• Σχόλιο Αγοράς

    Επιστροφή σε θετικό έδαφος για τη Wall Street

    Wall Street


    Με άνοδο έκλεισαν την Πέμπτη οι βασικοί δείκτες της Wall Street, ανακάμπτοντας από τις βαριές απώλειες της Τετάρτης, τις οποίες πυροδότησαν τα αρνητικά στοιχεία για τον πληθωρισμό.

    Οι τιμές ρεκόρ που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη από το υπουργείο Εμπορίου είχαν προκαλέσει ισχυρές πιέσεις στις τεχνολογικές μετοχές, καθώς η αγορά φοβάται πως η ταχύτερη του αναμενόμενου αύξηση του πληθωρισμού θα οδηγήσει τη FED σε αλλαγή της πολιτικής των χαμηλών επιτοκίων, η οποία βοήθησε την προηγούμενη χρονιά τον Nasdaq να επιτύχει την καλύτερη επίδοση μεταξύ όλων των χρηματιστηριακών δεικτών.

    Ωστόσο, την Πέμπτη οι μεγάλοι τεχνολογικοί κολοσσοί κατάφεραν να μαζέψουν ένα μέρος των ισχυρών απωλειών τους, με την μετοχή της Apple να κλείνει στο +1,79%, την Microsoft στο +1,69%, την Alphabet στο +1,31%, τη Facebook +0,90%, τη Νetflix στο +0,35% και την Amazon στο +0,30%.

    Αντίθετα με ισχυρές απώλειες 3,09% έκλεισε η μετοχή της Tesla, μετά και τη βουτιά που πραγματοποίησαν οι τιμές των κρυπτονομισμάτων και ειδικότερα του bitcoin, στο οποίο έχει επενδύσει ο Elon Musk. Ο ιδρυτής της Tesla και της SpaceX ήταν και η αιτία αυτής της πτώσης, με την απόφαση του να μην επιτρέψει την χρήση των bitcoins ως μέσο πληρωμής για τις πωλήσεις της Tesla, επικαλούμενος ανησυχίες σχετικά με τη χρήση ορυκτών καυσίμων για την εξόρυξη του ψηφιακού νομίσματος.

    Από την άλλη, ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές των εταιρειών που σχετίζονται με τον χώρο των ταξιδιών, μετά την αλλαγή των οδηγιών από τα αμερικανικά CDC, σύμφωνα με τα οποία οι πλήρως εμβολιασμένοι θα μπορούν πλέον να μην χρησιμοποιούν μάσκες.

    Το ενδιαφέρον των επενδυτών , από πλευράς μάκρο, εστιάστηκε  στα εβδομαδιαία στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας για τις αρχικές αιτήσεις για καταβολή επιδόματος ανεργίας, οι οποίες υποχώρησαν την προηγούμενη εβδομάδα στις 473.000, από 507.000 μια εβδομάδα νωρίτερα. Οι αναλυτές εκτιμούσαν πως ο αριθμός τους θα υποχωρούσε μόλις στις 490.000.

    Αντίθετα, με ψυχραιμία αντιμετωπίστηκε η άνοδος του δείκτη τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, στο +6% σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

    Τέλος, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέφερε πως πολύ σύντομα θα αποκατασταθούν τα προβλήματα στις ανατολικές ακτές με τον εφοδιασμό καυσίμων που προκάλεσε η κυβερνοεπίθεση στον αγωγό της Colonial Pipeline. Η εταιρεία φέρεται να πλήρωσε ένα μεγάλο τίμημα σε λύτρα για να μπορέσει να θέσει και πάλι σε λειτουργία τον αγωγό νωρίτερα σήμερα.

    Σε αυτό το κλίμα ο Dow Jones έκλεισε στις  34.021,45 μονάδες, με άνοδο 1,29%, ο S&P 500 στις 4.112,50  μονάδες με άνοδο 1,22% ενώ ο Nasdaq στις 13.124,99 μονάδες με άνοδο 0,72%.

    Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των  Home Depot (2,66%), Travelers (2,61%) και  JPMorgan (2,57%) ενώ η μοναδική μετοχή που έκλεισε σε αρνητικό έδαφος ήταν αυτή της Chevron (-0,64%).



    ΣΧΟΛΙΑ