• Σχόλιο Αγοράς

    Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Μικτά πρόσημα με το βλέμμα στο πέμπτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ

    • NewsRoom
    Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

    Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια


    Με μικτά πρόσημα έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τρίτη, καθώς οι παγκόσμιοι επενδυτές επικεντρώθηκαν για μία ακόμα ημέρα στη σύγκρουση Ουκρανίας-Ρωσίας και στους οικονομικούς δείκτες.

    Οι αγορές παραμένουν στενά συντονισμένες με τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τις προοπτικές που δημιουργούν οι οικονομικές τους  επιπτώσεις στην πολιτική των κεντρικών τραπεζών σε όλο τον κόσμο, εν μέσω του αυξανόμενου πληθωρισμού.

    Οι ΗΠΑ και η ΕΕ εξετάζουν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας μετά από καταγγελίες για δολοφονίες αμάχων στην Ουκρανία, με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να προειδοποιεί ότι είναι πιθανό να ανακαλυφθούν περισσότεροι θάνατοι στις πόλεις που ανακατέλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την Τρίτη ένα πέμπτο πακέτο κυρώσεων το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την απαγόρευση του ρωσικού άνθρακα. Ωστόσο για μια ακόμα φορά, από τις κυρώσεις της ΕΕ εξαιρείται ο ενεργειακός τομέας, γεγονός που οδηγεί στην αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου, με τα ενεργά συμβόλαια του WTI και του Brent να κινούνται πλέον σε αρνητικό έδαφος.

    Οι ΗΠΑ αναμένεται επίσης να ζητήσουν από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να αναστείλει τη Ρωσία από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δήλωσε τη Δευτέρα η πρέσβειρα των ΗΠΑ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, μετά την εμφάνιση εικόνων την Κυριακή με πτώματα αμάχων στους δρόμους της ανακαταληφθείσας πόλης Μπούτσα, λίγα χιλιόμετρα από το Κίεβο.

    Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις  7.613,72 μονάδες με άνοδο 0,72%.

    Στην Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε στις  14.424,36 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,65% και στο Παρίσι ο  CAC 40 έκλεισε στις  6.645,51 μονάδες  με πτώση 1,28%.

    Στο Μιλάνο ο FTSE MIB έκλεισε στις  24.960,38 μονάδες με πτώση 0,86%, ενώ στην Μαδρίτη ο  IBEX 35 έκλεισε στις  8.623,30 μονάδες με άνοδο 1,20%.

    Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε στις 463,07 μονάδες με άνοδο 0,19%, ενώ από τους κλάδου, αυτός των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας πρόσθεσε 2% και αυτός των κατασκευών και αυτός των υλικών μειώθηκε κατά 1,8%.

    Από τις μετοχές του Stoxx 600 ξεχώρισε αυτή της δανέζικης εταιρείας ανεμογεννητριών, Vestas, που έκλεισε με άνοδο +8,59%.

    Στον αντίποδα τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε η μετοχή της αυστριακή εταιρεία ηλεκτρονικών, ams, κλείνοντας με απώλειες -8,39%.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: ΤΕΝΕΡΓ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΕΤΕ κράτησαν την επαφή της αγοράς με τις 900 μονάδες – Πάρτι στην Ιντραλότ



    ΣΧΟΛΙΑ