• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Το πάρτι στη ΔΕΗ συνεχίζεται, επιστροφή αγοραστών στην Τέρνα Ενεργειακή – Tι σημαίνουν οι 600 μονάδες για τον τραπεζικό δείκτη

    Χρηματιστήριο: Το πάρτι στη ΔΕΗ συνεχίζεται, επιστροφή αγοραστών στην Τέρνα Ενεργειακή - Tι σημαίνουν οι 600 μονάδες για τον τραπεζικό δείκτη

    Γιώργος Στάσσης (ΔΕΗ) – Γιώργος Περιστέρης (Τέρνα Ενεργειακή)


    H εικόνα της αγοράς θα μπορούσε να είναι πιο πειστική. Αν εξαιρεθούν οι εντολές αγορών στις τράπεζες και ειδικά σε Eurobank και Alpha, ασφαλώς στη ΔΕΗ, στην οποία οι προσδοκίες μετά την αύξηση κεφαλαίου περνούν στην ένταξή της στον MSCI στις 11 Νοεμβρίου, και εντόνως στην Τέρνα Ενεργειακή, που φλέρταρε με τα 12 ευρώ και μάλιστα με όγκο, κάτι που έχει να συμβεί εδώ και καιρό, η εικόνα της αγοράς παραπέμπει σε στρατηγική επιλεγμένων μετοχών.

    Σε κάθε περίπτωση, κάτι έχει αρχίσει να φαίνεται στις τράπεζες, με τον κλαδικό τους δείκτη να αναμετράται με τις 600 μονάδες.

    Η Alpha θέλει να επιστρέψει πάνω από το 1,12 ευρώ, η ΕΤΕ να διατηρηθεί πάνω από τα 2,80, η Eurobank, ήδη γράφει υψηλά πάνω από τα 0,92 ευρώ, δικαιώνοντας τον Πρεμ Γουάτσα και η Πειραιώς, πάνω το 1,43 ευρώ, μόνο αισιοδοξία μπορούν να γεμίζουν την επενδυτική κοινότητα.

    Μέχρι τούτο να φανεί και στην πράξη, η αγορά θα περάσει ένα διάστημα… ταλαιπωρίας με δύο χρονικά ορόσημα. Ως προς τη ΔΕΗ, το πότε θα μπουν οι νέες μετοχές στο ταμπλό και βεβαίως το τι θα πράξουν αυτοί που τοποθετήθηκαν μέσω της ΑΜΚ στα 9 ευρώ αν και το χαρτί ξεπέρασε σήμερα τα… 9,70 ευρώ, αποτελεί ένα ακόμα στοίχημα της αγοράς.

    Παρά το κλείσιμο της μετοχής της Επιχείρηση στα 9,50 ευρώ και τον όγκο συναλλαγών ανώτερο του 1,4 εκατ. τεμαχίων, το Χρηματιστήριο επιστρέφει στις επιλογές των ξένων. Το αν θα αλλάξει κάτι στη διαβάθμισή του μένει να φανεί και από το τι θα πράξει η Moody’s με την αξιολόγησή της στο τέλος του μήνα.

    Ταυτόχρονα, μέχρι τέλος Νοεμβρίου αναμένεται το  rebalancing στους δείκτες λόγω αναδιάρθρωσης της MSCI, κάτι που εξαρτάται ασφαλώς από το ποιες μετοχές θα μπουν ή θα παραμείνουν.

    Στο πλαίσιο αυτό, στοίχημα αποτελεί η παραμονή του  Jumbo. Αν μείνει η μετοχή θα είναι οριακό, με ελπίδα τη διατήρησή της πάνω από τα 13 ευρώ. Ισχυρές είναι οι πιθανότητες ένταξης της Εθνικής, κάτι που φάνηκε να προεξοφλείται από τους όγκους συναλλαγών και την κίνηση της μετοχής την περασμένη εβδομάδα, με το χαρτί να χτίζει βάση περί τα 2,80 ευρώ. Το ίδιο ισχυρές, για μία ακόμα φορά, είναι οι πιθανότητες εισόδου και του Μυτιληναίου, ενώ για τη ΔΕΗ, λέγεται, ότι η αναθεώρηση θα είναι έκτακτη.

    Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με ελαφρώς θετική μεταβολή, στις 908,62 μονάδες και με τζίρο σχεδόν όσο και χθες.

    Ισχυρές εντολές περί τις 12.00 το μεσημέρι με περισσότερα από 50 χιλιάδες κομμάτια στην Τέρνα Ενεργειακή με τον συνολικό όγκο να ξεπερνάει τις 193 χιλιάδες κομμάτια. Το χαρτί πάντως, έκλεισε λίγο πιο κάτω, περί τα 11,90 ευρώ. Δύο πακέτα πάνω από 87 χιλιάδες κομμάτια άλλαξαν χέρια στη μετοχή.

    Κλείσιμο πάνω από τα 5,11 για την Aegean, κίνηση στα 30,31 ευρώ για την Coca Cola, αλλά πιέσεις σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο, Πειραιώς και Βιοχάλκο (σ.σ. αύριο η γενική συνέλευση της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ για την έκδοση ομολογιακού μέχρι 250 εκατ. ευρώ), ΕΛΠΕ και Ελλάκτωρ. Ουσιαστικά, ήταν οι μετοχές που φρέναραν τον δείκτη.

    Υπενθυμίζεται ότι η αντίσταση της αγοράς εντοπίζεται στις 913 μονάδες.

    Διαβάστε επίσης

    ΔΕΗ: Τίναξε την μπάνκα- 4,5 δισ. ευρώ οι προσφορές -υπερκάλυψη 5 φορές

    Τράπεζα της Αγγλίας: Διέψευσε τους αναλυτές, αμετάβλητα τα επιτόκια

     



    ΣΧΟΛΙΑ