• Σχόλιο Αγοράς

    Οι (αν)ήσυχες διακοπές των διαχειριστών κεφαλαίου και το Χρηματιστήριο – Οι κρίσιμες ημερομηνίες που καλείται να προεξοφλήσει το ταμπλό

    • Στ. Κ. Χαρίτος


    Μπορεί να βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και το ενδιαφέρον για την συναλλακτική κίνηση να εμφανίζεται μειωμένο, τουλάχιστον όπως φάνηκε από τον τζίρο των ούτε… καν 35 εκατ. ευρώ την Παρασκευή, αλλά το επόμενο διάστημα απαιτεί αυξημένη προσοχή.

    Η κυβέρνηση έχει μόνο μία εβδομάδα ξεκούρασης για τους υπουργούς που την απαρτίζουν, μετά ο κλείσιμο της Βουλής, αλλά μέχρι το τέλος του μήνα ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρας, θα πρέπει να ενημερώσει τους θεσμούς για τον οδικό χάρτη που θα ακολουθήσει διατήρησης του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% το 2020.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Σταϊκούρας, μετά τις 26 του μήνα που επιστρέφουν και οι θεσμοί στις θέσεις τους στις Βρυξέλλες έπειτα τις διακοπές, θα στείλει επιστολή στην οποία θα περιγράφει αναλυτικά την προετοιμασία που έχει γίνει για την άρση των capital controls (σ.σ. αυτός ήταν ένας από τους λόγους που δεν αναβαθμίστηκε το αξιόχρεο από την Fitch), τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η κυβέρνηση για την εξυγίανση της ΔΕΗ, τις άλλες αποκρατικοποιήσεις, δηλαδή της ΔΕΠΑ και των ΕΛΠΕ και τα βήματα που έχουν γίνει για το Ελληνικό (αναμένονται τρεις ΚΥΑ μέσα στον Αύγουστο, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Επενδύσεων κ. Α. Γεωργιάδης).

    Σημειωτέον ότι για τις 22 Αυγούστου έχει προγραμματιστεί ήδη η έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ, προκειμένου να εγκριθεί η αντικατάσταση του κ. Εμ. Παναγιωτάκη από τον κ. Γ. Στάσση, με τη μετοχή να έχει υποχωρήσει αισθητά από τα υψηλά έτους των 2,90 ευρώ (ενδοσυνεδριακά), στα 2,50, μόλις την Παρασκευή.

    Από εκεί και πέρα, οι επενδυτές αναμένεται να κρατήσουν επιφυλακτική στάση και απέναντι στις τράπεζες, κάτι που ήδη φάνηκε από την χασούρα περί του 17% στις πρώτες επτά συνεδριάσεις του Αυγούστου.

    Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Ζαββός δουλεύει εντατικά για να προχωρήσει μέχρι τον Οκτώβριο η bad bank του ΤΧΣ, ευρισκόμενος σε συνεχείς διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, προκειμένου να πείσει ότι η εμπλοκή του Δημοσίου δεν συνιστά κρατική παρέμβαση.

    Αμέσως μετά την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου, στις 23 Αυγούστου, μετά το κλείσιμο της Wall Street, αναμένεται η αξιολόγηση της Moody’s για την οικονομία, με Έλληνες διαχειριστές να τονίζουν μέσα στο Σαββατοκύριακο στο mononews.gr ότι η αναβάθμιση δεν θα έρθει αν α) δεν αρθούν τα capital controls ολοκληρωτικά και β) δεν πειστούν για τη λειτουργία της bad bank, όπως έγινε στην Ιταλία και την Ιρλανδία, όπου πέτυχε.

    Μέσα σε όλα αυτά, οι κλυδωνισμοί από την Ιταλία, τον εμπορικό και νομισματικό πόλεμο που έχει ξεκινήσει ο Τραμπ με όλες τις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη, Κίνα, Ευρωπαϊκή Ένωση, το ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit, η πολιτική αβεβαιότητα που ενέσκηψε στην Ιταλία, οι προβλέψεις για ύφεση στη Γερμανία, προκαλούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ εξελίξεων, που οδηγεί τους επενδυτές σε ασφαλέστερα καταφύγια.

    Τα ομόλογα έχουν την τιμητική τους, όπως και ο χρυσός που κινείται σταθερά προς τα 1.500 δολάρια.

    Για τον δε Γενικό Δείκτη, το ζητούμενο, όπως έχει τονιστεί, είναι οι 840-845 μονάδες που αποτελούν την πλέον κρίσιμη στήριξη σε τούτη τη συγκυρία.



    ΣΧΟΛΙΑ