• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Τρίτη συνεχόμενη βουτιά, πτώση 1,97% στην εβδομάδα, οι τράπεζες στο απόσπασμα

    Χρηματιστήριο: Επιστροφή πάνω από τις 900 μονάδες χωρίς τζίρο, με ΕΤΕ, Eurobank, OTE και ΟΠΑΠ


    Τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά και η ατζέντα έχει αλλάξει τελείως στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

    Εκεί που η τάση και, βεβαίως, το κλίμα που είχαν αρχίσει να διαμορφώνονται έναν χρόνο μετά το πρώτο lockdown και το ξέσπασμα της πανδημίας είχαν αρχίσει να βελτιώνονται, άρχισαν να στραβώνουν. Ακόμα και τα εταιρικά αποτελέσματα που δημοσιεύονται και τα οποία κρίνονται απολύτως ενθαρρυντικά τείνουν «να καούν», όσο ελλοχεύει το σενάριο μίας ακόμα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με ιδιωτικά κεφάλαια αυτή τη φορά και εις βάρος των υφιστάμενων μετόχων.

    Ο τραπεζικός κλάδος έχει περιέλθει σε μία απίστευτη περιδίνηση μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της Πειραιώς και της πρόθεσής της να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και reverse split χωρίς να λαμβάνει υπόψη τους υφιστάμενους μετόχους, είτε με επιστροφή μετρητών είτε με διανομή δωρεάν μετοχών.

    Ταυτόχρονα, ενώ η Έκτακτη Γενική Συνέλευση που θα εγκρίνει την αύξηση κεφαλαίου και το reverse split θα γίνει μετά από τρεις εβδομάδες δημιουργείται μείζον ζήτημα ως προς τα αντανακλαστικά της μετοχής. Ήδη, έχει περιέλθει σε φάση ακραίων διακυμάνσεων χάνοντας τουλάχιστον 50% της αξίας της σε τρεις μέρες και από κεφαλαιοποίηση άνω των 800 εκατ. ευρώ, βρίσκεται πλέον στα 444 εκατ. ευρώ!

    Οι επιπτώσεις στην αγορά κάτι περισσότερο από εμφανείς. Πτώση 1,36% την Παρασκευή, στις 833,07 μονάδες, με τις απώλειες στην εβδομάδα σε ποσοστό 1,97% και τα κέρδη από την αρχή του χρόνου να ψαλιδίζονται σε 2,98%.

    Οι συναλλαγές ξεπέρασαν τα 214,59 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων στα 60,3 εκατ. ευρώ. Μόνο στην Πειραιώς  ΠΕΙΡ 0,80% 3,79 ο τζίρος ανήλθε στα 27,25 εκατ. ευρώ.

    Είναι σημαντικό ότι οι απώλειες στα υπόλοιπα τραπεζικά χαρτιά περιορίστηκαν. Πάνω από 2% η πτώση σε Alpha ΑΛΦΑ -0,58% 1,70, Eurobank ΕΥΡΩΒ -0,48% 2,08 και Εθνική ΕΤΕ -0,12% 8,30.

    Πάνω από 4,8% οι απώλειες στην Τέρνα Ενεργειακή, με το «χαρτί» να υποχωρεί στα 12,4 ευρώ. Νωρίτερα, ο Γιώργος Περιστέρης πούλησε επιπλέον 3,05% των μετοχών που κατέχει, με τη συμμετοχή του μετά και την πώληση ποσοστό 2,8% την περασμένη Τρίτη, να μειώνεται στα επίπεδα του 13%. Πάνω από 4,6% οι απώλειες στα ΕΛΠΕ.

    Βουτιά 1,5% για την Jumbo, στα 15,09 ευρώ, με τον Απόστολο Βακάκη να πουλάει χθες στα 14,7 ευρώ. Κι αυτό τη στιγμή, που ξένοι οίκοι δίνουν τιμή στόχο στα 20,5 ευρώ…

    Πτώση 2,8% για την ΜΟΗ, στα 12,22 ευρώ, εν αναμονή του κλεισίματος του ομολόγου των 200 εκατ. ευρώ. Η ημερομηνία των εγγραφών έληγε σήμερα και αναμένονται ανακοινώσεις αργά το απόγευμα της Παρασκευής εκτός απροόπτου.

    Η ΕΧΑΕ έχασε τα 4 ευρώ, παρά το γεγονός ότι οι τζίροι στην αγορά έχουν σημειώσει άλμα, με την μέση ημερήσια αξία συναλλαγών πάνω από τα 160 εκατ. ευρώ.

    Κατά τα άλλα, νέα βουτιά για την Βιοχάλκο πάνω 2,3% και πάνω από 1,8% για την Coca Cola.

    Από εκεί και πέρα γύρισμα έκπληξη για την μετοχή της Aegean, που από τα χαμηλά των 5,29 ευρώ βρέθηκε στα 5,65. Ίδια εικόνα και στην Ελλάκτωρ, που παρά το χαμηλό των 1,38 ευρώ, βρέθηκε στα 1,42, ενώ μόνιμα σε θετικό πρόσημο παρέμεινε η ΔΕΗ, στα 9,27 ευρώ, με κέρδη πάνω από 1%.

    Πτώση για 66 μετοχές και κέρδη για 39.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το κλίμα στο εξωτερικό δεν ήταν και το… καλύτερο, ειδικά μετά την πληροφορία ότι η Γαλλία επιστρέφει στα lockdown, στοιχείο που επιβραδύνει την επιστροφή στην ανάκαμψη.

    Διαβάστε επίσης:

    Wall Street: Απογοήτευση μετά τις ανακοινώσεις της FED για τις τράπεζες

    Γιώργος Περιστέρης: Αγόρασε μετοχές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συνολικής αξίας €45 εκατ.

    Jumbo: Πού θα βάλει τα 77,1 εκατ. ο Βακάκης; Όλα τα σενάρια και τα «στοιχήματα»



    ΣΧΟΛΙΑ