• Σχόλιο Αγοράς

    Ισχυρές απώλειες στις ευρωαγορές – Στο -1,42% ο Stoxx 600

    • NewsRoom
    Ευρωαγορές


    Με ισχυρές απώλειες έκλεισαν σήμερα, Παρασκευή, οι ευρωαγορές, με τους επενδυτές να εξετάζουν ενδελεχώς τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν την τελευταία εβδομάδα, αλλά και τα έσοδα των εταιρειών.

    Το πτωτικό άνοιγμα στη Wall Street και η νομισματική πολιτική σύσφιξης

    Οι απώλειες στις ευρωαγορές ήρθαν μετά το πτωτικό άνοιγμα της Wall Street με τον Dow να σημειώνει απώλειες μεγαλύτερες του 1%. Τα πρακτικά της FOMC από την τελευταία συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Αμερικής, που πραγματοποιήθηκε 31/1 – 1/2, επιβεβαίωσαν τις δηλώσεις των αξιωματούχων της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, οι οποίοι υποστήριξαν την άνοδο των επιτοκίων.

    Έχοντας ως δεδομένο ότι οι Κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν μία αυστηρή νομισματική πολιτική με την αύξηση των επιτοκίων να αποτελεί το «ισχυρότερο όπλο» ενάντια στην «πάλη» με τον πληθωρισμό, που καλά κρατεί, οι επενδυτές συνεχίζουν να ανησυχούν. Η επόμενη συνεδρίαση, ωστόσο, της κεντρικής τράπεζας που θα πραγματοποιηθεί στις 21-22 Μαρτίου 2023 θα είναι καθοριστική, καθώς οι αξιωματούχοι των τραπεζών θα μιλήσουν για τις προοπτικές της οικονομίας και συνεπώς των αγορών.

    Οι επενδυτές σε Αμερική και Ευρώπη απογοητεύτηκαν από τα στοιχεία για τις καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ για τον Ιανουάριο, ο δείκτης πληθωρισμού που προτιμά η FED, αυξήθηκαν κατά 1,8% σε μηνιαία βάση έναντι πρόβλεψης για 1,4%.

    Την ίδια ώρα οι προσδοκίες για τον τελικό πληθωρισμό στις ΗΠΑ υποχώρησαν ελαφρώς για το επόμενο δωδεκάμηνο στο 4,1% από 4,2%, ενώ σε προοπτική πέντε ετών παρέμειναν σταθερές στο 2,9%, επίδοση ωστόσο που παραμένει σημαντικά πάνω από τον στόχο του 2% της Fed, πράγμα που προμηνύει ότι η αύξηση των επιτοκίων ήρθε για να μείνει για αρκετό καιρό ακόμα, σύμφωνα με τις δηλώσεις των τραπεζικών.

    Αντίστοιχη με την FED, αναμένεται να είναι και η νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών στην Ευρώπη, όπως δείχνουν τα στοιχεία, με τους δείκτες των χρηματιστηρίων να κάνουν ελεύθερη πτώση.

    Ισχυρές απώλειες στις ευρωαγορές – Πώς κινήθηκαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες

    Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε σήμερα στις 457,70 μονάδες με απώλειες -1,04%. Ακόμα ισχυρότερες ήταν οι απώλειες του δείκτη σε επίπεδο εβδομάδας, καθώς άγγιξαν το -1,42%.

    Από τις μετοχές του Stoxx 600, με τη μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν οι Elekta AB Series B (10,88%) και M&G PLC (6,99%), ενώ με τις μεγαλύτερες απώλειες έκλεισαν οι Valeo SE (-9,14%) και BASF SE (-7,86%).

    Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 7.878,66 μονάδες με ήπιες απώλειες -0,37%. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο δείκτης έκλεισε με ισχυρές απώλειες 1,57%.

    Ο γερμανικός δείκτης DAX έκλεισε στις 15.209,74 μονάδες με ισχυρές απώλειες -1,72%. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο δείκτης έκλεισε με ισχυρές απώλειες -1,76%.

    Ο γαλλικός δείκτης CAC 40 έκλεισε στις 7.187,27 μονάδες με ισχυρές απώλειες -1,78%. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο δείκτης έκλεισε με ισχυρές απώλειες -2,18%.

    Ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB έκλεισε στις 26.986,35 μονάδες με ισχυρές απώλειες -1,07%. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο δείκτης έκλεισε με ισχυρές απώλειες -2,76%.

    Ο ισπανικός δείκτης IBEX 35 έκλεισε στις 9.201,50 μονάδες με ήπιες απώλειες -0,33%. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο δείκτης έκλεισε με ισχυρές απώλειες -1,41%.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Γιατί κατέρρευσε η μετοχή του ΟΤΕ, ανοδικά ξανά η Πειραιώς – Σφοδρή η πτώση στη Wall



    ΣΧΟΛΙΑ