• Σχόλιο Αγοράς

    Ευρωαγορές: Ήπια κέρδη για τους βασικούς δείκτες καθώς το Brent υποχωρεί

    Η αίθουσα του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης


    Με ήπια κέρδη ολοκλήρωσαν την Τρίτη τις συνεδριάσεις τους τα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με την αγορά να κρατά επιφυλακτική στάση ενόψει της επερχόμενης συνεδρίασης της ΕΚΤ.

    Η αγορά βρήκε στήριξη στην σημαντική υποχώρηση της τιμής του Brent κοντά στα 93 δολάρια το βαρέλι, καθώς η αγορά πετρελαίου επαναξιολογεί την απόφαση του OPEC+ για μια μέτρια μείωση της παραγωγής, κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα, από τον Οκτώβριο.

    Παράλληλα, η αγορά παρακολουθεί τις πολιτικές εξελίξεις στη Βρετανία, μετά την εκλογή της Λιζ Τρας ως επικεφαλής των Τόρις και κατά συνέπεια νέα πρωθυπουργού της χώρας. Η Λιζ Τρας έχει να αντιμετωπίσει τόσο ένα άσχημο οικονομικό κλίμα στη χώρα της, εν μέσω υψηλού πληθωρισμού και ενεργειακής κρίσης, να δείξει έναν ηγετικό ρόλο στην αντιμετώπιση της Ρωσικής πολιτικής και και να μπορέσει να βρει έναν τρόπο συνεννόησης με την ΕΕ για τα ζητήματα που απορρέουν από το Brexit.

    Οι αγορές αναμένουν επίσης την επικείμενη συνεδρίαση των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ την ερχόμενη Παρασκευή, προκειμένου να αποφασιστεί η απάντηση της Ένωσης στην ενεργειακή κρίση. Η ΕΕ επιθυμεί να μπορέσει να ανακουφίσει τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις από το υψηλό κόστος ενέργειας, αποσυνδέοντας την τιμή του ρεύματος από αυτή του φυσικού αερίου.

    Όλα αυτά την ώρα που η Ρωσία αποφάσισε να τερματίσει τις ροές φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1, κατηγορώντας για την κίνησή της τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί εναντίον της.

    Σε αυτό το κλίμα, ο Stoxx 600 έκλεισε τις 414,38 μονάδες με άνοδο 0,24%,  με τον κλάδο του λιανικού εμπορίου να σημειώνει τις καλύτερες επιδόσεις.

    Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 7.300,44 μονάδες με κέρδη 0,18%, στη Φρανκφούρτη ο  DAX ολοκλήρωσε στις 12.871,44 μονάδες με άνοδο 0,87% ενώ στο Παρίσι ο  CAC 40 έκλεισε στις  6.104,61 μονάδες με κέρδη 0,19%.

    Ο ιταλικός  FTSE MIB έκλεισε ουσιαστικά αμετάβλητος στις 21.480,61 μονάδες ενώ ήπιες απώλειες σημείωσε ο IBEX 35 στη Μαδρίτη, κλείνοντας στις 7.842,20 μονάδες με πτώση 0,26%.

    Σε επίπεδο blue chips,  η Countryside Partnerships έκλεισε στο +8%, σημειώνοντας την καλύτερη επίδοση μεταξύ των μετοχών του Stoxx 600 ενώ η Delivery Hero ακολούθησε με άνοδο 7,69%.

    Στον αντίποδα, τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των μετοχών του Stoxx 600 σημείωσε η μετοχή του νορβηγικού ενεργειακού ομίλου Equinor, κλείνοντας στο -6,65%.

    Διαβάστε επίσης:

    Blackout στο Χρηματιστήριο Αθηνών, διέκοψε την προσπάθεια ανάκαμψης – Δεν επανήλθαν οι συναλλαγές



    ΣΧΟΛΙΑ