• Τράπεζες

    Έτσι θα γίνει η ΑΜΚ της Πειραιώς: Τα «μυστικά» του reverse split για 16,5 μετοχές και πού ποντάρουν οι επενδυτές

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    DBRS: Στο «B» η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Τράπεζας Πειραιώς

    Χρήστος Μεγάλου, CEO Τρ. Πειραιώς


    Πυκνώνει το ενδιαφέρον των επενδυτών, οι οποίοι  είναι έτοιμοι να ποντάρουν στη… νέα μέρα που ανατέλλει για την τράπεζα Πειραιώς.

    Με το σχέδιο Sunrise που κοινοποίησε ο Χρήστος Μεγάλου , η τράπεζα  αποκτά ένα πλήρως εξυγιασμένο ισολογισμό. Γεγονός που λογίζεται ως το «ισχυρότερο» διαβατήριο για την επικείμενη κεφαλαιακή αύξηση του 1 δισ. ευρώ.

    Όπως προκύπτει από τα επίσημα έγγραφα της τράπεζας Πειραιώς, το πρώτο (τεχνικού χαρακτήρα) βήμα της αύξησης κεφαλαίου θα είναι το reverse split. Με τη συνένωση του υφιστάμενου αριθμού των μετοχών σε αναλογία μίας νέας για κάθε 16,5 παλαιές. Γεγονός που θα επιφέρει αύξηση της ονομαστικής αξίας της μετοχής από τα τωρινά επίπεδα των 6 ευρώ στα 99 ευρώ.

    Το συνακόλουθο αποτέλεσμα θα είναι να αναπροσαρμοστεί λόγω του reverse split και η χρηματιστηριακή αξία της μετοχής, κατά 16,5 πιο πάνω από την τρέχουσα.

    Χωρίς φυσικά να αυξάνει ο χρηματιστηριακός πλούτος των μετόχων, που θα μείνει στα ίδια επίπεδα. Απλά θα κατανεμηθεί σε λιγότερο αριθμό μετοχών.

    Από εκεί κι έπειτα θα ακολουθήσει η μείωση της ονομαστικής αξίας των μετοχών της τράπεζας από τα 99 στο 1 ευρώ. Με τη λογιστικού χαρακτήρα κίνηση αυτή,  τα περίπου 4,9 δισ. ευρώ της μείωσης θα πάνε στο σχηματισμό αποθεματικού, αφήνοντας ανεπηρέαστο τον αριθμό των μετοχών.

    Το επόμενο καταληκτικό βήμα θα είναι το εύρος της τιμής διάθεσης των νέων μετοχών, με βάση το βιβλίο προσφορών που θα ανοίξει για τους διεθνείς, αλλά και τους Έλληνες επενδυτές. Χωρίς να υπάρχει άσκηση των δικαιωμάτων προτίμησης για τους υφιστάμενους επενδυτές, οι οποίοι θα έχουν φυσικά τη δυνατότητα να εγγράφονται στην ΑΜΚ για όσα ποσά επιθυμούν.

    Τα σχέδια της τράπεζας για τη συνέλευση της 7ης Απριλίου

    Ιδού όμως τι θα προτείνει η τράπεζα στην έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων που έχει προσδιοριστεί να γίνει στις 7 Απριλίου. Το σχέδιο της απόφασης λέει επί λέξει:

    «Η Γενική Συνέλευση με απαρτία και πλειοψηφία που υπερβαίνει το όριο του νόμου(καλείται να).Εγκρίνει την αύξηση της ονομαστικής αξίας κάθε υφιστάμενης κοινής ονομαστικής μετοχής της Εταιρείας από έξι ευρώ (€6,00) σε ενενήντα εννέα ευρώ (€99,00), με ταυτόχρονη μείωση του συνολικού αριθμού των υφιστάμενων κοινών ονομαστικών μετοχών της Εταιρείας από οκτακόσιες τριάντα ένα εκατομμύρια πενήντα εννέα χιλιάδες εκατόν  εξήντα τέσσερις (831.059.164) μετοχές σε πενήντα εκατομμύρια τριακόσιες εξήντα επτά χιλιάδες διακόσιες είκοσι τρεις (50.367.223) νέες κοινές ονομαστικές με ψήφο μετοχές ονομαστικής αξίας ενενήντα εννέα (€99,00) ευρώ η κάθε μία, δια της συνένωσης δεκαέξι και μισής (16,5) υφιστάμενων μετοχών σε μία (1) νέα μετοχή της Εταιρείας (reverse split)».

    Από τη στιγμή που ληφθεί θετική απόφαση για το παραπάνω θέμα θα ακολουθήσει η πρόταση «για τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας με μείωση της ονομαστικής αξίας κάθε κοινής μετοχής. Χωρίς επιστροφή μετρητών ή μεταβολή του συνολικού αριθμού των μετοχών, και με σκοπό τον σχηματισμό ισόποσου ειδικού αποθεματικού. Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο προτείνει στη Γενική Συνέλευση τη μείωση της ονομαστικής αξίας κάθε κοινής μετά ψήφου ονομαστικής μετοχής της Εταιρείας από ενενήντα εννέα ευρώ (€99,00) σε ένα ευρώ (€1,00) με ισόποση μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας, ήτοι κατά ποσό τεσσάρων δισεκατομμυρίων εννιακοσίων τριάντα πέντε εκατομμυρίων εννιακοσίων ογδόντα επτά χιλιάδων οκτακοσίων πενήντα τεσσάρων Ευρώ (€4.935.987.854), χωρίς αλλαγή του συνολικού αριθμού των κοινών μετοχών…

    Σημειώνεται ότι ο σχηματισμός του αποθεματικού μέσω της προτεινόμενης μείωσης μετοχικού κεφαλαίου με μείωση της ονομαστικής αξίας των μετοχών , είναι καθαρά τεχνικής φύσεως και δεν επηρεάζει τα ίδια και εποπτικά κεφάλαιά  ούτε  ενέχει οποιαδήποτε καταβολή ή επιστροφή κεφαλαίων. Προτείνεται δε, προκειμένου να καταστεί τεχνικώς εφικτή η επιτυχής ολοκλήρωση μελλοντικής αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας, λαμβανομένου υπόψη ότι η χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής είναι σήμερα κατώτερη της ονομαστικής αξίας αυτής».

    Η αναπροσαρμοσμένη τιμή και το δέλεαρ της ΑΜΚ

    Με βάση το χθεσινό κλείσιμο της μετοχής στα 0,88 ευρώ η χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας Πειραιώς διαμορφώθηκε στα 731,3 εκατ. ευρώ.

    Με το reverse split των 16,5 μετοχών σε μία η αναπροσαρμοσμένη τιμή της μετοχής πάει στα 14,52 ευρώ, διατηρώντας την ίδια κεφαλαιοποίηση της τράπεζας.

    Για τα μεγάλα διεθνή χαρτοφυλάκια το ενδιαφέρον εστιάζεται στο αναπτυξιακό story της τράπεζας που μπορεί να προσφέρει μελλοντικές υπεραξίες στους συμμετέχοντες στην ΑΜΚ. Ειδικά μάλιστα από τη στιγμή κατά την οποία, μετά από την αύξηση κεφαλαίου, θα διαμορφωθεί μια ελκυστική σχέση αποτίμησης της τιμής ως προς την ενσώματη λογιστική αξία της μετοχής. Ικανής να προσεγγίσει μελλοντικά και τα ευρωπαϊκά στάνταρ των αποτιμήσεων των τραπεζών, καθώς η Πειραιώς θα έχει απαλλαγεί από το «βαρίδι» των  «κόκκινων» δανείων και θα ατενίζει με καλύτερες προοπτικές την επόμενη μέρα.

    ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ – ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΠΙ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ -ΣΧΕΔΙΑ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ

    Διαβάστε επίσης:

    Οι τρεις κινήσεις του Χρήστου Μεγάλου που οδηγούν την Τράπεζα Πειραιώς στη νέα εποχή

    Χρήστος Μεγάλου: Γυρίζουμε σελίδα, το σχέδιο Sunrise οδηγεί την επόμενη μέρα της Τράπεζας Πειραιώς

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ