• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο vs ομόλογα, σημειώσατε 2!

    χρηματιστές στη wall street


    Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο χτυπάει το ελληνικό δεκαετές το οποίο διαπραγματευόταν στο 0,954% με το αντίστοιχο ιταλικό στο 0,92%. Τόσο η κυβέρνηση, διά του εκπροσώπου της κ. Στ. Πέτσα, όσο και ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, πανηγύρισαν το γεγονός αναρτώντας στο twitter μήνυμα ότι «η Ελλάδα επέστρεψε».

    Στον απόηχο της θριαμβευτικής αποκλιμάκωσης του ελληνικού 10ετούς τίτλου, η Τράπεζα Πειραιώς πραγματοποίησε την πρώτη της έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 5,5% και με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 4 δισ. ευρώ, με το σύνολο των κεφαλαίων που διεκδικούν να αποκτήσουν ελληνικούς τίτλους από την αρχή του χρόνου να ξεπερνούν τα 30 δισ. ευρώ!

    Την ίδια ώρα, η Wall Street καταγράφει το ένα υψηλό μετά το άλλο, από τη στιγμή μάλιστα που εμφανίζονται και οι πρώτες αχνές ελπίδες ανακοπής της εξάπλωσης του κορωναϊού. Στο Χ.Α., όμως, το κλίμα είναι τελείως διαφορετικό και η σύγχυση μεγαλώνει, όσο ξένοι οίκοι, όπως η Goldman Sachs και η JP Morgan, εμφανίζουν εκ διαμέτρου αντίθετες εκθέσεις για τις τράπεζες. Ο γενικός  δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με ανεπαίσθητα κέρδη 0,06%, στις 917,56 μονάδες και με τις συναλλαγές στα 76,89 εκατ. ευρώ. Ο καθαρός τζίρος, πάντως, διαμορφώνεται πιο κάτω,  λίγο πάνω από 65 εκατ. ευρώ, εξαιτίας των πακέτων, αξίας 11,19 εκατ. ευρώ. Στην Eurobank άλλαξαν χέρια επτά πακέτα συνολικού αριθμού 7 εκατ. τεμαχίων και στον ΑΔΜΗΕ 169 χιλιάδες τεμάχια.

    Ο τραπεζικός κλάδος έκλεισε με κέρδη σχεδόν 1,4%, αλλά το γύρισμα της Coca Cola, της Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος, Jumbo, ΕΧΑΕ, Coca Cola, Βιοχάλκο και ΓΕΚ/Τέρνα (λόγω των εξελίξεων με το καζίνο) γύρισαν την αγορά από τις 922 μονάδες που ήταν και τα υψηλά ημέρας.

    Αντίδραση 2,75 για την μετοχή της Alpha, στα 4,19 ευρώ ενισχύθηκε η ΔΕΗ και στα 7,52 η ΕΥΔΑΠ με κέρδη 1,4%. Στα 0,80 ευρώ ενισχύθηκε η Eurobank, στα 2,94 ευρώ η Εθνική, η οποία ετοιμάζει τιτλοποίηση κόκκινων δανείων 7 δισ. ευρώ τον ερχόμενο Απρίλιο και στα 3,18 ευρώ η Πειραιώς.

    Κέρδη 3,67% για τον ΑΔΜΗΕ, στα 2,54 ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ