• Σχόλιο Αγοράς

    Εισηγμένες: Παρήγαγαν 3,8 δισ. ευρώ κέρδη το 2021, πόσα θα μοιραστούν φέτος με τους μετόχους τους

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Χρηματιστές παρακολουθούν μετοχές σε οθόνες


    Αλλάζουν την εικόνα της αγοράς και ανεβάζουν τον πήχη των προσδοκιών τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν, στην τελική τους γραμμή, μέχρι και χθες, καταληκτική ημερομηνία δημοσίευσής τους.

    Οι αναλυτές θεωρούν ότι η αύξηση… 585% της καθαρής κερδοφορίας των εισηγμένων αποτελεί μία από τις σπάνιες περιόδους για την αγορά, αφού όμοιά της θα πρέπει να αναζητηθεί πριν από τις μνημονιακές εποχές.

    Η εισηγμένες παρήγαγαν καθαρά κέρδη 3,831 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 583,4%! Κι αυτό σε μία χρονιά που στην ουσία εκκίνησε τον Απρίλιο του 2021, αφού, ως γνωστόν, μέχρι τότε η οικονομία βρισκόταν σε περιορισμό λόγω της πανδημίας.

    Αίσθηση προκαλεί η αύξηση των πωλήσεων σε μία χρονιά που η ζήτηση τρελάθηκε, λόγω των  lockdowns που είχαν προηγηθεί, αγγίζοντας σχεδόν τα 70 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 32,62%. Η συντριπτική εικόνα των ισολογισμών 135 εισηγμένων, δείχνει αναμφίβολα δυναμική, η οποία κινδυνεύει με επιβράδυνση εξαιτίας των διεθνών γεγονότων, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και η απειλή έξαρσης της πανδημίας από το φθινόπωρο.

    Σε κάθε περίπτωση, οι μέτοχοι και οι insiders έχουν κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένοι, αφού μέχρι το καλοκαίρι οι εταιρείες προτίθενται να μοιράσουν περί τα 2 – 2,5 δισ. ευρώ από τα κέρδη τους. Κι αυτό είναι το δέλεαρ για τις εισροές ακόμα και σε εισηγμένες μικρότερου βεληνεκούς.

    Η χρονιά που πέρασε είχε ταυτόχρονα πολλά έκτακτα κέρδη που θωράκισαν τη οικονομική κατάσταση των εταιρειών, όπως σε Μότορ Όιλ και ΕΛΠΕ ΕΛΠΕ 0,48% 8,31 (εξαιτίας της ανόδου της τιμής του πετρελαίου που πέρασε στα αποθέματα), το  deal του Ελληνικού, που πέρασε στην Lamda ΛΑΜΔΑ -0,71% 7,03 και αλλάζει τη φυσιογνωμία του ομίλου.

    Έκτακτα κέρδη επίσης στον ΟΤΕ ΟΤΕ 2,27% 14,42 από την πώλησης που κατείχε σε εταιρεία στη Ρουμανία. Πλην όμως, τη χρονιά που πέρασε βγήκαν και πραγματικά κέρδη από το επιχειρηματικό δαιμόνιο και μόνο, όπως για παράδειγμα στα Πλαστικά Θράκης, που εγκαίρως προσέθεσαν στην παραγωγή τις μάσκες προστασίας. Πλην όμως, η διοίκηση της θρακιώτικης βιομηχανίας θα πρέπει να προβληματιστεί από την πορεία της μετοχής που χθες έγραψε χαμηλά έτους στα 4,61 ευρώ, πράγμα που ερμηνεύεται ως ότι η κερδοφορία έπιασε ταβάνι.

    Σε κάθε περίπτωση, η δημοσίευση των ισχυρών αποτελεσμάτων της  χρήσης που μας πέρασε συνοδεύονται από ακόμα πιο ικανοποιητικές μερισματικές αποδόσεις. Το κόστος πωληθέντων και ειδικά το κομμάτι που συνδέεται με την ενέργεια παραμένει μια σημαντική εκκρεμότητα που πιθανόν να οδηγήσει σε αναθεωρήσεις, ωστόσο οι διοικήσεις των εταιριών δείχνουν προς το παρόν να έχουν λύσεις αντιστάθμισης ή μετακύλισης του κόστους στην κατανάλωση. Την ίδια στιγμή πυκνώνει η φημολογία για την ολοκλήρωση εγχειρημάτων εξαγορών με επίκεντρο τον κατασκευαστικό κλάδο και την ενέργεια δημιουργώντας ένα νέο αγοραστικό γύρο προσδοκιών για υψηλότερα τιμήματα. Εάν η φημολογία αυτή όντως έχει αντίκρισμα τότε οι κλάδοι που θα εμπλακούν μπορούν να τύχουν θετικών αναθεωρήσεων όπως συνέβη πέρυσι με τον κλάδο της πληροφορικής μετά τις συμφωνίες εξαγορών σε εταιρίες ηλεκτρονικών πληρωμών αλλά και τεχνολογίας λογισμικού.

    Διαβάστε επίσης

    Moody’s: Θετική για την πιστοληπτική ικανότητα της Intralot η επικείμενη ΑΜΚ

    Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ): Δεχθήκαμε προτάσεις για πώληση ποσοστού της ΤΕΝΕΡΓ – Συνεχίζουμε το επενδυτικό μας πλάνο, προστατευόμαστε με ρήτρες από τις ανατιμήσεις

    Wall Street: Δεύτερη ανοδική ημέρα, εν αναμονή της νέας αύξηση των βασικών επιτοκίων από τη FED

     



    ΣΧΟΛΙΑ