• Σχόλιο Αγοράς

    Καταρρέει η Wall Street λόγω πληθωρισμού – Μάχη με τις 4.000 μονάδες για τον S&P 500, απώλειες 3,4% για τον Nasdaq

    Χρηματιστής στη Wall Street κρατά απογοητευμένος το κεφάλι του μπροσά από πίνακες που δείχνουν ισχυρή πτώση των μετοχών


    Μεγάλη βουτιά σημειώνουν οι βασικοί δείκτες της Wall Street στο άνοιγμα της Τρίτης μετά τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την πορεία του πληθωρισμού, γεγονός που οδήγησε τους επενδυτές σε μαζικές πωλήσεις.

    Συγκεκριμένα, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (CPI) αυξήθηκε κατά 8,3% σε σχέση με έναν χρόνο πριν, ενώ αυξήθηκε 0,1% από τον Ιούλιο. Ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις τιμές τροφίμων και ενέργειας, σημείωσε άνοδο 0,6% από τον Ιούλιο και 6,3% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

    «Πρόκειται για μια πολύ χειρότερη έκθεση CPI από ό,τι περίμενε κανείς», έγραψε στο Twitter ο Τζάστιν Γούλφερς, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. «Η μείωση του μετρούμενου πληθωρισμού λόγω των χαμηλότερων τιμών της ενέργειας υπάρχει, αλλά το υποκείμενο επιτόκιο — που προσεγγίζεται καλύτερα από τον δομικό πληθωρισμό — είναι αρκετά υψηλότερο από ό,τι προέβλεψε κανείς και οι περισσότεροι από εμάς ελπίζαμε».

    Οι τιμές της βενζίνης μειώθηκαν 10,6% κατά τη διάρκεια του μήνα, αλλά αυτό εξουδετερώθηκε εν μέρει από την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, που έμμεσα οφείλεται στην ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ενώ η τρέχουσα άνοδος του πληθωρισμού μπορεί να παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στις τιμές της ενέργειας, τώρα έχει εδραιωθεί όλο και περισσότερο σε άλλους τομείς δαπανών. Μόνο δύο τομείς – αναψυχή και εκπαίδευση – παρουσιάζουν τώρα ετήσια ποσοστά πληθωρισμού κάτω του 5%, σύμφωνα με τον στρατηγικό σύμβουλο της ADM ISI

    Το επενδυτικό ενδιαφέρον στρέφεται τώρα στη Fed όπου την επόμενη εβδομάδα ο επικεφαλής Τζερόμ Πάουελ αναμένεται να ανακοινώσει νέα αύξηση των βασικών επιτοκίων, πιθανότατα κατά 75 μονάδες βάσης.

    Μετοχές

    Ισχυρό πλήγμα δέχονται οι μετοχές τεχνολογίας με τους γίγαντες του κλάδου να πραγματοποιούν μεγάλο sell-off. Η Tesla χάνει αυτή την ώρα -2,5%, η Apple -2,2%, ενώ οι απώλειες της Microsoft αγγίζουν το 3%. Η Alphabet χάνει πάνω από 3,5%. Ισχυρότερη πτώση δέχεται η Amazon με απώλειες 4,5%, ενώ η μετοχή της Meta διολισθαίνει 5,9%.  Η Netflix επίσης δέχεται ισχυρότατες πιέσεις 4,5% η Shopify χάνει 5,3%, η Block -7%, η NVIDIA -5,2% και η AMD -5,4%.

    Ηπιότερες πιέσεις για τις τράπεζες, με την JP Morgan να πέφτει 1,7%, η Bank of America -1,9% και η Citi -1,4%.

    Αντιθέτως, η Oracle προσθέτει 1,4% αφού η εταιρεία κατασκευής λογισμικού ανέφερε υγιή έσοδα πρώτου τριμήνου, καθώς η ζήτηση για τις υπηρεσίες cloud παρέμεινε ισχυρή και άρχισε να αποκομίζει τα οφέλη από την αγορά της εταιρείας πληροφορικής Cerner.

    Στο κλίμα αυτό, ο Dow Jones διολισθαίνει 2,2% στις 31.695 μονάδες, ο S&P 500 δίνει μάχη με τις 4.000 μονάδες με πτώση 2,6% και ο Nasdaq έπεσε κάτω από τις 12.000 μονάδες, αφού δέχεται απώλειες 3,4% στις 11.848 μονάδες.

    Διαβάστε επίσης:

    Βούλιαξαν οι αγορές -Στο 8,3% ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ



    ΣΧΟΛΙΑ