• Business

    Καμπανάκι Moody’s για Frigoglass: Μεγάλη η πιθανότητα αθέτησης πληρωμών βραχυπρόθεσμα, γιατί υποβαθμίζει την εισηγμένη

    • NewsRoom
    O διευθύνων σύμβουλος της Frigoglass, κ. Νίκος Μαμουλής

    O διευθύνων σύμβουλος της Frigoglass, κ. Νίκος Μαμουλής


    Σε «Ca», από «Caa2», υποβάθμισε σήμερα το corporate family rating της Frigoglass ο οίκος Moody’s Investors Service («Moody’s»).

    Ο οίκος υποβάθμισε επίσης την αξιολόγηση της πιθανότητας χρεοκοπίας (PDR) της εταιρείας σε «Ca-PD» από «Caa2-PD», καθώς και την αξιολόγηση της ομολογιακής έκδοσης των 260 εκατ. ευρώ, λήξεως 2025, που έχει εκδώσει η Frigoglass Finance B.V., σε «Ca», από «Caa2».

    Ταυτόχρονα, αναθεωρεί τις προοπτικές και των δύο σε «σταθερές» από «αρνητικές».

    Το σκεπτικό της υποβάθμισης

    Όπως σημειώνεται από τη Moody’s, η υποβάθμιση των αξιολογήσεων CFR και του PDR της Frigoglass αντανακλά την άποψη του οίκου ότι η πιθανότητα αθέτησης πληρωμών από την εταιρεία, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας να μην πληρωθεί κάποιο κουπόνι ή αναδιάρθρωσης που η Moody’s θεωρεί συναλλαγή υπό πίεση, είναι πολύ υψηλή βραχυπρόθεσμα.

    Η εταιρεία αποκάλυψε στις 30 Σεπτεμβρίου 2022 ότι επιτροπή ομολογιούχων που αντιπροσώπευε το 56,9% του ανεξάρτητου υπολειπόμενου κεφαλαίου των ομολογιών λήξεως 2025 υπέβαλε πρόταση στη Frigoglass για σύμβαση υποστήριξης. Η συμφωνία υποστήριξης περιλαμβάνει τη μη πληρωμή του κουπονιού των ομολόγων του 2025 τον Φεβρουάριο και τον Αύγουστο του 2023. Η μη πληρωμή του κουπονιού θα θεωρηθεί αθέτηση πληρωμής (default) σύμφωνα με τα σύμβολα και τους ορισμούς αξιολόγησης της Moody’s που δημοσιεύθηκαν τον Νοέμβριο του 2022.

    Επιπλέον, η συμφωνία υποστήριξης προτείνει oι προαναφερόμενοι ομολογιούχοι να παρέχουν ενδιάμεση προνομιακή χρηματοδότηση ύψους 30 εκατ. ευρώ για ρευστότητα και γενικούς εταιρικούς σκοπούς και την υποστήριξή τους για μια ευρύτερη κεφαλαιακή αναδιάρθρωση με όρους που θα διαπραγματευθούν καλή τη πίστει όσο το δυνατόν συντομότερα.

    Αν και η Frigoglass ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με την ομάδα των ομολογιούχων, η συμφωνία υποστήριξης παραμένει υπό διαπραγμάτευση και η ικανοποίηση ορισμένων όρων προηγείται.

    Η αξιολόγηση «Ca» (CFR) αντικατοπτρίζει επίσης την άποψη της Moody’s ότι ενώ η συμφωνία στήριξης θα παράσχει προσωρινή ανακούφιση σε επίπεδο ρευστότητας της εταιρείας, μια μεγαλύτερη αναδιάρθρωση, συμπεριλαμβανομένης της διαγραφής σημαντικού μέρους του χρέους, είναι πολύ πιθανή.

    Προβληματική η ρευστότητα

    Η ρευστότητα της Frigoglass είναι αδύναμη. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι είχε ταμείο 63,7 εκατομμυρίων ευρώ στις 31 Αυγούστου 2022 (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία), εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία  (45,9 εκατομμύρια ευρώ) στη θυγατρική της στη Νιγηρία.

    Η εταιρεία παίρνει με επιτυχία μερίσματα από τη Νιγηρία μέχρι σήμερα, αλλά σε αυτού του είδους τις συναλλαγές υπάρχουν περιορισμοί, όπως η διαθεσιμότητα δολαρίων ΗΠΑ για ανταλλαγή με νάιρα Νιγηρίας, καθώς και οι ανάγκες ρευστότητας στις δραστηριότητες της Νιγηρίας για την υποστήριξη της ταχέως αναπτυσσόμενης επιχείρησης Υαλουργίας της Frigoglass στη χώρα.

    Η Frigoglass έχει επίσης έσοδα από την αποζημίωση για την πυρκαγιά στο εργοστάσιό της στη Ρουμανία τον Ιούνιο του 2021, τα οποία ενισχύουν την ταμειακή θέση της. Η συνολική καθαρή ασφαλιστική αποζημίωση από το σύστημα συνασφάλισης ανέρχεται σε 61,6 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 52,4 εκατ. ευρώ έχουν ήδη καταβληθεί στη Frigoglass. Τα υπόλοιπα 9,2 εκατ. ευρώ της αποζημίωσης εξαρτώνται από την προσκόμιση αποδείξεων για τις πραγματικές δαπάνες σε σχέση με την ανακατασκευή του κτηρίου και τις αγορές εξοπλισμού.

    Οι βραχυπρόθεσμες ωριμάνσεις χρέους της Frigoglass περιλαμβάνουν διευκολύνσεις από τοπικές τράπεζες, τις οποίες η εταιρεία έχει καταφέρει να παρατείνει με επιτυχία στο παρελθόν. Η παράταση αυτών των διευκολύνσεων είναι απαραίτητη για να στηριχθεί η ρευστότητα της εταιρείας, αλλά εξαρτάται από τις συνθήκες της αγοράς και, ως εκ τούτου, είναι κάπως αβέβαιη.

    Ο οίκος αξιολόγησης προβλέπει ότι το ταμειακό υπόλοιπο της εταιρείας θα μειωθεί τα επόμενα τρίμηνα με βάση τις προβλέψεις για συνεχιζόμενη παραγωγή αρνητικών ελεύθερων ταμειακών ροών (FCF). Οι μεγάλες κεφαλαιουχικές δαπάνες που απαιτούνται για την ανακατασκευή του εργοστασίου της Frigoglass στη Ρουμανία θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν την παραγωγή ελεύθερων ταμειακών ροών κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Στη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων του δεύτερου τριμήνου 2022, η εταιρεία επανέλαβε την καθοδήγησή της για περίπου 60 εκατ. ευρώ κεφαλαιουχικών δαπανών που προβλέπονται το 2022, αφού επένδυσε μόλις 10,8 εκατομμύρια ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους. Η Frigoglass επιβεβαίωσε ότι το σχέδιο ανασυγκρότησης στη Ρουμανία βρίσκεται σε καλό δρόμο και αναμένει ότι η εγκατάσταση θα είναι λειτουργική εντός του πρώτου τρίμηνο του 2023.

    Η επαναλειτουργία της εγκατάστασης στη Ρουμανία είναι ένα σημαντικό βήμα για τη Frigoglass για να μετριάσει εν μέρει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η εταιρεία από τα μέσα του 2021, σημειώνει η Moody’s.

    Οι πωλήσεις της Frigoglass αυξήθηκαν κατά 23,1% στα 248,2 εκατομμύρια ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2022 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους με ανάπτυξη τόσο στον κλάδο της Επαγγελματικής Ψύξης όσο και της Υαλουργίας. Ενώ το προσαρμοσμένο EBITDA (όπως αναφέρει η εταιρεία) αυξήθηκε κατά 18,2% στα 34,8 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο, επωφελήθηκε από έσοδα 13,9 εκατ. ευρώ από αποζημίωση που σχετίζεται με αξίωση για τη διακοπή των εργασιών μετά την πυρκαγιά στη Ρουμανία. Εξαιρουμένων των έκτακτων αυτών εσόδων, το EBITDA μειώθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2022, επηρεαζόμενο από τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στη μεταφορά τελικών και ημικατεργασμένων προϊόντων εκτός Ρωσίας, καθώς και τις δυσκολίες προμήθειας πρώτων υλών που αντισταθμίζονται μόνο εν μέρει από τις αυξήσεις των τιμών. Ενώ η Moody’s προβλέπει σταδιακή ανάκαμψη του EBITDA το 2023, οι απαιτήσεις κεφαλαίου κίνησης και οι κεφαλαιουχικές δαπάνες συμπεριλαμβανομένης της προγραμματισμένης ανακατασκευής ενός κλιβάνου για τον κλάδο Υαλουργίας στη Νιγηρία, θα αποδυναμώσουν τις ελεύθερες ταμειακές ροές. Η παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα περιορίζει επίσης την ορατότητα και η Frigoglass στερείται σημαντικών αποθεμάτων ασφαλείας για να τα βγάλει πέρα μέσα σε αυτό το περιβάλλον.

    Τι σημαίνουν οι σταθερές προοπτικές

    Οι σταθερές προοπτικές, επισημαίνει η Moody’s, αντανακλούν τις προσδοκίες του οίκου ότι, αν και η εταιρεία μπορεί να υπογράψει τη συμφωνία υποστήριξης με τους πλειοψηφούντες ομολογιούχους της, θα παραμείνει υπό τον κίνδυνο μιας ευρύτερης αναδιάρθρωσης χρέους βραχυπρόθεσμα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική διαγραφή χρέους.



    ΣΧΟΛΙΑ