• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Βουτιά στις τράπεζες, κέρδη σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Jumbo

    Χρηματιστήριο

    Χρηματιστήριο


    Οπισθοχώρηση στην αγορά με τον γενικό δείκτη στις 1.027 μονάδες και πτώση 0,41%, ενώ σφοδρές πιέσεις καταγράφονται και σήμερα στις τράπεζες, με Πειραιώς -5% ΠΕΙΡ 0,53% 3,76, Alpha Bank -4% ΑΛΦΑ 0,65% 1,55, Εθνική -3% ενώ η Eurobank ΕΥΡΩΒ 1,67% 1,83 από +6% κινείται στο +0,80%.

    Στα μη τραπεζικά blue chips, η εικόνα είναι πτωτική, ενώ τα κέρδη σε ΟΤΕ +2% ΟΤΕ 0,36% 13,98, ΟΠΑΠ +2%, Jumbo +3% έχουν ανακόψει την περαιτέρω πτώση της αγοράς.

    Χειρότερη η εικόνα στις διεθνείς αγορές, οι οποίες διέγραψαν τα αρχικά τους κέρδη πλησίον του +1% και γύρισαν πτωτικά, με τον Dax στη Γερμανία -1% όπως και τα futures στη Wall Street.

    Την ίδια ώρα η νέα αύξηση στον δομικό πληθωρισμό της Ευρωζώνης, επιβαρύνει το κλίμα στις αγορές.

    Ειδικότερα, μπορεί ο ετήσιος πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ τον Φεβρουάριο του 2023, υποχώρησε στο 8,5% από 8,6% τον Ιανουάριο, ωστόσο ο δομικός πληθωρισμός, ο δείκτης που παρακολουθεί η ΕΚΤ, αυξήθηκε στο 5,6% από 5,3%.

    Η εικόνα της αγοράς άλλαξε προς το καλύτερο, μετά την τριπλή λήξη παραγώγων, με αύξηση του τζίρου κατά 17 εκατ. ευρώ και όγκου κατά 5 εκατ. τεμαχίων από τα οποία τα 3 εκατ. αφορούσαν τις τράπεζες, ωστόσο σύντομα επανήλθαν οι πιέσεις

    Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο κλείσιμο της συνεδρίασης θα πραγματοποιηθεί το rebalancing δεικτών FTSE Russell, με την κυριότερη αλλαγή την είσοδο του Τιτάν, στον FTSE All World και στον Emerging Europe Mid Cap.

    Σημειώνεται ότι στον FTSE All World συμμετέχουν 22 ελληνικές εταιρείες.

    Παρά την τραπεζική κρίση που πυροδότησαν Silicon Valley Bank και Credit Suisse, η ΕΚΤ συνέχισε την αύξηση των επιτοκίων κατά 0,50% αφού κύριο μέλημα της είναι η αντιμετώπιση του πληθωρισμού ενώ η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ διαμήνυσε ότι ο τραπεζικός τομέας της ζώνης του ευρώ είναι ανθεκτικός, διαβεβαιώνοντας τη στήριξη των τραπεζών ακόμη και με νέα εργαλεία

    Εν τω μεταξύ, συντονισμένη είναι η παρέμβαση των αρμόδιων αρχών, προκείμενου να αποφευχθούν τα χειρότερα αφού μετά την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας να παρέχει ρευστότητα στην Credit Suisse, στις ΗΠΑ η First Republic Bank, εξασφάλισε 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε καταθέσεις από άλλες μεγάλες αμερικανικές τράπεζες

    Επίσης σήμερα αργά το βράδυ θα λάβει χώρα και η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τη Moody’s η οποία διατηρεί την πιστοληπτική αξιολόγηση τρεις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική, στο Ba3 με σταθερές προοπτικές.

    Διαβάστε επίσης:

    Νέες πιέσεις στις ευρωαγορές-Αρνητικό γύρισμα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ