• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Πάνω από τις 31.000 μονάδες ο Dow Jones, ξεπέρασε τις 13.000 ο Nasdaq – Στα $816 εκτοξεύθηκε η μετοχή της Tesla

    Wall Street


    Με νέα ιστορικά ρεκόρ έκλεισαν την Πέμπτη οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να αφήνουν στην άκρη τα πρωτοφανή επεισόδια στο Καπιτώλιο το απόγευμα της Τετάρτης, που τραντάζουν την πολιτική σκηνή των ΗΠΑ, και να στρέφονται στην επόμενη ημέρα της ανατροπής στη Τζόρτζια και της απόκτησης του ελέγχου της Γερουσίας από τους Δημοκρατικούς.

    Οι Δημοκρατικοί κατάφεραν να επικρατήσουν και στις δύο επαναληπτικές μάχες στην πολιτεία της Τζόρτζια, καταφέρνοντας να αποκτήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας για πρώτη φορά στα τελευταία έξι χρόνια. Με τα δύο κόμματα να έχουν πλέον από 50 Γερουσιαστές, η νέα αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις θα κληθεί να αποφασίσει το ποιος θα λάβει την ηγεσία του σώματος.

    Έτσι, για το πρώτο μισό της προεδρίας Μπάιντεν, μέχρι δηλαδή τις επόμενες εκλογές στην Γερουσία το 2022, ο νέος πρόεδρος θα μπορεί να περνά πιο εύκολα την πολιτική του, καθώς οι Δημοκρατικοί θα ελέγχουν και τα δύο σώματα του Κογκρέσου.

    Την ίδια ώρα, πάντως, η Αμερική προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ που προκάλεσε η εισβολή οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο, την ώρα της διαδικασίας για την επικύρωση των ψήφων του εκλεκτορικού σώματος, το οποίο τελικά ολοκλήρωσε τα ξημερώματα την διαδικασία πιστοποιώντας τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις εκλογές του Νοεμβρίου.

    Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πως θα συντελέσει στην ομαλή μετάβαση της εξουσίας, ωστόσο το σημαντικό είναι πως βγαίνει πληγωμένος από την όλη διαδικασία, καθώς ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του Ρεπουμπλικανικού κόμματος είδε με απογοήτευση τα γεγονότα.

    Αντίθετα, ο Μάικ Πενς, ο οποίος επέμεινα να κινηθεί θεσμικά παρά τις προτροπές του Τραμπ για το αντίθετο, μπορεί να εμφανιστεί μακροπρόθεσμα ενισχυμένος πολιτικά, παρά την επίθεση που του ασκείται από τους φανατικούς υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ. Σε αυτό το κλίμα, ενισχύονται οι φωνές, τόσο από τους Δημοκρατικούς όσο και από τους Ρεπουμπλικάνους που ζητούν την άμεση απομάκρυνση Τραμπ και την ανάληψη της εξουσίας από τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, μέχρι την 20η Ιανουαρίου, όταν και αναλαμβάνει επισήμως ο Τζο Μπάιντεν.

    Η επικράτηση των Δημοκρατικών στη Τζόρτζια, φέρνει αισιοδοξία στην αγορά  για τις προοπτικές που ανοίγονται σχετικά με μια νέα κίνηση για δημοσιονομική τόνωση, η οποία βρίσκεται στην ατζέντα του κόμματος του Τζο Μπάιντεν. Μάλιστα, για τον λόγο αυτό οι αναλυτές της Goldman Sachs αναθεώρησαν ανοδικά τις εκτιμήσεις τους για την ανάπτυξη των ΗΠΑ το 2021, από το 5,9% στο 6,4%. Οι αναλυτές θεωρούν πως ο Μπάιντεν θα μπορέσει να περάσει πιο εύκολα ένα νέο πακέτο τόνωσης ύψους 750 δισ. δολαρίων μέσα στο πρώτο τρίμηνο, που θα περιλαμβάνει και απευθείας επιχορηγήσεις στα νοικοκυριά συνολικού ύψους 300 δισ. δολαρίων. Οι Ρεπουμπλικανοί που ελέγχουν μέχρι σήμερα τη Γερουσίας ήταν αντίθετοι σε μια τέτοια προοπτική.

    Πέρα από την πολιτική σκηνή, οι επενδυτές είδαν τα στοιχεία για τις νέες αιτήσεις για έναρξη καταβολής του επιδόματος ανεργίας την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 2 Ιανουαρίου να υποχωρούν κατά 3.000 στις 787.000. Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις υποχώρησαν κατά 126.000 στις 5,07 εκατομμύρια για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 26 Δεκεμβρίου. Τα στοιχεία ήταν καλύτερα των προβλέψεων των αναλυτών.

    Κάπως έτσι, ο Dow Jones έκλεισε στις 31.041,13 μονάδες με άνοδο 0,69%, κλείνοντας για πρώτη φορά πάνω από τις 31.000 (τις οποίες ενδοσυνεδριακά είχε πιάσει για πρώτη φορά την Τετάρτη). Ο S&P 500 έκλεισε στις 3.803,79 μονάδες με άνοδο 1,48% ενώ ο  Nasdaq έκλεισε στις 13.067,48 μονάδες, με άλμα 2,56%, ξεπερνώντας και αυτός για πρώτη φορά τις 13.000 μονάδες.

    Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Walgreens (5,18%), Apple (3,41%) και JPMorgan (3,28%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες οι μετοχές των  3M (-2,58),  Coca-Cola (-1,13%) και  P&G (-0,93%).

    Η μετοχή της Tesla εκτοξεύθηκε στα 816,04 δολάρια, με άλμα 7,94%, εκμεταλλευόμενη την νίκη των Δημοκρατικών στη Τζόρτζια. Οι επενδυτές εκτιμούν πως οι Δημοκρατικοί θα μπορέσουν να περάσουν μια πιο «πράσινη» πολιτική για το περιβάλλον, που θα δώσει ώθηση στην αγορά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Με την εντυπωσιακή άνοδο της μετοχής, ο Έλον Μασκ κατάφερε να ξεπεράσει τον Τζεφ Μπέζος της Άμαζον και να γίνει ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.



    ΣΧΟΛΙΑ