• Σχόλιο Αγοράς

    Μικτά πρόσημα σημείωσαν οι ευρωαγορές – Σε υψηλό οκταμήνου οι τιμές του Stoxx 600

    • NewsRoom


    Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν οι ευρωαγορές την Παρασκευή, μια μέρα μετά το  «πάρτι» για τα στοιχεία του πληθωρισμού των ΗΠΑ, με τον Euroxx 600 να καταγράφει πάντως την καλύτερη εβδομάδα των τελευταίων οκτώ μηνών.

    Ειδικότερα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 πρόσθεσε σήμερα 0,09% στις 423,26 μονάδες, σκαρφαλώνοντας σε υψηλό 11 εβδομάδων, με τον κλάδο των βασικών πόρων να οδηγεί τα κέρδη με άνοδο 2,6%, ενώ οι μετοχές του κλάδου της υγείας υποχώρησαν κατά 2,4%.

    Σημειώνεται πως ένας λόγος για τα θετικά αποτελέσματα σε κάποιες μετοχές ήταν τα νέα μέτρα χαλάρωση των περιορισμών για τον κορωνοϊό στην Κίνα.

    Τι έδειξαν τα μακροοικονομικά στοιχεία

    Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για τον πληθωρισμό στη Γερμανία δεν ήταν το ίδιο ενθαρρυντικά με αυτά των ΗΠΑ. Ο γερμανικός δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 10,4% τον Οκτώβριο από 10% τον Σεπτέμβριο, όπως ανακοίνωσε η Destatis, επιβεβαιώνοντας την αρχική της μέτρηση. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 1951. Ο εναρμονισμένος δείκτης έδειξε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση 11,6% από 10,9% τον Σεπτέμβριο.

    Στην εβδομάδα ο δείκτης ενισχύθηκε κατά 3,7%, αφού τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ υποχώρησαν περισσότερο του αναμενόμενου τον Οκτώβριο, αναζωπυρώνοντας τις προσδοκίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να προχωρήσει σε πιο αυξήσεις των επιτοκίων.

    Πώς κινούνται οι δείκτες

    Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX σημείωσε άνοδο 0,56% στις 14.224,86 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,58% στις 6.594,62 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,78% στις 7,318,04 μονάδες μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,2% το τρίτο τρίμηνο, σηματοδοτώντας ενδεχομένως μια παρατεταμένη περίοδο ύφεσης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 0,25% στις 24.445,57 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε απώλειες 0,43% στις 8.098,10 μονάδες.

    Στις επιμέρους μετοχές ο ασφαλιστικός κολοσσός Prudential ενισχύθηκε κατά 9,4% και βρέθηκε στην κορυφή του Stoxx 600, ενώ στον πυθμένα η ελβετική DKSH έχασε άνω του 7% μετά τη μείωση της τιμής-στόχου για την μετοχή της από τη Stifel.

     

    Διαβάστε επίσης

    Bankman-Fried (FTX): “Σοκαρίστηκα έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα”

    Χρηματιστήριο: Πειραιώς και ΤΕΝΕΡΓ όλα τα λεφτά, έκτη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα, profit taking σε ΔΕΗ, ΟΤΕ και Alpha

    Τίτλοι τέλους για το FTX – Κατέθεσε αίτηση πτώχευσης



    ΣΧΟΛΙΑ