• Οικονομία

    Βούλιαξαν οι αγορές -Στο 8,3% ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ

    • NewsRoom


    «Κλείδωσε» για δεύτερο συνεχόμενο μήνα η επιβράδυνση της ανόδου του πληθωρισμού στις ΗΠΑ με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή(CPI) να αυξάνεται κατά 8,3% σε σχέση με έναν χρόνο πριν, με τη Wall Street να βουλιάζει αμέσως μετά την ανακοίνωση των στοιχείων.

    Οι αμερικάνικες μετοχές υποχώρησαν και οι αποδόσεις των ομολόγων εκτοξεύτηκαν, με τον S&P 500 να ανοίγει άνοιγμα με πτώση 2,32% και τον Nasdaq να πέφτει ακόμα και 3%.

    Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,1% από τον Ιούλιο, ενώ τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας, δεν είχε καμία μεταβολή.

    Ο λεγόμενος δομικός CPI, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις τιμές τροφίμων και ενέργειας, σημείωσε άνοδο 0,6% από τον Ιούλιο και 6,3%, ένα χρόνο πριν.

    Τα βλέμματα των επενδυτών τώρα στρέφονται στη Fed για το αν θα συνεχίσει τον επιθετικό ρυθμό αύξησης των επιτοκίων.

    Τα στοιχεία για τον CPI του Αυγούστου είναι μειωμένα σε σχέση με τον Ιούλιο, όπου η αύξηση στον πληθωρισμό, σε σχέση με έναν χρόνο πριν, ήταν 8,5%.

    Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο η αύξηση σε σχέση με τον προηγούμενο έτος, εκτοξεύτηκε στο 9,1%, μια άνοδος-ρεκόρ των τελευταίων 40 χρόνων.

    Νωρίτερα, οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει επιβράδυνση του πληθωρισμού, λόγω των χαμηλότερων τιμών στην ενέργεια, της μείωσης του κόστους μεταφοράς και της μερικής αποκατάστασης στις αλυσίδες εφοδιασμού.

    Η πρώτη αντίδραση των αγορών

    Νωρίτερα, τα futures των ΗΠΑ υποχώρησαν αμέσως μετά την είδηση για την επιβράδυνση του ρυθμού του πληθωρισμού και οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν.

    Το δολάριο ανέβηκε μετά τα τελευταία στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού, με το ευρώ να χάνει έδαφος, παρά το ράλι των τελευταίων ημερών.

    Πτωτική ήταν η τάση και στις ευρωαγορές, οι οποίες κατέγραψαν άνοδο νωρίτερα, εν αναμονή των αποτελεσμάτων.

    Οι αγορές βρίσκονται στο επίκεντρο των οικονομικών εξελίξεων, με τις μετοχές σε ΗΠΑ και Ευρώπη να καταγράφουν ράλι τις τελευταίες ημέρες και τον S&P 500 να κλείνει τη Δευτέρα με την μεγαλύτερη άνοδο σε σερί τεσσάρων ημερών από τον Ιούνιο.

    Το στοίχημα της Fed

    Οι επενδυτές συνεχίζουν τα στοιχήματα για τον κύκλο αυξήσεων των επιτοκίων από τη Fed, ποντάροντας ότι η επιβράδυνση του πληθωρισμού θα περιορίσει την επιθετικότητα των κεντρικών τραπεζιτών.

    Οι πιο αισιόδοξοι έβλεπαν ακόμα και ένα πρόσκαιρο τέλος στον ρυθμό των αυξήσεων, όμως τα νέα δεδομένα αλλάζουν τη στάση των επενδυτών.

    «Η πρόσφατη ανάκαμψη των μετοχών φαινόταν απίστευτα υπερεκτιμημένη και πρόωρη», δήλωσε ο James Athey, διευθυντής επενδύσεων στην Abrdn. «Το νέο στοιχείο για τον πληθωρισμό είναι πολύ ισχυρό δεν θα είναι καθόλου αυτό που ήθελε να δει η Fed. Η πιθανότητα επιβράδυνσης του ρυθμού των αυξήσεων μετά τον Σεπτέμβριο έχει υποχωρήσει κάπως ως αποτέλεσμα αυτών των δεδομένων».

    Οι απόψεις διίστανται και για το πότε η Fed θα σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια. Κάποιοι αναμένουν να συμβεί αυτό στο τέλος του έτους, άλλοι στις αρχές του επόμενου έτους ενώ υπάρχει και μία κατηγορία επενδυτών που πιστεύουν ότι το β’ εξάμηνο του 2023 η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

    Διαβάστε επίσης:

    JPMorgan: H ομαλή προσγείωση είναι πιο πιθανή από την ύφεση για την παγκόσμια οικονομία



    ΣΧΟΛΙΑ