• Σχόλιο Αγοράς

    Στέλεχος hedge fund στο mononews: Και ξαφνικά, απρόβλεπτος παράγοντας το πολιτικό ρίσκο για την αγορά – Όλη η συζήτηση

    • NewsRoom
    Κυριάκος Μητσοτάκης, Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Ανδρουλάκης

    Κυριάκος Μητσοτάκης, Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Ανδρουλάκης


    Σε άγνωστο Χ με απρόβλεπτη δυναμική για την αναπτυξιακή και φιλοεπενδυτική προοπτική της χώρας και της οικονομίας της εν μέσω διεθνών συμπληγάδων, μπορεί να εξελιχθεί το ζήτημα των παράνομων υποκλοπών από σκοτεινά λογισμικά συστήματα.

    Δεν είναι τυχαίο ότι χθες διαχειριστής κεφαλαίων σε  hedge fund με μεγάλη έκθεση στην ελληνική αγορά, εξέφραζε σε συνομιλία του με το  mononews.gr την αγωνία του για την έκβαση της υπόθεσης που απασχολεί σφόδρα την κυβέρνηση.

    Ο ίδιος ενδιαφερόταν να μάθει λεπτομέρειες σχετικά με το τι γράφει ο ελληνικός Τύπος, τις αποκαλύψεις (;) και τα στοιχεία (;) που έχουν δημοσιευτεί τις τελευταίες μέρες.

    Την ίδια περίοδο ο ξένος Τύπος αναμασά δημοσιεύματα ελληνικών μέσων ενημέρωσης που από το περασμένο Σαββατοκύριακο έχουν αλλάξει άρδην την πολιτική ατζέντα στη χώρα ανεβάζοντας κατακόρυφα το θερμόμετρο της πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση που φαίνεται να βρίσκεται σε θέση άμυνας και την αντιπολίτευση που καλύπτεται πίσω από τις δημοσιεύσεις αυτές.

    Προς το παρόν, η εικόνα της χρηματιστηριακής αγοράς δείχνει, ως καθρέφτης των εξελίξεων στην οικονομία και την  πολιτική, ότι δεν έχει επηρεαστεί σοβαρά.

    Το αντίθετο μάλιστα, ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έχει εκμηδενίσει τις απώλειες από την αρχή του 2022 σε μόλις 0,1%, εκεί που είχε φτάσει να υποχωρεί κατά 12,6% και με την αγορά στις 779 μονάδες.

    Το δε 10ετές ακολουθεί σε απόδοση, την πορεία των άλλων ευρωπαϊκών τίτλων, αγγίζοντας το 4,6%, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συνδεθεί με την αύξηση του πολιτικού ρίσκου για τη χώρα, όπως συνέβαινε στα πέτρινα χρόνια των μνημονίων επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. τότε που οι αγορές θα χόρευαν με τα… νταούλια).

    Πάντως, παράγοντες της αγοράς εξακολουθούν να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στις ανακοινώσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων (σ.σ. σήμερα ανακοινώνουν αποτελέσματα γ’ 3μήνου Εθνική Τράπεζα και Eurobank και αύριο η Τράπεζα Πειραιώς) ή στην πορεία των διεθνών οικονομικών μεγεθών, όπως ο πληθωρισμός που ανακοινώνεται στις ΗΠΑ.

    Προς το παρόν φαίνεται ότι δεν έχει γίνει ζημιά στο πως οι ξένοι βλέπουν τη χώρα μας, παρά το γεγονός ότι πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης, New York Times, Times, Liberation, ασχολούνται εκτενώς με το ευαίσθητο ζήτημα των παράνομων υποκλοπών.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος ο πρωθυπουργός δέχθηκε ερώτηση από το Bloomberg κατά το ταξίδι του στην Αίγυπτο στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα.

    Kυριάκος Μητσοτάκης ήταν κατηγορηματικός στην απάντησή του για τις παρακολουθήσεις λέγοντας επί λέξει ότι: «Έχω καταστήσει σαφές ότι το πρόσφατο δημοσίευμα που είδε το φως της δημοσιότητας στην Ελλάδα είναι απολύτως ψευδές.

    Ήμουν πολύ σαφής, αναγνωρίζοντας ότι στην Ευρώπη έχουμε πρόβλημα όσον αφορά τα παράνομα κακόβουλα λογισμικά -δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα, το έχουμε δει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες- και χρειαζόμαστε έναν ευρωπαϊκό κανονισμό για την αντιμετώπισή του.

    Ελπίζω ότι η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη, εντός του επόμενου μήνα, θα απαγορεύσουμε όλα τα παράνομα κακόβουλα λογισμικά που μπορούν να πωληθούν στην Ελλάδα. Πρέπει λοιπόν να μετατρέψουμε αυτό το πραγματικό πρόβλημα σε ευκαιρία».

    Πάντως, ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο διήμερο 28-29 Νοεμβρίου θα έχει την ευκαιρία από το Λονδίνο και στις εκεί επαφές του με τους ξένους θεσμικούς στο πλαίσιο του roadshow του Χ.Α. με την Morgan Stanley να βάλει τα πράγματα στη θέση τους για να μη χαθεί το θετικό μομέντουμ που έχει αναπτυχθεί για τη χώρα.

    Διαβάστε επίσης

    Crypto: Σε χαμηλά δύο ετών το Bitcoin, τρόμος στην αγορά για την κατάρρευση της FTX

    Καμπανάκι Moody’s για Frigoglass: Μεγάλη η πιθανότητα αθέτησης πληρωμών βραχυπρόθεσμα, γιατί υποβαθμίζει την εισηγμένη



    ΣΧΟΛΙΑ