• Σχόλιο Αγοράς

    Χρυσός: Στην υψηλότερη τιμή από τον Αύγουστο το ενεργό συμβόλαιο – Εβδομαδιαία κέρδη άνω του 10% για το παλλάδιο

    • NewsRoom
    ΡΑΥΔΟΙ ΧΡΥΣΟΥ


    Με θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκε η εβδομάδα για τον χρυσό, χάρη στην μεγαλύτερη του αναμενόμενου επιβράδυνση του πληθωρισμού των ΗΠΑ για τον Οκτώβριο, η οποία οδήγησε σε ισχυρή υποχώρηση για το δολάριο και τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων.

    Μετά τα στοιχεία, οι επενδυτές θεώρησαν πως η Fed θα μετριάσει την επιθετική πολιτική, με αποτέλεσμα ο χρυσός την Πέμπτη και την Παρασκευή να παρουσιάσει αύξηση, καταγράφοντας έτσι το καλύτερο κλείσιμο από τον περασμένο Αύγουστο.

    Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο εκπλήρωσης του Δεκεμβρίου του χρυσού την Παρασκευή, σημείωσε άνοδο, στο Χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, κατά 15,70 δολάρια ή 0,9% για να διαμορφωθεί στα 1.769,40 δολάρια την ουγγιά. Πρόκειται για την καλύτερη επίδοση από τις 25 Αυγούστου. Σε επίπεδο εβδομάδας σημείωσε άνοδο 5,5%.

    Τι ανέφεραν οι αναλυτές

    Μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Οκτωβρίου, η αγορά βλέπει τώρα  μια πιθανότητα 71,5% για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της Fed τον Δεκέμβριο.

    Τα αυξανόμενα επιτόκια αυξάνουν το κόστος ευκαιρίας της διακράτισης χρυσού χωρίς απόδοση, επομένως οι προσδοκίες για μικρότερη αύξηση ενισχύουν το κλίμα στην αγορά. «Μαζί με ένα τεχνικό διάλειμμα πάνω από τα υψηλά του Οκτωβρίου, η πιθανότητα ο χρυσός να φτάσει τα 1.800 δολάρια έχει γίνει πολύ πιο πιθανή», είπε ο Hewson.

    Ο δείκτης του δολαρίου επέκτεινε την πτώση του, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν τριών μηνών, ενισχύοντας την απήχηση του χρυσού στους αγοραστές του εξωτερικού. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ υποχώρησαν στο χαμηλό ενός μηνός την Πέμπτη. Οι τιμές του χρυσού και οι αποδόσεις των ομολόγων κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις. Στο τεχνικό μέτωπο, ο χρυσός διαπραγματεύεται πάνω από τους κινητούς μέσους όρους 50 ημερών και 100 ημερών, κάτι που θεωρείται ανοδικό σήμα από τους επενδυτές.

    Πώς έκλεισαν τα υπόλοιπα μέταλλα

    Το συμβόλαιο ασημιού Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά 0,2% την Παρασκευή στα 21,667 δολάρια ανά ουγγιά, περιορίζοντας ελαφρά τα κέρδη της εβδομάδας στο +4,3%.

    Το συμβόλαιο παλλαδίου Δεκεμβρίου έκλεισε με άνοδο 3,7% στα 2.026,5 δολάρια η ουγγιά, καταγράφοντας άλμα άνω του 10% μέσα στην εβδομάδα, ενώ η πλατίνα Ιανουαρίου υποχώρησε κατά 1,6% την Παρασκευή, στα 1.038,1 δολάρια ανά ουγγιά, με τα εβδομαδιαία κέρδη της να διαμορφώνονται στο +8,1%.

    Τέλος, ο χαλκός Δεκεμβρίου έκλεισε με άνοδο 4,1% στα 3,9135 δολάρια η λίβρα, με συνολική άνοδο για την εβδομάδα της τάξης του 6,2%.

    Διαβάστε επίσης

    Μικτά πρόσημα σημείωσαν οι ευρωαγορές – Σε υψηλό οκταμήνου οι τιμές του Stoxx 600

    Χρηματιστήριο: Πειραιώς και ΤΕΝΕΡΓ όλα τα λεφτά, έκτη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα, profit taking σε ΔΕΗ, ΟΤΕ και Alpha

    Επεκτείνεται στην Ελλάδα η J.P. Morgan



    ΣΧΟΛΙΑ