• Cryptocurrencies

    Μαύρη Τετάρτη για τα Crypto: Έχασε και τα 17.000 δολάρια το Bitcoin – Aμφίβολη πλέον η εξαγορά της FTX από την Binance (upd)

    • NewsRoom
    Sam Bankman-Fried, CEO FTX

    Sam Bankman-Fried, CEO FTX


    Ισχυρή πτώση καταγράφει για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα η αγορά των crypto, καθώς οι εξελίξεις γύρω από την κατάρρευση του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX.com και το σήριαλ για την εξαγορά του από την μεγάλη του αντίπαλο Binance ανέδειξαν πώς οι πιέσεις στον κλάδο των ψηφιακών assets επηρεάζουν πλέον ακόμα και τους κορυφαίους παίκτες του χώρου.

    Το Bitcoin αυτή την ώρα βουλιάζει στα 16.788,18 δολάρια σημειώνοντας πτώση 11,18%, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2020.  Ανάλογη είναι η εικόνα σχεδόν για όλα τα ψηφιακά νομίσματα. Ενδεικτικά το Ethereum να υποχωρεί στα 1.151,53 δολάρια (-15,9%), το Binance Coin στα 284,78 δολάρια (-17%), το  XRP στα 0,34932492 δολάρια (-15,6%), το Dogecoin στα 0,08114811 δολάρια (-11,8%).

    Την μεγαλύτερη πτώση καταγράφει για μια ακόμα ημέρα το FTX Token, το οποίο υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 59,98% με την τιμή του να έχει διολισθήσει στα 3,36 δολάρια, έχοντα μάλιστα νωρίτερα φτάσει έως τα 2,56 δολάρια. Ισχυρή είναι και η πτώση του Solana, το οποίο κινείται στα 14,23 δολάρια  με βουτιά -41,3%.Το κρυπτονόμισμα συνδέεται τόσο με την FTX όσο και με τον την Alameda Research τουΜπάνκμαν-Φρεντ. Πλέον οι απώλειες από την αρχή του έτους έχουν ξεπεράσει το 90%.

    Το ψηφιακό νόμισμα του ανταλλακτηρίου FTX ξεκίνησε την μεγάλη πτώση του μέσα στο Σαββατοκύριακο, έπειτα από δημοσίευμα του CoinDesk το οποίο ανέφερε ότι σημαντικό μέρος του ισολογισμού της επενδυτικής φίρμας του Μπάνκμαν-Φρεντ, της Alameda, απαρτίζεται από το FTX token και το κρυπτονόμισμα Solana, κάτι που προκάλεσε έντονες ανησυχίες για τα επίπεδα ρευστότητας του ανταλλακτηρίου.

    Απαντώντας η CEO της Alameda, Καρολ Έλισον, υποστήριξε ότι εταιρεία διαθέτει πάνω από 10 δισ. δολάρια assets που δεν αντικατοπτρίζονται στο δημοσίευμα. Ωστόσο τα μεγάλα πρακτορεία δεν μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν τα όσα ανέφερε. Μάλιστα, και ο ίδιος ο Μπάνκμαν-Φρεντ τόνισε ότι η ποιότητα του ενεργητικού του FTX είναι εξαιρετική, ωστόσο ο CEO του ανταγωνιστικού ανταλλακτηρίου Binance, ο Τσανπένγκ Ζάο, με σειρά αναρτήσεων την Κυριακή είπε ότι η εταιρεία του θα πουλούσε εκατοντάδες εκατομμύρια FTX tokens, συνολικού ύψους 530 εκατ. δολαρίων, που διέθετε,  λόγω «των πρόσφατων αποκαλύψεων που ήρθαν στο φως», προκαλώντας χάος στην αγορά.

    Η πτώση του FTX Token επιταχύνθηκε την Τρίτη, με την βουτιά να ξεπερνά το 30%, υπό τους φόβους για την ρευστότητα της FTX.com. Τότε, με μια κίνηση που  κατέπληξε τον κόσμο των crypto, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Binance ανακοίνωσε πως η εταιρεία του συμφώνησε να προχωρήσει στην εξαγορά της ανταγωνιστικής FTX.com.

    Ωστόσο, η Binance είναι πλέον εξαιρετικά απίθανο να προχωρήσει στην προτεινόμενη εξαγορά της ανταγωνιστικής FTX καθώς σε  λιγότερο από μία ημέρα αξιολόγησης της εταιρείας φαίνεται πως εντόπισε σημαντικά προβλήματα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Coinbase, το οποίο επικαλείται άτομο που γνωρίζει το θέμα . Η Binance αρνήθηκε να σχολιάσει την τρέχουσα κατάσταση της προτεινόμενης συμφωνίας, όπως και η FTX.

    Παράλληλα, όπως αναφέρει η Semafor, η πλειοψηφία της νομικής ομάδας και της ομάδας συμμόρφωσης της FTX παραιτήθηκε την Τρίτη, ενώ σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, οι εταιρείες του Μπάνκμαν-Φρεντ έχουν μπει στο μικροσκόπιο των ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ, σχετικά με τον τρόπο που διαχειρίζονταν τα περιουσιακά στοιχεία των πελατών τους.

    «Η επιστολή προθέσεων είναι μη δεσμευτική, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να προκύψουν περαιτέρω ζητήματα εάν η Binance αποφασίσει να αποχωρήσει από τη συμφωνία», δήλωσε ο David Moreno Darocas, επιστημονικός συνεργάτης της CryptoCompare.

    Οι όροι της έκτακτης εξαγοράς ήταν πενιχροί, με την Binance να λέει ότι η συμφωνία ήρθε μετά από μια «σημαντική κρίση ρευστότητας» που συνέβη στην FTX και η εταιρεία ζήτησε τη βοήθειά της.

    Η υπόθεση έφερε στο μυαλό ορισμένων traders  τα αντίστοιχα προβλήματα που είχε υποστεί το Celsius — ο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων που κατέρρευσε νωρίτερα αυτό το έτος — καθώς και εκείνα που είδαν άλλες εταιρείες που βυθίστηκαν στο φετινό κραχ των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.

    Ο Teong Hng, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας επενδύσεων κρυπτογράφησης Satori Research, δήλωσε ότι «η κατάσταση είναι ακόμα πολύ ρευστή» ενώ πρόσθεσε «Είμαι βέβαιος ότι αυτοί οι δύο γίγαντες κρυπτογράφησης θα κάνουν το σωστό για να προστατεύσουν τους επενδυτές και τη βιομηχανία».

    Ανησυχία για τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης

    Οι επενδυτές στην αγορά παραμένουν διστακτικοί, υπό τον φόβο μιας μετάδοσης της κρίσης που χτύπησε την FTX, δεδομένου του κομβικού ρόλου που έπαιξε το ανταλλακτήριο και ο ίδιος ο Σαμ Μπλάνκμαν-Φρεντ στη βιομηχανία των crypto. Άλλωστε, μέχρι τώρα, σε πολλές αντίστοιχες περιπτώσεις ήταν ο ίδιος ο Σαμ Μπλάνκμαν-Φρεντ αυτός που προσπάθησε με παρόμοιες κινήσεις να «σώσει» μικρότερα ανταλλακτήρια που αντιμετώπιζαν προβλήματα.

    «Από τότε που μπήκα στη βιομηχανία κρυπτογράφησης το 2016, πολύ λίγες περίοδοι δοκίμασαν την υποδομή της αγοράς και τους συμμετέχοντες όπως το έκαναν τις τελευταίες 24 ώρες», δήλωσε ο διευθυντής κεφαλαίων αντιστάθμισης κρυπτονομισμάτων Dan Liebau της Modular Asset Management, αναφέρει το Bloomberg.

    Το αίσθημα τρόμου που κατέκλυσε τους πελάτες του FTX.com ήταν τόσο έντονο που πούλησαν Bitcoin αξίας 430 εκατομμυρίων δολαρίων σε διάστημα μόλις τεσσάρων ημερών. Η FTX διέθεσε περισσότερα από 20.000 Bitcoins την Κυριακή, σύμφωνα με στοιχεία της CryptoQuant. Αυτό έπεσε σχεδόν στο μηδέν μέχρι την Τετάρτη, αφού οι φόβοι για την οικονομική υγεία του FTX.com οδήγησαν τους πελάτες σε φυγή.

    Διαβάστε επίσης

    Το FTX συμφώνησε να εξαγοραστεί από την αντίπαλό του Binance – Παραμένουν οι πιέσεις στα κρυπτονομίσματα

    Bloomberg: Στο στόχαστρο των ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ η FTX

    Ο ιδρυτής της FTX δεν είναι πλέον δισεκατομμυριούχος – Έχασε 14,6 δισ. δολάρια σε μια μέρα!



    ΣΧΟΛΙΑ