• Σχόλιο Αγοράς

    Μαγνήτης τα έσοδα από τόκους στην Πειραιώς και η σπαζοκεφαλιά για τα δάνεια της Ελλάκτωρ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Μαγνήτης τα έσοδα από τόκους στην Πειραιώς και η σπαζοκεφαλιά για τα δάνεια της Ελλάκτωρ

    Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζας Πειραιώς-Ευθύμιος Μπουλούτας, CEO Ελλάκτωρ


    Το rotation συνεχίζεται στις τράπεζες, με την… μπάλα να περνάει αυτή τη φορά τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς. Κέρδη σχεδόν 10% και κλείσιμο στο 1,66 ευρώ, επιστρέφοντας σε κεφαλαιοποίηση πάνω από 2,07 δις. Ευρώ, οι νέοι μέτοχοι μετά την αύξηση κεφαλαίου φαίνονται οι πιο ευνοημένοι (1,15 ευρώ), αφού στηο κλείσιμο της μετοχής θα πρέπει να προστεθούν και τα 6,6 λεπτά του Phoenix Vega Mez με τα οφέλη τους να εκτινάσσονται.

    Ήδη με τα στοιχεία του 9μήνου, όπως παρατηρεί η αγορά, η Πειραιώς γράφει σημαντικά έσοδα από τόκους στο 9μηνο τα οποία ξεπερνούν τα 98 εκατ. ευρώ. Άλλωστε, όπως παρατηρεί η Beta Χρηματιστηριακή, «με βάση τα στοιχεία του εννεαμήνου 2021, το σύνολο των Ελληνικών ομολόγων και εντόκων γραμματίων, σε ονομαστικές αξίες που έχουν οι Τράπεζες στα χαρτοφυλάκιά τους, ανέρχεται σε 26,8 δισ. ευρώ.

    Ωστόσο, το μέγεθος αυτό δεν χτυπάει 100% την κερδοφορία, αφού στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο των Τραπεζών περιλαμβάνονται μόνο τα 6,2 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 20,6 δισ. ευρώ ταξινομούνται ως ‘Aξιόγραφα αποτιμώμενα στο αναπόσβεστο κόστος’ και δεν προσθέτουν, ή αφαιρούν κάτι στην κερδοφορία της περιόδου. Δίνουν ωστόσο έσοδα από τόκους και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως καλύμματα, στην άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ».

    Κι αν η  μετοχή της Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,31% 3,88 ήταν αυτή που κατέγραψε τα περισσότερα κέρδη στο ταμπλό χθες, μία μετοχή από την Big Cap, η Ελλάκτωρ ήταν αυτή που σημείωσε πτώση. Μάλιστα, ήταν η τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την κατασκευαστική.

    Ελλάκτωρ

    Ενώ νέα κατασκευαστικά έργα προστίθενται στο χαρτοφυλάκιο της Άκτωρ, όπως στην Μεσσηνία, τη Σάμο και την Ξάνθη στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, ο μεγάλος πονοκέφαλος της διοίκησης του ομίλου Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ -0,38% 2,63 δεν παύει να είναι η αναχρηματοδότηση των δανείων. Ειδικά σε ένα ασταθές χρηματοοικονομικό περιβάλλον που τα επιτόκια έχουν αρχίσει να παίρνουν την ανηφόρα. Η απόδοση του ομολόγου της Ελλάκτωρ βρίσκεται σε επίπεδα που παραπέμπουν στον περασμένο Απρίλιο, με ονομαστική αξία 85, δηλαδή πίσω και από τον Αύγουστο που πραγματοποιήθηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Το κουπόνι ανέρχεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, σε 6,37%, καθιστώντας το συγκεκριμένο δάνειο, ακριβό. Είχε εκδοθεί το 2019, λήξεως 2024 και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμα και η κυβέρνηση της Ν.Δ. στα πρώτα της τότε βήματα, αφού δεν είχε κλείσει έξι μήνες στη διακυβέρνηση της χώρας, είχε μεν εκφράσει ικανοποίηση για το ποσό των 670 εκατ. ευρώ που είχε αντλήσει η προηγούμενη διοίκηση Καλλιτσάντση, αλλά το κουπόνι δεν έπαυε να είναι αλμυρό.

    Η διοίκηση Καλλιτσάντση αποχώρησε και το νέο management, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες ψάχνει την καλύτερη ευκαιρία εξόδου στις αγορές για να περιορίσει το κόστος αποπληρωμής. Τα μηνύματα που έρχονται από τις αγορές δεν είναι ευχάριστα όχι μόνο για την Ελλάκτωρ, αλλά και για την κυβέρνηση, η οποία βλέπει ότι το ελληνικό 10ετές από την απόδοση 0,50% στο τέλος Αυγούστου έχει ξεφύγει στο… 2,5%.

    Τόσο η κυβέρνηση, όσο και ο έμπειρος Θύμιος Μπουλούτας μπορεί να θεωρούν ότι οι κραδασμοί στην δευτερογενή αγορά είναι πρόσκαιροι μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο ως προς τις προθέσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά το πρόβλημα με τα επιτόκια καθιστά δύσκολες τις όποιες απόπειρες δανεισμού.

    Τα χαμηλά που είχε γράψει το διεθνές ομόλογο της Ελλάκτωρ ήταν το 2020 με το ξέσπασμα της πανδημίας και τα περιοριστικά μέτρα, τότε που είχε παγώσει η κάθε παραγωγική δραστηριότητα, φτάνοντας στο ιστορικό χαμηλό 53,5 ονομαστική αξία. Το υψηλότερο επίπεδο που είχε γράψει το συγκεκριμένο ομόλογο ήταν 104 πριν από τρία χρόνια.

    Διαβάστε επίσης

    Γιατί το +10% της Πειραιώς έστειλε τον δείκτη σε υψηλά 7ετίας

    ΔΕΗ: Η περίεργη εντολή market των 300.000 τεμαχίων και το Helikon…



    ΣΧΟΛΙΑ