• ΑΓΟΡΕΣ

    Κολάνοβιτς (JPMorgan): Ο ταύρος που έγινε αρκούδα-Γιατί αναθεωρεί την overweight θέση του στις μετοχές

    • NewsRoom
    Ο Marko Kolanovic, επικεφαλής της στρατηγικής των παγκόσμιων αγορών (Global Markets Strategy) της JP Morgan

    Ο Marko Kolanovic, επικεφαλής της στρατηγικής των παγκόσμιων αγορών (Global Markets Strategy) της JP Morgan


    Στροφή από την αισιόδοξη θέση του κάνει ένας από τους κορυφαίους αναλυτές, ο Μάρκο Κολάνοβιτς της JPMorgan, ο οποίος προειδοποίησε για υψηλές πιθανότητες ύφεσης.

    Ο Κολάνοβιτς, που καθ’ όλη τη διάρκεια του sell-off το πρώτο εξάμηνο του 2022, υποστήριζε ότι οι αγορές θα ανακάμψουν, πλέον μειώνει τη overweight θέση του, λόγω πιθανής ύφεσης.

    Με το βλέμμα στα επιτόκια

    Στο μικροσκόπιο του αναλυτή είναι οι κινήσεις της Fed, με το σενάριο για τελικό επιτόκιο στο 5%, να εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, σύμφωνα με τον ίδιο.

    Όπως αναφέρει σε σημείωμά του προς τους πελάτες του, αν και μακροπρόθεσμα παραμένει αισιόδοξος για τις μετοχές, προτείνει στους επενδυτές να κάνουν «ηρωική έξοδο», με όχημα το ράλι της περασμένης εβδομάδας.

    «Η αισιοδοξία μας μετριάζεται από τους αυξημένους κινδύνους ύφεσης αλλά και από το γεγονός ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό μπορεί να επιβραδύνουν την επιθετική πολιτική των κεντρικών τραπεζών», αναφέρει.

    Αστοχίες

    Ο Κολάνοβιτς, ένας από τους πιο αγαπημένους αναλυτές των θεσμικών επενδυτών, έχει ένα σερί από αποτυχημένες εκτιμήσεις μέσα στο 2022.

    Κατά τη διάρκεια των sell-off προέτρεπε τους πελάτες της τράπεζας να αγοράσουν τη βουτιά και σε αντίθεση με τους συναδέλφους του, απέφυγε τις αναθεωρήσεις στις εκτιμήσεις του, παρά την παρατεταμένη αστάθεια στις αγορές μέσα στο 2022.

    Τα νέα πάντως από το μέτωπο του πληθωρισμού δεν είναι ευχάριστα σύμφωνα με το Bloomberg, με τους οικονομολόγους να εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα είναι υψηλότερος ένα χρόνο μετά, απ’ ότι ένα μήνα πριν.

    Σε αυτό το σενάριο αυξάνονται και οι πιθανότητες ύφεσης για τις ΗΠΑ, με πολλούς οικονομολόγους να αναμένουν ότι ο υψηλός πληθωρισμός και η επιθετική πολιτική απάντηση της Fed θα οδηγήσουν την οικονομία σε ύφεση το επόμενο έτος.

    Η κεντρική τράπεζα αναμένεται να αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίασή της τον Δεκέμβριο.

    Διαβάστε επίσης:

    Τσάρλι Μάνγκερ: Ο συνεργάτης του Μπάφετ κατά των crypto-Συνδυασμός απάτης και αυταπάτης



    ΣΧΟΛΙΑ