• Οικονομία

    Ήπια άνοδος του χρυσού μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

    • NewsRoom
    Χρυσός σε ράβδους


    Οι τιμές του χρυσού ανέβηκαν σε ασταθείς συναλλαγές την Τετάρτη μετά από σχετικά ήπιες μετρήσεις για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που οδήγησαν τα στοιχήματα ότι η Federal Reserve ενδέχεται να μην επιλέξει επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων.

    Ο χρυσός σποτ σημείωσε άνοδο 0,26% στα 1.798,79 δολάρια ανά ουγγιά, αλλά υποχώρησε μετά την άνοδο στο υψηλότερο επίπεδο από τις 5 Ιουλίου μετά τα στοιχεία του ΔΤΚ.

    Τι έδειξαν οι μετρήσεις

    • Ο χρυσός ανέβηκε κατά 0,1% και 1.813,70 δολάρια ανά ουγγιά.
    • Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ασημιού που έληξαν τον Σεπτέμβριο, σημείωσαν άνοδο 26 σεντς, ή 1,3%, στα 20,74 δολάρια, μετά από πτώση 13 σεντ στα 20,48 δολάρια την Τρίτη.
    • Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του παλλαδίου που έληξαν τον Σεπτέμβριο αυξήθηκαν 27,10 $ ή 1,2%, κλείνοντας στα 2.245,90 $ ανά ουγγιά,
    • Tα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πλατίνας που έληξαν τον Οκτώβριο κέρδισαν 13 $ ή 1,4%, κλείνοντας στα 946 $ ανά ουγγιά.
    • Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χαλκού που έληξαν τον Σεπτέμβριο κέρδισαν 1,6% στα 3,65 δολάρια ανά λίβρα.

    Τι ανέφεραν οι αναλυτές

    Οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ δεν αυξήθηκαν τον Ιούλιο, λόγω της απότομης πτώσης του κόστους της βενζίνης. Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) παρέμεινε αμετάβλητος τον περασμένο μήνα μετά την άνοδο 1,3% τον Ιούνιο. «Ο χρυσός είχε αρχικά μια σπασμωδική αντίδραση μετά την παρουσίαση της μελέτης για τον πληθωρισμό, καθώς οι επενδυτές περίμεναν μια λιγότερο επιθετική Fed. Όμως, στη συνέχεια συνειδητοποίησαν ότι τα δεδομένα είναι δαμαστήρια και όχι ήμερα», δήλωσε ο Jim Wyckoff, ανώτερος αναλυτής της Kitco Metals.

    «Η βραχυπρόθεσμη τεχνική στάση για την αγορά χρυσού έχει γίνει πιο ανοδική πρόσφατα, αυτό προσκαλεί κερδοσκοπικούς αγοραστές. Ο επόμενος ανοδικός στόχος τιμής για τους ταύρους είναι το επίπεδο των $1.850 και πάνω από αυτό, τα $1.900.” «Ο επόμενος μεγάλος παράγοντας για την αγορά χρυσού θα είναι τα σχόλια και οι υποδείξεις των αξιωματούχων της Fed για την πορεία των αυξήσεων των επιτοκίων», δήλωσε ο David Meger, διευθυντής διαπραγμάτευσης μετάλλων στην High Ridge Futures.

    Βοηθώντας επίσης τον χρυσό, ο δείκτης του δολαρίου υποχώρησε πάνω από 1%, ενισχύοντας την απήχησή του στους αγοραστές του εξωτερικού. Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων υποχώρησαν επίσης μετά τα στοιχεία. Η Goldman Sachs, εν τω μεταξύ, μείωσε τις προβλέψεις της για την τιμή του χρυσού τριών, έξι και 12 μηνών στα 1.850 δολάρια, 1.950 και 1.950 δολάρια η ουγγιά από 2.100, 2.300 και 2.500 δολάρια, αντίστοιχα, και είπε ότι «διαρθρωτικά, ο χρυσός είναι πιθανό να παραμείνει σε εύρος τιμών-b. και οι παράγοντες σύσφιξης συνεχίζουν να αντισταθμίζουν ο ένας τον άλλον».

     

    Διαβάστε επίσης

    Έβανς (Fed Σικάγο): «Οι αυξήσεις των επιτοκίων θα συνεχιστούν και το 2023»

    Επιβραδύνθηκε ο πληθωρισμός τον Ιούλιο στην Ρωσία

    Πορτογαλία: Υποχώρησε η ανεργία κατά 5,7% το β΄τρίμηνο



    ΣΧΟΛΙΑ