μεταξύ αυξήθηκε κατά 8%, επιβραδύνοντας από το 8,4% του προηγούμενου μήνα.

    Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο θα ανακοινωθούν την Πέμπτη. Η Eurostat επιβεβαίωσε πάντως σήμερα τα αρχικά στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ της Ευρωζώνης το γ’ τρίμηνο, ανακοινώνοντας ρυθμό ανάπτυξης μόλις 0,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

    Στη Γερμανία παράλληλα ο δείκτης ZEW για το οικονομικό κλίμα παρουσίασε σημαντική ανάκαμψη κατά 22,5 μονάδες τον Νοέμβριο του 2022, αν και παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος στις -36,7. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η μέτρηση ξεπέρασε κατά πολύ τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις της αγοράς για -50 μονάδες.

    Πώς κινήθηκαν οι δείκτες

    Ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,5% στις 14.378,51 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άνοδο επίσης 0,5% και σκαρφάλωσε στις 6.641,66 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε με μικρές απώλειες 0,2% στις 7.369,44 μονάδες.

    Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 0,4%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε άνοδο 0,3%.

     

    Διαβάστε επίσης

    Κολάνοβιτς (JPMorgan): Ο ταύρος που έγινε αρκούδα-Γιατί αναθεωρεί την overweight θέση του στις μετοχές

    Χρηματιστήριο: Η ΔΕΗ φωτίζει τον δρόμο πάνω από τις 900 μονάδες

    Wall Street: Λιανικό εμπόριο και Δείκτης Τιμών Παραγωγού στέλνουν ξανά τον S&P 500 στις 4.000 μονάδες



    ΣΧΟΛΙΑ