• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Τράπεζες, ΔΕΗ και ΟΤΕ έστειλαν τον δείκτη κάτω από τις 860 μονάδες

    Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς) - Βασίλης Ψ'άλτης (Alpha Bank) - Γιώργος Στάσσης (ΔΕΗ) - Μιχάλης Τσαμάζ (OTE)

    Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς) – Βασίλης Ψ’άλτης (Alpha Bank) – Γιώργος Στάσσης (ΔΕΗ) – Μιχάλης Τσαμάζ (OTE)


    Κάθε απώλεια εδάφους κάτω από τις 860 μονάδες, φέρνει την αγορά όλο και πιο κοντά σε επικίνδυνες ατραπούς. Τυχόν πτωτική διάσπαση των 850 μονάδων, σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση μπορεί να οδηγήσει την αγορά σε υπερπουλημένα επίπεδα.

    Από τη στιγμή που η ΕΤΕ ΕΤΕ -1,09% 7,26 ξεπέρασε τα 4 ευρώ, υποστηρίζουν οι αναλυτές και ο Γενικός Δείκτης τις 950 μονάδες, λες και άνοιξε ο «ασκός του Αιόλου», σημειώνουν οι επαγγελματίες της αγοράς.

    Με τη διαφορά πάντως, ότι εδώ και 20 μέρες έχουν έρθει τα πάνω κάτω στη διεθνή οικονομία. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό απογοητεύουν και ξυπνούν φαντάσματα του μακρινού παρελθόντος, της ενεργειακής κρίσης της 10ετίας του ’70.

    Χώρες, όπως η Ινδία, μετέδιδε χθες το BBC προσανατολίζονται στη διακοπή εξαγωγής σιτηρών, τη στιγμή που η Ουκρανία βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με την Ρωσία και τα λιμάνια της είναι αποκλεισμένα για την διακίνηση των προϊόντων της. Το πετρέλαιο δείχνει για δεύτερο μήνα να σταθεροποιείται πάνω από τα 110 δολάρια το βαρέλι.

    Η ΕΚΤ θα προβεί σε τρεις διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων, όταν ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αυξήσει τα επιτόκια ήδη κατά δύο φορές. Η πολυπόθητη ανάπτυξη και το «μπουμ» της παγκόσμιας οικονομίας μετά την πανδημία μάλλον δεν θα έρθει ούτε φέτος, προειδοποιούν οι οικονομολόγοι.

    Καλά νέα για την Ελλάδα, όπως η βελτίωση του ελλείμματος εν μέσω κρίσης, ή το γεγονός ότι Ελληνικές μετοχές συμπεριλαμβάνονται σε διεθνείς επενδυτικούς δείκτες όπως του MSCI, δεν αγγίζουν το ενδιαφέρον της αγοράς. Τουλάχιστον, προς το παρόν…

    Οι συναλλασσόμενοι μένουν περιχαρακωμένοι στις θέσεις τους και ανησυχούν για την ανάπτυξη περαιτέρω ρίσκου. Μια σειρά από μετοχές, όπως η ΔΕΗ ΔΕΗ 1,48% 11,63, βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα, διακινώντας σήμερα πάνω από 2,5 εκατ. τεμάχια καταγράφοντας απώλειες2 μεγαλύτερες του 3%, κλείνοντας στα 6,30 ευρώ.

    Νέος γύρος πτώσης κατά τα άλλα για την Alpha ΑΛΦΑ -1,21% 1,63, στα όρια των 90 λεπτών με 8,5 εκατ. τεμάχια, στα 3,24 ευρώ δείχνει να συντηρείται η ΕΤΕ ΕΤΕ -1,09% 7,26, λίγο κάτω από τα 90 λεπτά η Eurobank  ΕΥΡΩΒ -0,56% 1,78 και στο 1,205 ευρώ η Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,31% 3,88. Αναλαμπή από τον ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ 2,58% 16,68 και την Coca Cola ΕΕΕ 0,44% 29,50, με την τελευταία να κινείται σε αρνητικό πρόσημο στην αρχή της συνεδρίασης.

    Η αγορά υποχώρησε 0,88%, στις 859,38 μονάδες σε ένα αρνητικό διεθνές περιβάλλον, το οποίο ξεκίνησε από την υποχώρηση των λιανικών πωλήσεων στην Κίνα, ως αποτέλεσμα των νέων περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Οι συναλλαγές ξεπέρασαν τα 84 εκατ. ευρώ. Tην ίδια ώρα, η Morgan Stanley φαίνεται ότι συντηρεί χαμηλά τη στάθμιση των ελληνικών μετοχών στον MSCI Emerging Markets.

    Και πιο συγκεκριμένα στο 0,24%, καθώς οι αγορές της Μέσης Ανατολής και ειδικά της Σαουδικής Αραβίας αναμένεται να έχουν μεγαλύτερες αποδόσεις.

    Επί της ουσίας η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση equal weight για τις ελληνικές μετοχές.

    Η Morgan Stanley βλέπει ότι οι traders έχουν αυξήσει την έκθεσή τους στην Ελλάδα, από το 0,10% τον Δεκέμβριο του 2021 στο 0,21% τον Μάρτιο, την ώρα που η στάθμιση είναι 0,23%.

    Πάνω από 8% η μετοχή της Ιντραλότ και σήμερα με την ισχυροποίηση της πλευράς Κόκκαλη στη μετοχή, ενώ πάνω από 3,6% ανέρχονται τα κέρδη για την Ιντρακάτ.

    Απώλειες πάνω από 3% για τον ΟΤΕ ΟΤΕ 1,03% 13,67 στα 17,35 ευρώ με 580 χιλιάδες κομμάτια.



    ΣΧΟΛΙΑ